Cum întâmpini toamna în grădina ta

joi, 08 septembrie 2022, 10:52
3 MIN
 Cum întâmpini toamna în grădina ta

„Viaţa începe în ziua în care sădeşti o grădină”, susţine un vechi proverb chinezesc. O fi adevărat sau nu, vă lăsăm pe voi să decideţi, dar cert este că lumea plantelor şi a florilor poate fi una cu adevărat fascinantă. Dacă v-aţi descoperit recent pasiunea pentru grădinărit trebuie să ştiţi că pentru a vă bucura pe parcursul primăverii de o grădină frumoasă, aceasta trebuie pregătită cu grijă, încă din primele zile ale lunii septembrie.

Grădina are nevoie de multe îngrijiri toamna pentru a fi complet pregătită pentru sezonul următor, când lucrările în grădină întârzie dezvoltarea plantelor, iar buruienile preiau controlul. Şi cum toamna nu va ezita să-şi facă apariţia mai devreme sau mai târziu, veţi constata cum grădina va începe să îşi piardă prospeţimea, dând semne că se apropie perioada ei de repaos, mai ales după o vară călduroasă, secetoasă sau cu inundaţii.

Toamna este momentul propice de a vă face noi stocuri de butaşi de plante

Scoateţi frunzele inferioare ale plantelor şi puneţi-le în recipiente mici cu un amestec de pământ de cea mai bună calitate pe care să le păstraţi în permanenţă umede şi adăpostite de vânt puternic şi soare.

Tăiaţi gardurile vii înainte de venirea iernii pentru a le menţine compacte şi stufoase chiar de la nivelul solului.

Realizaţi o nouă însămânţare a peluzei pe zonele care nu au rezistat căldurii excesive a verii. Tundeţi pajiştea, cel puţin o dată pe săptămână, şi udaţi-o din abundenţă în perioadele când cantitatea de precipitaţii este mică. Aceasta este ultima dată când se va fertiliza gazonul înainte de venirea iernii. În plus, aveţi grijă să eliberaţi pajiştea de muşchi şi de alte plante nedorite. Aeraţi gazonul cu o furcă de grădină şi împrăştiaţi puţin var peste acesta.

Smulgeţi buruienile, adunaţi frunzele căzute şi resturile sau gunoaiele găsite prin curte dar nu le aruncaţi pentru că din ele puteţi face compost (excelent îngrăşământ pentru pământul din grădină rezultat din descompunerea plantelor şi a altor organisme vii, o substanţă închisă la culoare, sfărâmicioasă, de o consistenţă asemănătoare cu cea a pământului). Puteţi face compost dintr-o combinaţie de frunze, gazon mort, îngrăşăminte sau gunoi de grajd, resturi de fructe, legume şi apă. Este important ca amestecul să fie unul echilibrat, deci nu adăugaţi niciodată prea mult dintr-un anumit ingredient.

Frunzele uscate trebuie strânse în mod regulat din gradină toamna. Folosiţi-le pentru a produce compost, lasându-le să putrezească peste iarnă într-un colţ al grădinii sau într-un depozit special. Puteţi lăsa frunzele şi direct pe pământ sub tufişuri, iar viermii le vor transforma în îngrăşământ de primavară.

Septembrie şi octombrie sunt luni perfecte pentru a ajuta plantele să se pregătească pentru iarna dură şi aspră

Primul pas este de a realiza o grădină în paturi ridicate sau grădinăritul pe strat înalt, o solutie inedită de cultivare a legumelor şi verdeţurilor care oferă un control mai bun asupra condiţiilor de creştere a plantelor şi o productivitate sporită. Practica este veche de mai bine de 100 ani şi se bucură de o revenire spectaculoasă în rândul gospodarilor de astăzi.

Sintagma “paturi ridicate” reprezintă o serie de porţiuni ridicate de pământ, împrejmuite de scânduri sau alte materiale obişnuite, astfel încât culturile să crească la „înălţime” faţă de sol. Cel mai important avantaj al grădinii pe paturi ridicate este acela că se obţine o producţie mai mare la metrul pătrat de grădină, superioară cu circa 60% celei obţinute prin sistemul tradiţional de cultivare. Următorul pas este de a elimina şi curăţa dăunătorii cu un compus organic, care va îi ţine la distanţă şi în acelaşi timp nu va provoca niciun neajuns mediului.

Pasiune sau artă, grădinăritul poate crea dependenţă pentru că este deosebit de relaxant, aduce numeroase beneficii şi satisfacţii şi cu siguranţă vă va scoate din rutina zilnică.

 

Comentarii