De ce a trișat Ministerul Sănătății la evaluarea IRMC? Ce spun liderii politici ieșeni. Dispută între PNL şi PSD

miercuri, 08 martie 2023, 02:50
7 MIN
 De ce a trișat Ministerul Sănătății la evaluarea IRMC? Ce spun liderii politici ieșeni. Dispută între PNL şi PSD

„Taxarea” la punctaj a proiectului Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară a stârnit rumoare pe scena politică ieșeană. 

Amintim că, la începutul anului, selecția celor 42 de proiecte de instituții spitalicești care vor primi finanțare prin PNRR pentru construire sau extindere a dus la desemnarea a 27 de câștigători, dar IRMC se află pe locul 2 în lista de rezervă. Deși criteriile de departajare erau clare, stabilirea punctajului s-a făcut după alte reguli, după cum Ziarul de Iași a relatat deja.

Alex Muraru: „Evaluarea pentru acest obiectiv de investiții a fost partizană”

„Sunt surprins că aceste informații nu au fost publicate înainte de către Ministerul Sănătății și că presa a avut acces la ele abia în urma unei interpelări făcute de mine imediat după ce s-a aflat că IRMC a fost scos de la finanțarea prin PNRR. În răspunsul primit de la minister s-a spus că aceste criterii de evaluare erau publice și înainte, afirmație cu care pot fi de acord, dar nu a știut nimeni până astăzi cum a arătat evaluarea ulterioară. A fost o surpriză totală inclusiv pentru cei din administrația județeană și comunitatea medicală ieșeană care și-au respectat angajamentele până la capăt și care acum au nevoie de răspunsuri și soluții din partea Ministerul Sănătății. Din păcate, răspunsul Ministerului Sănătății confirmă faptul evaluarea pentru acest obiectiv de investiții a fost partizană”, ne-a declarat Alexandru Muraru, președintele PNL Iași.

El a amintit că „IRMC a fost obiectul unui parteneriat între Consiliul Județean Iași și Ministerul Sănătății, iar toate studiile întocmite au arătat adresabilitatea unității la un nivel cel puțin regional”.

Cum Ministerul Sănătății l-a clasat drept spital județean, proiectul a obținut doar cinci puncte, în loc de șapte. Potrivit clasamentului, ultimul proiect admis a avut 64 de puncte, iar IRMC a acumulat 61 de puncte.

Deputatul liberal crede că, „dacă ne gândim bine și ignorăm toate boicoturile pe care PSD le face la adresa investițiilor Iașului, singura «realizare» notabilă a social-democraților ieșeni rămâne dezastrul lăsat la Spitalul Mobil de la Lețcani, unde procurorii investighează tunul financiar de peste 13 milioane de euro”.

O lovitură pentru întreg programul: o contestație la instanța de judecată

Ar fi asigurat succesul IRMC o alianță locală PNL-PSD? Alexandru Muraru spune că ieșenii nu de o alianță au nevoie, ci de o „opoziție constructivă care să înțeleagă că cerințele județului nostru primează în fața intereselor personale și vă asigur că administrația liberală de la Iași este mai mult decât capabilă să ducă la îndeplinire obiectivele asumate în fața ieșenilor”.

Liderul PNL Iași a mai spus că CJ ia în calcul atacarea în instanță a evaluării făcute de Ministerul Sănătății, „un demers firesc care trebuie să facă dreptate ieșenilor viciați de jocurile de culise ale PSD”.

CITESTE SI:EXCLUSIV: Marea farsă a evaluării Institutului Inimii. Cum și-a bătut joc de Iași Ministerul Sănătății

La Consiliul Județean, lucrurile se văd diferit. O contestație a fost depusă la minister, dar fără răspuns. Deși opțiunea instanței de judecată nu este exclusă, după cum ne-au declarat surse apropiate conducerii administrației județului, asta ar însemna blocarea tuturor celorlalte 27 de proiecte, oficializate printr-o hotărâre de guvern. O decizie ar trebui luată luna aceasta: Ministerul Sănătății menționează în calendarul acestui program sfârșitul lunii martie pentru semnarea contractelor cu câștigătorii.

Maricel Popa: „Ministerul Sănătății doar a aplicat punctajul”

„Din păcate, proiectul construirii unui nou spital pentru Institutul Inimii a părut compromis încă de la început. Investiția megalomanică de peste 350 milioane de euro, scăzută din pix la 300 milioane de euro, a reprezentat doar o nouă fumigenă de campanie electorală aruncată în ochii ieșenilor de Costel Alexe. Nu avea cum să devină fezabilă o investiție care ar fi acaparat mai bine de 30 la sută din fondurile totale alocate prin PNRR pentru infrastructura spitalicească publică nouă”, a descris Maricel Popa, președintele PSD Iași, proiectul „depus pe repede înainte”.

„Am mai spus-o și o repet: ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și premierul au stabilit ghidul de evaluare al proiectelor depuse. Ministerul Sănătății doar a aplicat punctajul”, a subliniat senatorul.

CITESTE SI: Vicele CJ Marius Dangă – Cum a fost depunctat proiectul «Institutului Inimii». Ce posibilități mai sunt dacă se ratează finanțarea PNRR?

„Când proiectul a eșuat, peneliștii au aruncat pisica în curtea ministerului în speranța că PSD va deconta incompetența lui Costel Alexe”, a mai spus Maricel Popa, adăugând că speră ca „din 2024 lucrurile să se schimbe și să identificăm împreună soluțiile necesare pentru construirea noii unități medicale”.

„Motivația că nu ar reprezenta un interes regional este jignitoare”

Cosette Chichirău, vicepreședintele USR Iași, s-a alăturat celor care l-au „bombardat” pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu solicitarea unei explicații privind modul în care s-a făcut evaluarea, care „ridică mari semne de întrebare”.

Ea a făcut aluzie la clasificarea IRMC drept „județean” și a atras atenția că „Iașul este o capitală regională și trebuie tratat ca atare. Avem nevoie de investiții în infrastructura rutieră, în cea de sănătate și de educație. Nu cerem altceva decât ceea ce ni se cuvine. Nu cerem mai mult decât repararea a zeci de ani de demagogie în care Moldova a fost hrănită doar cu promisiuni și minciuni”.

Necruțător s-a arătat şi colegul ei, Marius Bodea, care a identificat punctele slabe care au dus la pierderea finanțării: „Pitici de grădină la nivel local în PNL și PSD, lene la nivel central în Ministerul Sănătății”.

„Este revoltător ce s-a întâmplat cu această evaluare a proiectului IRMC. Motivația că nu ar reprezenta un interes regional este jignitoare, în condițiile în care Institutul de Boli Cardiovasculare din Copou este și în acest moment regional și tocmai lipsa spațiilor adecvate, a specialităților intervenționale și de tratament cardiovascular modern cerute de persoanele cu astfel de afecțiuni, din toată regiunea Moldovei, a fost baza ideii de construcție a IRMC din Miroslava”, a subliniat el.

URMĂRIȚI ȘI: Ce spunea ministrul Sănătății anul trecut, în Studioul TV al Ziarul de Iași, despre finanțarea proiectului IRMC. A fost prima întrebare a interviului

„Nouă, opoziției, ni se cere solidaritate numai atunci când peneliștii și pesediștii locali ratează proiecte și prezintă numai planșe. O spun fără ocolișuri: câtă vreme Iașul va fi reprezentat la nivelul cel mai înalt de cei mai penali oameni din administrația românească, nu va primi fonduri consistente pentru dezvoltare. Pentru asta ai nevoie de forță politică și de legimitate”, a conchis el.

„Nu au avut suficientă influență sau nu au avut interes”

„Nu putem contesta că vreunul cele 27 de proiecte selectate de Ministerul Sănătății nu ar fi important. În cazul IRMC vorbim de un proiect regional, iar Iașul este centrul universitar medical al Moldovei”, ne-a spus Mihail Albișteanu, deputat al Alianței pentru Unirea Românilor.

De altfel, el l-a interpelat pe ministrul Sănătății, cerându-i să întreprindă demersurile necesare realizării institutului, precum și un termen până la care va fi construit IRMC. Interpelarea înregistrată pe 1 februarie la Camera Deputaților încă nu a primit răspuns.

Mihail Albișteanu pune eșecul proiectului pe seama lipsei unui lobby din partea parlamentarilor din arcul guvernamental. „Nu au avut suficientă influență sau nu au avut interes”, a explicat deputatul ieșean. „De aceea Iașul e în întârziere în mai multe domenii, cum ar fi Autostrada A8, ca să menționez doar infrastructura de transport”, ne-a mai spus deputatul.

După o lege pentru A8, mai merge una pentru IRMC?

Un proiect legislativ pentru aprobarea obiectivului de investiții „Institutul Regional de Boli Cardiovasculare Iași” se află în parcurs la Parlament.

Semnat de 44 de deputați și senatori, între care toți cei patru parlamentari PSD de Iași și doi din cei cinci ai USR, însă nimeni de la PNL, proiectul a fost inițiat în mandatul premierului Florin Cîțu, care anunța atunci că nu îl susține. Adoptată de Senat în toamna anului 2021, propunerea nu a putut să treacă de comisiile-cheie ale Camerei Deputaților (juridică și buget-finanțe), iar acum se află pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaților.

Comentarii