De Business

Punem punctul pe știi

Cozi la Poştă pentru plata energiei cu cardul emis de Guvern. Ce trebuie ştiut pentru evitarea aglomeraţiei

vineri, 24 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 Cozi la Poştă pentru plata energiei cu cardul emis de Guvern. Ce trebuie ştiut pentru evitarea aglomeraţiei

Oficiile poştale din Iaşi au fost luate cu asalt de ieşenii care vor să achite facturile la utilităţi cu cardul de energie. Ieri, la amiază, la Oficiul Poştal nr. 3 erau oameni care stăteau la coadă încă de dimineaţă, însă atunci când le-a venit rândul au aflat că trebuie să mai facă un drum până la poştă şi zilele viitoare. Unii nu şi-au luat la ei toate documentele necesare ca să se poată efectua plata, iar alţii aveau neclarităţi cu privire la modul în care pot scăpa de datoriile la furnizori cu ajutorul cardului. Compania Naţională Poşta Română a anunţat încă de luni, 20 februarie, că se pot face plăţile prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvern persoanelor vulnerabile. La nivelul judeţului nostru au fost emise până în prezent 51.273 de carduri de energie, ne-a spus Radu Ursanu, directorul Sucursalei Regionale de Poştă Iaşi.

Oamenii se plâng, însă, că până ajung să îşi plătească facturile cu cardul de energie trebuie să umble pe drumuri. Mulţi nu ştiu că Poşta Română a implementat o aplicaţie cu ajutorul căreia pot plăti şi online. „Am ajuns la poştă, nu aveam factura, căci plătind până acum online, nu aveam cum să o descarc. M-am dus la E-ON să o descarc, m-am plimbat puţin, cum ar veni, apoi m-am dus să fac copie la toate documentele, iar aici am descoperit că nu pot plăti pentru că apartamentul este pe numele meu, iar cardul de energie e pe numele soţiei. Soţia e acasă, se deplasează mai greu (…). Acum mă duc să iau buletinul ei, pe urmă caut un xerox să fac o copie la actul de identitate, dar mai am nevoie şi de o declaraţie precum că ea beneficiază de acest card. Sunt plecat de dimineaţă de acasă, doar pe drumuri. Să comunice şi ei cum trebuie, de unde să ştiu că pot plăti online? Parcă spuneau că doar la ghişeu, ori la poştaş„, ni s-a plâns un ieşean.

Valoarea totală a ajutorului de stat dat prin cardul de energie este de 1.400 de lei pe loc de consum sau gospodărie. Banii sunt împărţiţi în două tranşe de 700 de lei, prima fiind încărcată luna aceasta, iar a doua în septembrie 2023. Servicii/ produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Ieri, însă, am dat la oficiile poştale şi peste ieşeni care erau cu plata la zi la furnizorii de utilităţi, dar au primit cardul de energie. Oamenii nu aveau ce plăti, astfel că au venit să se intereseze ce se întâmplă în situaţia lor. „Eu stau mai mult la ţară, nu la apartamentul din oraş. Am plecat tocmai ca să fug de scumpirile astea, îşi bat joc de noi. Am primit cardul, am ăştia 700 de lei, dar soldul este zero la furnizorul de energie, că n-am consumat, au fost şi nişte regularizări, în fine, eu ce fac acum? Până când îi pot folosi nu ştiu, trebuie să întreb. Mă gândesc şi că poate nu mai primesc a doua tranşă de bani şi nu e bine, că vara eu mai vin şi la oraş, deci cumva o să mă folosesc de acest ajutor”, ne-a explicat un bărbat.

Potrivit lui Dragoş Serseniuc, directorul Oficiului Judeţean de Poştă Iaşi, din Ordonanţa emisă de Guvern nu rezultă, cel puţin până în prezent, o condiţionare a virării sumei din semestrul doi de cea a utilizării din primul semestru. „Singura condiţie este să fie eligibili din punctul de vedere al veniturilor şi al celor care locuiesc la locul de consum”, a precizat Serseniuc.

Posta Română a reamintit, într-un comunicat, că beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin trei modalităţi. Prima ar fi direct la poştaş, la domiciliul beneficiarului, prin mandat poştal. Dacă optează pentru plata la domiciliu, beneficiarii trebuie fie să ceară acest lucru direct poştaşului, fie să solicite prezenţa unui poştaş la domiciliul său, apelând Call Center-ul Poştei Române, la numărul de telefon 031.9966. A doua modalitate este prin mandat poştal, la orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural. Ultima modalitate este plata online, prin intermediul aplicaţiei informatice pe care Poşta Română o pune la dispoziţia beneficiarilor. 

Solicitarea de plată online poate fi realizată accesând site-ul Poştei Române, www.posta-romana.ro, la secţiunea “Compensare energie”. Acolo, beneficiarul înregistrează cererea, fiind îndrumat pas cu pas pentru încărcarea documentelor. La final, primeşte pe e-mail o confirmare că solicitarea de plată a fost înregistrată. În cel mult 5 zile mai primeşte, tot pe e-mail, o altă confirmare că cererea sa a fost soluţionată. În cazul în care vreunul dintre documentele încărcate se dovedeşte a fi necorespunzător, beneficiarul este notificat în acest sens. 

Comentarii