Danemarca declară pandemia sub control și elimină permisul sanitar

joi, 02 septembrie 2021, 19:32
2 MIN
 Danemarca declară pandemia sub control și elimină permisul sanitar

Autoritățile de la Copenhaga, care au avut pe tot timpul pandemiei o atitudine foarte precaută, renunță pe rând la ultimele restricții COVID, mulțumită unei campanii de vaccinare de succes, prin care a imunizat până acum peste 72% din populație.

Permisul sanitar din Danemarca, necesar până acum pentru accesul în restaurante, săli de sport sau frizerii, nu mai este cerut, începând de miercuri. Decizia are legătură cu rata de vaccinare foarte mare din Danemarca, unde peste 72% din populație a fost deja complet vaccinată. Este una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, mult peste alte țări din UE, precum Franța sau Germania, foarte mult peste România și inclusiv peste SUA sau Marea Britanie, care au început campania de vaccinare mult înaintea danezilor.

Autoritățile de la Copenhaga au fost primele care au introdus pe plan intern acest permis sanitar, care atesta că posesorul a fost vaccinat, testat negativ sau a trecut prin boală. Certificatul, introdus în aprilie, avea rolul de a permite redeschiderea treptată a economiei, după luni de lockdown. Alte țări au urmat apoi exemplul, iar unele îl introduc abia acum sau îi extind valabilitatea. Din 10 septembrie, permisul nu va mai fi necesar nici pentru accesul în cluburile de noapte – care s-au deschis miercuri – sau pentru participarea la evenimente cu multe persoane.

Flemmin Konradsen, expert în sănătate publică la Universitatea din Copenhaga, a declarat pentru Euronews că există un sprijin public larg pentru decizia guvernului de a renunța la restricții. „Cred că a existat o creștere semnificativă a imunizării, deci populația daneză a acceptat vaccinarea. Am avut un program de testare puternic și am avut, de asemenea, lockdown-uri timpurii și periodice, care în combinație au ținut pandemia cumva sub control”, a explicat expertul.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii