Cum afectează excluderea din magistratură a judecătorului Danileţ construcţia de autostrăzi

vineri, 17 decembrie 2021, 02:50
5 MIN
 Cum afectează excluderea din magistratură a judecătorului Danileţ construcţia de autostrăzi

Înainte ca PSD să se gândească să mai crească sau să mai impună un impozit mai bine s-ar gândi să creeze mecanismele necesare pentru ca Justiţia să funcţioneze în mod real independent şi să nu mai ameţească lumea cu „OUG -13” sau cu „Secţii Speciale”.

Decizia de a-l exclude pe judecătorul Cristi Danileţ din magistratură pentru că a postat o serie de filmuleţe pe Tik Tok a stârnit un val de critici pe reţelele de socializare. Oamenii s-au poziţionat şi de o parte, şi de cealaltă, şi au început să exprime opinii pro sau contra. Unii s-au repezit şi au anunţat că vor merge cu jalba în proţap la Bruxelles şi îi vor „turna” pe cei care au comis atrocitatea. Ceilalţi, mai ales cei din tabăra contra, au sărit ca arşi şi i-au arătat cu degetul pe primii şi le-au strigat ca-n curtea şcolii: pâ-râ-cio-şii, pâ-râ-cio-şii, pâ-râ-cio-şii!

Adevărul e că nu este puţin lucru să dai afară un om din magistratură doar pentru simplul fapt că a vrut să îşi arate muşchii, la propriu, şi cât de priceput este el la karate sau în fine ce o fi vrut să arate în acele clipuri benigne. Este straniu şi revoltător. Oricum am privi lucrurile este ca şi cum un om împins de foame încearcă să şterpelească o pâine dintr-un magazin, este prins şi condamnat la 25 de ani de închisoare sau chiar pe viaţă. („Noroc” că nu trăim în SUA, cine ştie ce le-ar mai fi trecut prin cap.) Poate şi Danileţ a greşit fiindcă a postat acele filmuleţe pe Tik Tok, poate a încălcat vreo normă internă a judecătorilor, nu ştim exact, dar totuşi nu a fost văzut la braţ cum vreun infractor dovedit şi nici nu a ascultat manele în compania unor interlopi celebri.

Decizia este neobişnuit de dură şi de nedreaptă, singura consolare fiind că magistratul mai are o cale de atac la Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie unde poate spera că va fi tratat cu blândeţe şi i se va aplica o pedeapsă pe măsura acuzaţiilor care i se aduc. Chiar şi aşa, o umbră va rămâne în permanenţă pe Justiţiei, iar de fiecare dată când un judecător va avea în faţă un grangur mare, de genul fostului premier Adrian Năstase sau ex-parlamentarului Dan Voiculescu, se va gândi de două ori dacă să-l pedepsească sau să-l facă scăpat. Desigur, puteţi singuri întrezări decizia pe care o va lua. Să fii scos aşa dintr-o dată din profesia în care ai evoluat 20 şi ceva de ani şi mai ales să pierzi beneficiile materiale, nu puţine, nu este uşor de suportat. De multe ori capul plecat sabia nu-l taie.

După cum se vede implicaţiile nu sunt puţine şi efectele pe termen lung pot duce viaţa socială şi economică pe căi absolut nebănuite. De când s-a întors PSD la Guvernare, aşa pe nepusă masă şi neinvitat de votanţi, corul bocitoarelor din spaţiul public se smiorcăie aproape fără oprire despre lipsa încasărilor de la stat şi de faptul că este nevoie de un nou sau noi impozite. Se strigă că multinaţionalele nu plătesc cât ar trebui, scot profitul din ţară, fac şi dreg doar, doar mai păcălesc odată statul român. Poate aşa o fi, „nenorocitele”! Dar, dacă este aşa cum se plâng PSD-iştii, atunci aveam de a face cu un „efect Danileţ”. Încurajaţi sau mai degrabă descurajaţi să îşi facă meseria în mod onest, magistraţii, fie ei procurori sau judecători, preferă de multe ori să facă pact cu diavolul şi să se facă că nu văd faptele de evaziune fiscală sau infracţiunile financiare ale marilor sau micilor companii care activează în ţara asta.

Ei şi cum să avem noi încasări mai mari la stat când sistemul judiciar este putred de la cap până la coadă? Chiar aşa, cum? Credeţi oare că funcţionarii de la Fisc, care fie vorba între noi au salarii frumuşele spre foarte bune, sunt motivaţi în vreun fel să verifice cum celebrele multinaţionale îşi declară profitul văzând cum un judecător ca Danileţ este zburat din funcţie peste noapte fiindcă a fluierat în Biserică/ postat pe Tik Tok? Până la urmă toţi avem câte un schelet prin dulap: ne-am bătut cu colegul de clasă când eram în a II-a, am tras-o de codiţe pe colega blondă de la grădiniţă, am postat vreun film mai deosebit pe vreo reţea de socializare sau l-am strigat în clasă pe profu de mate după poreclă şi nu după numele adevărat. Bine! Totuşi să nu amintim de cadourile trimise diverşilor funcţionari/ inspectori cu ocazia Crăciunului, Paştelui, zilei de naştere sau controlului efectuat pentru verificarea veridicităţii cererii de rambursare TVA. Când vorbim de colectarea taxelor totul contează, iar volumul este esenţial. De exemplu, ultimele estimări ale Comisiei Europene arată că România are un deficit de încasare la TVA de 35%, adică doar un mizilic de circa 7,4 miliarde de euro. Cu aceşti bani se poate face într-un an o autostradă de la Iaşi la Târgu Mureş sau se pot ridica circa 14 spitale regionale cum este proiectul destinat Iaşului. În aceste condiţii nu putem să nu ne întrebăm dacă nivelul taxelor este într-adevăr mic sau nivelul colectării este slab din cauza funcţionarilor? Vreţi cumva şi un răspuns? Nu cred că are rost, este evident, se vede din avion!

Concluzia este că „efectul Danileţ” este mult mai important decât ne închipuim. O justiţie neafectată politic ar conduce fără doar şi poate la rezultate fiscale mult mai optime decât în prezent. Cu alte cuvinte înainte ca PSD să se gândească să mai crească sau să mai impună un impozit mai bine s-ar gândi să creeze mecanismele necesare pentru ca Justiţia să funcţioneze în mod real independent şi să nu mai ameţească lumea cu „OUG -13” sau cu „Secţii Speciale”. Încasările mai mari la buget ţin mai mult de o Justiţie curată decât de nivelul taxelor. Mulţi îmi vor spune că PSD nu poate gândi în aceşti termeni. Da, de acord, dar haideţi să le acordăm prezumţia de nevinovăţie.

Comentarii