De Sănătate

Punem punctul pe știi

Creierul uman are o capacitate de memorie mai mare decât credeam

joi, 14 aprilie 2022, 11:12
3 MIN
 Creierul uman are o capacitate de memorie mai mare decât credeam

Într-o descoperire pe care o numesc „o adevărată bombă în domeniul neuroștiinței”, cercetătorii au descoperit dovezi că, capacitatea de memorie a creierului uman este cu un ordin de mărime mai mare decât se credea anterior.

„Noile noastre măsurători ale capacității de memorie a creierului cresc estimările conservatoare cu un factor de 10 până la cel puțin un petaoctet”, a spus într-o declarație scrisă  dr. Terry Sejnowski, profesor la Institutul Salk din La Jolla, California, și coautor principal al unei lucrări care descrie cercetarea.

Cu alte cuvinte, creierul uman poate fi capabil să stocheze un petabyte de date, adică 1 cvadrilion de octeți. Ca să înțelegem, este suficientă memorie pentru a stoca 13,3 ani de videoclipuri de înaltă definiție.

Descoperirea, publicată recent în jurnalul eLife, este considerată preliminară și trebuie confirmată de cercetările viitoare. Dar constituie un progres semnificativ în înțelegerea noastră a neuroanatomiei și s-ar putea dovedi a fi un pas către crearea unei „scheme de conexiuni” complete a creierului uman, a declarat Sejnowsky pentru The Huffington Post.

În plus, descoperirea ar putea indica calea către o nouă generație de computere care combină o putere de procesare enormă cu un consum redus de energie. Astfel de dispozitive de calcul „probabilistice” – așa numite deoarece procesează datele într-un mod mai intuitiv decât computerele convenționale – sunt considerate un schimbător de joc pentru aplicații de la traducere la viziune automată.

Sejnowski și colaboratorii săi de la Salk și de la Universitatea Texas din Austin au făcut descoperirea ca parte a unei examinări anatomice detaliate și a reconstrucției ulterioare computerizate 3D a celulelor dintr-o mică parte de țesut din creierul unui șobolan.

Reconstrucția a arătat că variația dimensiunilor sinapselor din eșantion – decalajele minuscule dintre celulele creierului despre care se știe că sunt cheia formării și stocării memoriei – a fost mult mai mică decât sugeraseră cercetările anterioare. De fapt, sinapsele au variat în dimensiune doar cu aproximativ 8%. (Se crede că sinapsele din creierul șobolanului sunt similare cu cele din creierul uman.)

„Nimeni nu s-a gândit că ar fi o diferență atât de mică”, a spus dr. Tom Bartol, om de știință al institutului și unul dintre cercetători. „Aceasta a fost o minge curbă din natură”.

Când cercetătorii au introdus cifra de 8% în modelul lor computerizat al creierului, au stabilit că trebuie să existe mai mult de două duzini de dimensiuni discrete ale sinapselor, mai degrabă decât doar câteva. Acest număr mai mare, la rândul său, însemna că sinapsele trebuie să poată stoca mult mai multe informații decât știa oricine.

A avea mai mulți „biți” per sinapsă este un pic ca un televizor de înaltă definiție care are mai mulți biți pe pixel decât un televizor convențional, a spus Sejnowski, adăugând că „Avem motive să credem că, da, creierul este de înaltă rezoluție acum”. Sau, oferind o altă metaforă, el a spus: „Trebuie să ne gândim la creier nu ca la un vechi ceas ”bunic”, ci ca la un ceas de înaltă precizie”.

Unii oameni de știință cred că, într-adevăr, creierul uman este capabil să stocheze și mai multe informații. Adevărata capacitate de memorie a creierului poate fi chiar mai mare – până la 3 până la 5 petabytes, a declarat pentru San Diego Union-Tribune dr. Paul Reber, directorul programului Brain, Behavior, & Cognition din departamentul de psihologie de la Northwestern University.

 

Comentarii