Cum va obţine autorizaţia un specialist în nutriţie. Noi reguli

luni, 12 august 2019, 01:52
2 MIN
 Cum va obţine autorizaţia un specialist în nutriţie. Noi reguli

Este în dezbatere publică Statutul Colegiului Dieteticienilor 

Dieteticienii din România, absolvenţii ai specializărilor de Nutriţie şi Dietetică de la universităţile de profil din ţară, au început să primească, de anul acesta, primele veşti bune de la Ministerul Sănătăţii. La începutul anului a fost înfiinţat prin lege Colegiul Dieteticienilor, iar în această perioadă, până pe 15 august, este în dezbatere publică Statutul Colegiului Dieteticienilor din România.
 
Astfel, toţi dieteticienii cu studii şi pregătire profesionistă în domeniu sunt obligaţi să se înscrie în acest colegiu, care le va elibera o autorizaţie de liberă practică. Aceştia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină titlu oficial de calificare în nutriţie şi dietetică, să facă dovada efectuării unui an de practică în domeniu, în conformitate cu dispoziţiile cuprinse în normele metodologice de aplicare ale Legii nr.256/2015 sau să deţină o diplomă de masterat în domeniul nutriţiei şi dieteticii (120 de credite). În final, aceştia trebuie să facă dovada promovării examenului naţional de dietetician autorizat, organizat de către instituţiile de învăţământ superior care au un program de licenţă acreditat în specializarea nutriţie şi dietetică, elaborat în colaborare cu Colegiul Dieteticienilor din România.
 
Astfel, cei care sunt înscrişi acum la cursuri de profil au la dispoziţie cinci ani pentru înscrierea în colegiu. Dacă depăşesc cei cinci ani în care, prin faptul că nu sunt înscrişi, nici nu practică meseria, sau dacă din alt motive un dietetician întrerupe practica mai mult de cinci ani, Colegiul Dieteticienilor din România îi va retesta competenţele de a desfăşura meseria. În prezent, din acest an, absolvenţii specializărilor de Nutriţie şi Dietetică sunt autorizaţi de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), până la definitivarea procedurilor de înfiinţare a Colegiului Dieteticienilor.
 
La admiterea de anul acesta de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, specializarea Nutriţie şi Dietetică a avut una dintre cele mai mari concurenţe, 5,4 candidaţi pe un loc, fiind 10 locuri la buget depuse şi 36 la taxă. Şi la nivel naţional specializarea are cerere, iar reprezentanţii universităţilor se aşteaptă ca această cerere, dar şi numărul alocat specializării, să crească, fiindcă va fi reglementată şi vor fi eliminaţi astfel mulţi dintre cei care se recomandă dieteticieni fără a avea studii de specialitate.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii