De Sănătate

Punem punctul pe știi

Copii aduşi de urgenţă la Iaşi după ce au fost opăriţi cu ciorbă! Variantele luate în calcul

sâmbătă, 27 februarie 2021, 17:50
3 MIN
 Copii aduşi de urgenţă la Iaşi după ce au fost opăriţi cu ciorbă! Variantele luate în calcul

UPDATE: Cei doi copii cu arsuri care au ajuns ieri la Iaşi se află momentan internaţi la Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul de Copii. Starea fetiţei este una foarte gravă, medicii estimând că are arsuri pe 40% din corp, iar celălalt copil are arsuri pe 6% din corp, pe mâini. „Fetiţa este într-un echilibru foarte fragil, iar tratamentul pentru care s-a optat aseară este maximal. Copilul este pansat cu un pansament special cu presiuni negativă, practic este inclus într-un vid pentru a putea minimaliza riscul de contaminare şi pentru a favoriza această vindecare a arsurii. S-a vehiculat aseară posibilitatea de transfer la Bucureşti, însă astăzi factorii decizionali împreună cu medicul curant vor lua cea mai bună hotărâre pentru copil. Ideal ar fi să stea învelit în aceste pansamente speciale 72 de ore, să se facă o reevaluare secundară şi în funcţie de starea copilului să decidem”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii. Medicii au mai precizat că ceea ce se ştie sigur este că fetiţa va avea nevoie de foarte multe intervenţii chirurgicale şi de reconstrucţie.

UPDATE: Fetita arsă de la Huşi rămâne deocamdata la Iaşi. Diana Cimpoesu, coordonator SMURD, a declarat ca deşi exista avizul pentru transferul la Spitalul Grigore Alexandrescu, condiţiile meteo sunt nefavorabile pentru efectuarea zborului.

CONTEXT: Două femei din Huşi, care sunt vecine, s-au întâlnit să facă mâncare împreună, fiecare cu copilul ei. În timp ce femeile tăiau zarzavatul la o masă, copiii au mers la aragaz și au tras oala cu ciorbă care fierbea. Când au văzut ce s-a întâmplat, femeile au luat copiii, i-au dezbrăcat și i-au băgat sub duș cu apă rece. Apoi i-au dus cu o mașină la Spitalul Municipal Huși.

UPDATE: Ana Maria Ungureanu, managerul Ambulanţei Vaslui, a spus, că la Spitalul din Huşi au ajuns cu mijloace proprii, doi copii cu arsuri prin lichide fierbinţi.(ciorbă). Medicul Ungureanu a afirmat că fetiţa de un an şi nouă luni este în stare gravă cu arsură de gradele 2-3 pe cel puţin 50% din suprafaţa corporală. Un băieţel are şi el arsuri, dar acesta este în stare stabilă. Are arsură de gradul 2 până în 10% din suprafaţa corpului. Iniţial, medicii luaseră decizia ca pacienţii să fie transferaţi la Iaşi. Ulterior, s-a obţinut avizul ca fetiţa să fie dusă la Bucureşti, la spitalul de copii Grigore Alexandrescu, pe cale aeriană. Băiatul va ajunge la Iaşi, pe cale terestră, prin intermediul Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

TEXT INITIAL: La Spitalul de Copii Sf. Maria sunt asteptati in aceasta dupa-amiaza sa ajunga doi copii in varsta de aproximativ 2 ani cu arsuri foarte grave pe corp din cauza unui lichid fierbinte, fiind vorba aparent despre ciorba. „Pacientii vor ajunge pe cale aeriana si terestra si vor fi preluati in Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva pentru a fi reechilibrati in vederea interventiei chirurgicale in urgenta realizata de echipa de chirurgie plastica. Mentionam ca pacientul cu arsura pe suprafata mare de corp a fost redirectionat de serviciul de coordonare in centrul din Iasi din motivul indisponibilitatii la ora actuala a locurilor in alt centru”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtator de cuvant al spitalului. Vom reveni cu detalii.

Comentarii