Criza din coaliție. Cum a ajuns USR PLUS la mâna AUR şi PSD

vineri, 03 septembrie 2021, 02:01
5 MIN
 Criza din coaliție. Cum a ajuns USR PLUS la mâna AUR şi PSD

„Împinşi“ de Cîţu afară din guvern, cei de la USR PLUS au rămas cu două soluţii: demisia miniştrilor sau forţarea imediată a unei moţiuni de cenzură. În primul caz, liderii USR PLUS se tem că premierul şi-ar „face de cap“ în cele 45 de zile cât ar rămâne la Palatul Victoria, după modelul Tăriceanu în 2006. A doua variantă e costisitoare electoral: trebuie să negocieze cu AUR depunerea unei moţiuni de cenzură şi cu PSD adoptarea ei.

Vicepremierul Dan Barna a anunţat ieri că cele 80 de voturi ale USR PLUS din Parlament care au ajutat la formarea coaliţiei sunt de joi semnături pe o moţiunea de cenzură împotriva premierului Cîţu, după demiterea „abuzivă“ a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei. „Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin“, a adăugat vicepremierul.

Ulterior, liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a afirmat că Florin Cîţu a pierdut susţinerea formaţiunii şi a anunţat că s-a discutat cu AUR pentru depunerea unei moţiuni de cenzură. „Dacă Cîţu se agaţă de scaunul de la Palatul Victoria, aşa cum l-am pus în Parlament, aşa îl vom da jos în Parlament“, a afirmat Moşteanu. „Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moţiune de cenzură. Rămâne să discutăm despre text“, a precizat Moşteanu.

Întrebat dacă miniştrii USR PLUS ar putea demisiona, Moşteanu a afirmat: „Toate variantele sunt pe masa, însă cred că în momentul acesta e foarte periculos să îl lăsăm pe Florin Cîţu cu toată puterea pe mână, pentru că nu ştie să o folosească“

Co-fondatorul AUR, George Simion, a declarat că partidul va depune propria moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. „Nu cred că PSD trebuie să fie iar prima vioară în depunerea unei moţiuni, după ce au eşuat în iunie. Cum vă gândiţi că USR va vota moţiunea PSD la cât se urăsc?“, a precizat el.

De partea cealaltă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a invitat, ieri, pe parlamentarii USR PLUS, AUR, precum „şi pe cei interesaţi“ să semneze textul moţiunii de cenzură a PSD, dacă doresc cu adevărat ca Guvernul Cîţu să plece. Textul moţiunii PSD este însă plin de critici dure la adresa miniştrilor USR PLUS.

Calculele moţiunii de cenzură

Un mesaj intern al Teodorei Stoian, membru in Biroul National al USR PLUS, consilieră a lui Stelian Ion, explică de ce USR PLUS preferă soluţia unei moţiuni de cenzură în locul demisiei în bloc a miniştrilor. Stoian susţine în mesajul consultat de site-ul G4Media.ro că o eventuală demisie a miniştrilor i-ar permite premierului Florin Cîţu să numească în locul lor interimari de la PNL şi UDMR pentru 45 de zile, timp în care şi-ar putea consolida puterea şi ar putea negocia susţinere parlamentară de la PSD sau AUR pentru un guvern minoritar, aşa cum s-a întâmplat cu guvernul Tăriceanu 2 în 2006. În schimb, susţine Teodora Stoian, o moţiune de cenzură ar avea avantajul rapidităţii: „Beneficiul incontestabil al moţiunii de cenzură este rapiditatea cu care schimbăm Guvernul, nu îl lăsăm pe Cîţu 45 de zile în interimat să facă ce vrea el, dăm un mesaj de forţă şi nu putem fi acuzaţi că am aruncat ţara în criză“.

Cum cei din USR PLUS nu au suficiente semnături pentru depunerea unei moţiuni prin care să demită cabinetul din care fac şi ei parte, aceştia au ajuns la mâna PSD sau AUR.

Pentru depunerea unei moţiuni de cenzură USR PLUS are nevoie de 117 semnături, adică o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. USR PLUS are doar 80 de parlamentari şi ar mai avea nevoie de 37 de semnături, de aici discuţiile cu AUR.

Pentru adoptararea unei moţiuni de cenzură sunt necesare 234 de voturi. O moţiune de cenzură ar trece cu voturile PSD şi USR PLUS (237 de voturi PSD), dar nu şi cu voturile USR PLUS şi AUR (122 de voturi).

Bolojan, avertisment pentru liberali: „Unde ne ducem mai departe?“

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat ieri dimineaţă decretele de revocare a lui Stelian Ion de la Ministerul Justiţiei şi de numire a lui Lucian Bode ca interimar. Premierul Florin Cîţu a declarat în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL că va face o numire la Ministerul Justiţiei îndată ce USR PLUS va avansa o nouă propunere.

Biroul Politic Naţional al PNL, reunit fără ştirea preşedintelui Ludovid Orban, a votat în unanimintate susţinerea lui Florin Cîţu în funcţia de premier. Cu toate acestea, Ilie Bolojan i-a avertizat pe oamenii lui Cîţu, chiar în şedinţa pe care aceştia au convocat-o, că nu au nicio strategie în criza din Coaliţie, iar lucrurile la baza partidului nu se văd a merge într-o direcţie bună. Liderul PNL le-a spus colegilor de partid că acest scandal „nu e de natură să crească autoritatea Guvernului“, riscul fiind ca la finalul competiţiei interne, dar şi a disputelor cu partenerii din Coaliţie, „să fim atâta de răniţi să nu mai putem face mare lucru“. „Unde ne ducem mai departe, care sunt paşii următori? Ce se întâmplă cu deteriorarea acestor relaţii în această coaliţie?“, a spus Ilie Bolojan, potrivit unor surse participante la discuţii.

El a continuat că vor rămâne „răni, tensiuni şi sechele atât de mari încât nu ştiu cum vom putea merge mai departe ca să livrăm performanţă, să luăm decizii, să lucrăm în echipe, să delegăm sarcini, cât timp încrederea evoluează în această situaţie pe care o vedem…“. „Trebuie avut mare grijă la ceea ce facem şi cei care sunteţi implicaţi la nivel de vârf, vă spun, grijă mare la ceea ce se întâmplă că lucrurile nu se văd că ar merge într-o direcţie bună“, a mai spus Bolojan.

Separat, preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că din situaţia politică creată, „nu are nimeni de câştigat“ şi a făcut apel la Florin Cîţu să aibă responsabilitate faţă de cetăţeni. „Orice plecare din coaliţie poate duce la pierderea majorităţii parlamentare şi aducerea Guvernului şi Românie la cheremul PSD“, a mai declarat Orban.

El a precizat că a fost informat despre demiterea lui Stelian Ion, miercuri seară, la ora 21.28, prin SMS, cu două minute înainte de anunţul oficial.

VEDEȚI ȘI:

USR PLUS l-ar susține pe Ilie Bolojan pentru funcția de premierAICI

Barna: Dacă moțiunea nu trece, ne dăm demisiile instantaneuAICI

Ciolacu: Să depună USR și AUR moțiunea de cenzură și PSD-ul o voteazăAICI

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii