De Sănătate

Punem punctul pe știi

Consultul proctologic (II)

De ce este important consultul de specialitate în boala hemoroidală?

miercuri, 14 decembrie 2022, 07:50
2 MIN

Aşa cum precizam în articolul anterior, un număr important de pacienti se confruntă de-a lungul vieţii cu probleme în sfera proctologică ( hemoroizi, fisuri, fistule etc.) dar, doar o parte dintre ei se adresează medicului. Consultaţia proctologică are un rol esenţial din mai multe puncte de vedere, în primul rând pentru un diagnostic corect.

Simptomele acestei boli se întâlnesc adesea și în alte afecţiuni din sfera proctologică cum ar fi: fisurile sau fistulele anale, abcesul perianal, condiloamele anale dar, cel mai grav, se pot suprapune peste afecţiuni oncologice, cancerul anal sau rectal fiind diagnosticat până la 20% din pacienții care se prezintă cu acuze hemoroidale.

Fiecare dintre aceste afecţiuni are un tratament medical sau chirurgical bine documentat şi adaptat patologiei existente. Alteori simptomele cu care se prezintă pacientul reprezintă doar vârful icebergului, examinarea pacientului ridicând unele suspiciuni ce necesită explorări suplimentare care pot depista afecţiuni severe care impun tratamente specifice: boala Crohn, colita ulcerativă, colita de iradiere, diverticuloza, polipii anali sau intestinali, etc.

Al doilea motiv important este managementul corect al bolii în funcţie de stadiul evolutiv, de la măsuri dietetice la tratament medicamentos local şi/sau sistemic şi, nu în ultimul rând tratament chirurgical mai mult sau mai puţin invaziv.

Deloc de neglijat este consilierea pacientului în ceea ce priveşte modificarea factorilor de risc asupra cărora poate interveni astfel încât să prevină apariția altor episoade de agravare sau avansarea în stadiu a bolii hemoroidale.

Examinarea obiectivă este cel puţin la fel de importantă ca și comunicarea verbală. Aceasta este principala reticenţă a pacienților, cei mai pudici dintre ei găsind extrem de dificila depășirea barierelor propriei intimități.

Dar, ținând cont de regăsirea simptomelor similare în mai multe patologii, examenul clinic efectuat de un specialist cu experiență în domeniu poate decela aspecte greu de identificat dintr-un interviu chiar foarte bine condus.

Deși trăim o perioada caracterizată de o avalanşă de informaţii ușor accesibile pe internet, nu trebuie să neglijăm rolul specialistului, singurul care, în baza pregătirii sale profesionale şi a experienței personale, poate corobora simptomele subiective ale pacientului cu semnele obiective obţinute la examenul clinic şi cu eventualele rezultate ale explorarilor paraclinice care vor conduce la un diagnostic corect şi ulterior la un tratament eficient.

Dr. Gabriela CANSCHI

Medic primar chirurgie generală

Spitalul Clinic CF Iaşi

Comentarii