De ce să ții cont când îți ridici o casă în pantă

joi, 27 iulie 2023, 07:58
3 MIN
 De ce să ții cont când îți ridici o casă în pantă

Să locuiești într-o casă la munte sau undeva între dealuri și să te bucuri în fiecare zi de peisaje mirifice ar fi, cu adevărat, un vis împlinit. Pentru asta trebuie să îți faci cu precauție calculele și să cauți un teren de vânzare. 

”Dacă îți cumperi un teren în pantă pentru a face o casă, prețul acestuia trebuie să fie cu cel puțin 25% mai mic decât al unui teren plan”, potrivit experților de la Casa și grădina.

Pentru proiecte de casă pe teren în pantă, esențial este gradul de inclinație al terenului. Astfel, dacă panta este lină, posibil să fie mai eficient să nivelezi și să stabilizezi terenul decât să construiești în pantă.

Dacă panta e abruptă, este obligatoriu un studiu geotehnic și un proiect de casă realizat de un specialist, pentru ca aceasta să fie solidă și să nu alunece, potrivit wall-street.ro care menționează că, în astfel de situații, este obligatoriu să respecți o serie de criterii:

Stabilizarea terenului. Deoarece terenurile în pantă sunt supuse mișcărilor de răsturnare și forfecare a pământului din cauza greutății, o etapă la fel de importantă pentru ridicarea unei case este în acest caz stabilizarea solului. Pentru asta sunt folosite plasele de garduri împletite, durabile, care au rolul de a asigura zona și care sunt utilizate frecvent drept soluție de armare a construcției.

O fundație în condiții speciale este nevoie pentru majoritatea caselor ridicate pe terenuri în pantă. Acestea trebuie să fie clădite pe fundații ce îndeplinesc anumite condiții speciale și „vorbim inclusiv despre costuri mai mari de execuție a lucrării, care se justifică, în principal, de manopera necesară nivelării prin scoaterea taluzului sau prin aducerea de pământ coeziv”.

Nevoia de garduri supraînălțate. Viiturile sunt un pericol la care sunt expuse construcțiile în pantă, iar asta din cauza debitului apelor fluviale. „O măsură de protecție eficientă împotriva inundațiilor sunt gardurile supraînălțate, care, în asociere cu un sistem performant de colectare a apei vor diminua acest pericol. Toate aceste îmbunătățiri aduse construcției generează costuri suplimentare, pe care este necesar să le iei în calcul încă de dinainte de a cumpără terenul”.

O compartimentare inedită a locuinței. Poate cel mai mare avantaj pe care îl oferă terenurile înclinate este că oferă posibilitatea de a găsi soluții de compartimentare inedite a caselor, care cresc potențialul estetic al clădirilor. 

La fel de importantă este și clima din zonă, care este în măsură „să modifice și să influențezedispunerea camerelor, panta acoperișului, așa că este foarte greu de găsit un plan “gata făcut”, motiv pentru care este nevoie de ajutorul specialiștilor”.

Partea cea mai interesantă este că o casă construită pe un teren în pantă nu va fi niciodată inundată. 

În plus: „Sunt ideale pentru a face garajul în subsol. Sunt potrivite pentru a le adaugă mansardă și etaj. Cele mai multe case construite pe plan înclinat beneficiază de perspectivă excelentă. Acesta ar fi un alt amănunt pe lista cu avantaje pentru proiecte de casă pe teren în pantă”.

 

Comentarii