De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum putem afla dacă suntem alergici

miercuri, 11 noiembrie 2020, 14:36
3 MIN
 Cum putem afla dacă suntem alergici

Testul pentru alergie verifică reacţia pielii la substanţele obişnuite care provoacă alergii, cum ar fi alimente, mucegaiuri, praf, plante sau proteine animale. Dacă pielea reacţionează la o substanţă, este posibil să aveţi alergie la ea.

 

Majoritatea persoanelor cu simptome de alergie nu au nevoie de teste, deoarece le pot identifica declanşatorii şi le pot controla simptomele cu medicamente, potrivit health.harvard.edu. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda testarea atunci când aveţi simptomele, dar nu sunteţi sigur ce anume le provoacă. Ştiind la ce sunteţi alergic, medicul vă poate ajuta, iar dumneavoastră puteţi să evitaţi substanţa care vă provoacă probleme.

Nu luaţi antihistaminice timp de trei zile înainte de test, deoarece acestea pot interfera cu rezultatele, împiedicând pielea să reacţioneze la o substanţă la care ar fi în mod normal alergică. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut vreodată anafilaxie, o reacţie alergică care poate pune viaţa în pericol sau dacă aţi avut o reacţie serioasă la un test de alergie anterior.
 
La adulţi, testul se face pe antebraţ; la copii se face pe partea superioară a spatelui. 
 
Medicul dumneavoastră decide ce alergii trebuie testate. Unele persoane sunt testate pentru câteva zeci la o singură vizită. Picături individuale de lichid se scurg pe rânduri pe toată pielea. Medicul foloseşte un ac pentru a face mici zgârieturi uşoare în piele sub fiecare picătură, pentru a ajuta pielea să absoarbă lichidul. Zgârieturile nu sunt suficient de adânci pentru a provoca sângerare. Fiecare picătură conţine proteine ​​dintr-un alergen separat (o substanţă, cum ar fi polenul ragweed, care declanşează simptomele de alergie). Medicul notează unde a fost plasată fiecare picătură de lichid, fie prin păstrarea unui grafic, fie prin scrierea unui cod pe zona pielii testate. Pentru mulţi oameni, cea mai dificilă parte a acestui test este următoarea: trebuie să staţi suficient de mult timp (de obicei aproximativ 20 de minute) pentru a oferi pielii timp să reacţioneze. Pielea poate avea senzaţia de gâdilat sau mâncărime, în acest timp, dar nu veţi avea voie să vă scărpinaţi, ca să nu o zgâriaţi. La sfârşitul timpului de aşteptare, medicul va examina la fiecare zgârietură de ac dacă au avut loc fenomene precum înroşirea sau umflarea pielii.
 
Deoarece expunerea la alergeni este atât de mică, o reacţie alergică gravă este extrem de puţin probabilă în timpul testării. Pentru câteva ore, probabil că veţi avea o anumită roşeaţă sau iritare pe zona de testare, ca şi cum aţi avea mai multe muşcături de ţânţar. Nu trebuie să faceţi nimic special pentru asta. Medicul vă poate spune imediat ce substanţe au provocat o reacţie. Următorul pas este să vedeţi dacă puteţi preveni o reacţie alergică prin evitarea acestor substanţe sau să amelioraţi simptomele, prin administrarea de medicamente.

Comentarii