De Sănătate

Punem punctul pe știi

De ce să bei zilnic cafea şi ceai după vârsta de 50 de ani

joi, 25 noiembrie 2021, 12:40
2 MIN
 De ce să bei zilnic cafea şi ceai după vârsta de 50 de ani

Consumul de cafea sau ceai este asociat cu un risc mai mic de AVC (accident vascular cerebral) și demență, potrivit unui studiu efectuat pe persoane sănătoase cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, publicat recent în revista cu acces deschis PLOS Medicine. 

Consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de demență post-accident vascular cerebral. Accidentele vasculare cerebrale sunt evenimente care pun viața în pericol și provoacă 10% din decese la nivel global. Demența este un termen general pentru simptomele legate de declinul funcției creierului și este o problemă de sănătate globală cu o povară economică și socială ridicată. Demența post-accident vascular cerebral este o afecțiune în care simptomele demenței apar după un accident vascular cerebral.

Câtă cafea şi cât ceai să consumi zilnic

Cercetătorul Yuan Zhang și colegii săi de la Universitatea de Medicină Tianjin, China, au studiat 365.682 de participanți de la baza de date Biobank din Marea Britanie, care au fost recrutați între 2006 și 2010, și i-au urmărit până în 2020. La început participanții și-au raportat singuri consumul de cafea și ceai. Pe parcursul perioadei de studiu, 5.079 de participanți au dezvoltat demență și 10.053 au suferit cel puțin un accident vascular cerebral. Persoanele care au băut 2-3 căni de cafea sau 3-5 căni de ceai pe zi, sau o combinație de 4-6 căni de cafea și ceai au avut cea mai mică incidență de AVC (accident vascular cerebral) sau de demență. Persoanele care au băut zilnic 2-3 căni de cafea și 2-3 căni de ceai au avut un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral (HR, 0,68, 95% CI, 0,59-0,79; P <0,001) și un risc cu 28% mai mic de demență (HR, 0,72, 95% CI, 0,59-0,89; P â 0,002) comparativ cu cei care nu au băut nici cafea, nici ceai. Consumul de cafea, de unul singur sau în combinație cu ceai, a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de demență post-AVC. Dintre limitările studiului, cercetătorii notează că baza de date Biobank din Marea Britanie reflectă un eșantion relativ sănătos în raport cu populația generală, ceea ce ar putea limita capacitatea de a generaliza aceste asocieri.

De asemenea, relativ puțini oameni au dezvoltat demență sau accident vascular cerebral, ceea ce poate face dificilă extrapolarea cu precizie a ratelor către populații mai mari. În cele din urmă, deși este posibil ca cele două tipuri de băuturi – cafea și ceai – să protejeze direct împotriva accidentului vascular cerebral, a demenței și a demenței postaccident vascular cerebral, o relație de cauzalitate nu poate fi dedusă din această asociere.

Comentarii