De Sănătate

Punem punctul pe știi

De ce este normal ca valoarea glicemiei să fie diferită pe perioada zilei

miercuri, 27 decembrie 2023, 15:44
5 MIN
 De ce este normal ca valoarea glicemiei să fie diferită pe perioada zilei

Adina Popa, Iași: Mama mea locuiește într-o localitate din județul Neamț și a fost diagnosticată de curând cu diabet zaharat tip 2. Ea avea glicemiile, dimineata înainte de a mânca, de 126 mg/dl iar Hba1c=6,6%. I s-a spus că nu este foarte mare glicemia, dar trebuie să facă tratament. Încă nu s-a obișnuit cu ideea și se sperie din orice. De exemplu, a observat că îi crește mereu glicemia după ce mănâncă. De asemenea, când își ia acasă glicemia, aceasta este normală dar când ajunge să o ia la laborator este mai mare. Nu gestionează prea bine, emoțional, această situație.

Dr. Olimpia Guțu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: Întotdeauna există un impact emoțional, atunci când aflăm că avem o problemă de sănătate. Deși tratamentul pentru diabetul zaharat este pentru tot restul vieții, partea bună este că boala poate fi ținută sub control și mama dvs poate avea o viață normală.
 
Practic, glicemia înseamnă nivelul glucozei din sânge, aceasta fiind principala sursă de energie, pentru ca celulele noastre să funcționeze optim. Însă, pentru ca celulele să producă energia necesară, este nevoie ca insulina sa fie secretată de pancreas în cantități optime. Dacă glicemia este crescută înseamnă că a rămas prea multă glucoză în sânge. Se întâmplă atunci când nu există destulă insulină în sânge sau când aceasta nu acționează suficient de bine asupra celulelor.
 
Pentru o persoană sănătoasă valoarea glicemiei trebuie să fie sub 100 mg/dl, dacă ți-ai luat glicemia dimineața, pe nemâncate. Și trebuie să fi trecut minim 8 ore de la ultima masă. Orice valoare peste 100 mg/dl, chiar și 101 merită să ne atragă atenția. Și încă ceva: dacă ai valoarea aceasta pe glucometru (aparatul cu care își măsoară glicemia cei care au diabet zaharat), este recomandat să se repete valoarea la laborator, din sânge venos.
 
Aceasta va fi recomandarea și dacă mergi la medic: repetă analiza la un laborator, după minim 8 ore de repaus alimentar. 
 
 
Vă spuneam că glicemia înseamnă concentratia glucozei din sânge. Vasele de sânge transportă glucoza și alți nutrienți la organe și țesuturi în întregul nostru corp. De aceea, cantitatea de glucoză din sânge se modifică permanent pentru că glucoza este “predată” permanent celulelor care au nevoie de ea. 
 
De aceea, este normal să existe valori diferite, chiar dacă glicemia este luată din toate cele 10 degete la intervale scurte de timp. Valoarea nu poate rămâne fixă. Și mai este ceva: laboratoarele și spitalele sunt un factor de stres, astfel încât organismul crește cantitatea hormonilor de stres si cantitatea de glucoză pentru a face față mai bine stresului pe care îl sesizează.
 
Noi explicăm acest lucru pacienților așa cum îi ajutăm să înțeleagă de ce crește glicemia după masă și, la fel, care este cel mai potrivit moment după ce mănâncă pentru a-și lua glicemia. 
 
Glicemia crește după mese dintr-un motiv foarte simplu și logic: ne hrănim, iar alimentele se digeră și apoi se absorb pentru a hrăni celulele cu nutrienții necesari. Tuturor ne crește glicemia după ce mâncăm, apoi insulina se ocupă de introducerea glucozei în celule și nivelul zahărului în sânge revine la normal. De regulă, cel mai potrivit moment pentru a lua glicemia după ce mănânci este la 2 ore de la începerea mesei. Pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2 valoarea maximă recomandată a glicemiei la 2 ore de la masă este sub 180 mg/dl (desigur aceasta valoare este interpretată de diabetolog, ținând cont de mai mulți parametri). Și la persoanele sănătoase au loc creșteri ale glicemiei după masă, dar acestea neavând un defect în producția sau în acțiunea insulinei nu au variații semnificative. 
 
Pe de altă parte, cu cât ai o masă mai copioasă, care asociază mai multe grupe de alimente – să ne gândim la salată boeuf și sarmale, apoi cozonac, că tot suntem în perioada Sărbătorilor de iarnă – cu atât digestia va fi mai prelungită și glicemia va fi mare o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se întâmplă pentru că alimentele se vor digera mai lent și glucoza se va elibera treptat pe parcursul mai multor ore. De regulă, cam 4-6 ore după masă.
 
Pentru cei care nu au diabet zaharat, pancreasul adaptează secreția de insulină și valorile glicemiei rămân în intervalul normal, dar persoanele cu diabet zaharat vor avea dificultăți în normalizarea glicemiei după aceste mese. Motivul este că secreția lor de insulină nu mai este la fel de promptă și eficientă.
 
De aceea, noi le recomandăm pacienților noștri moderație în alegeri și cantități.
 
În concluzie, fiecare pacient trebuie să știe că glicemia este zahărul din sânge din momentul recoltării și doar atât. Pe parcursul unei zile putem avea un număr nelimitat de glicemii, pentru că glucoza se mișcă permanent, odată cu circulația sângelui, în toate compartimentele corpului nostru. Acest lucru este în regulă, cu condiția ca variațiile glicemiei să fie totuși în parametrii menționați mai sus. Vreau să atenționez faptul că glucoza din sânge în exces este depozitată în ficat, mușchi, dar mai ales în țesutul adipos  sub formă de grăsime și, din acest motiv, apare riscul de îngrășare.
 
De asemenea, noi recomandăm persoanelor cu diabet zaharat să păstreze un jurnal al glicemiilor, dar și alimentar, pe hârtie sau pe o aplicație de pe telefon. În felul acesta, consultând jurnalul glicemiilor și al alimentelor consumate, medicul poate avea o mai bună imagine asupra controlului diabetului zaharat al pacientului și, astfel, poate acționa în timp util, atunci când este cazul.  Totodată nu trebuie neglijată activitatea fizică, mai ales în această perioadă de exces alimentar.
 
Și ca ultimă idee, eu le recomand pacienților mei să fie atenți la calitatea, cantitatea și componența alimentelor pe care le consumă, moderația fiind o cale de urmat pentru a rămâne sănătos”. 

Comentarii