După cinci ani, Iohannis are guvernul lui. Ponta s-a văzut trădat

marți, 05 noiembrie 2019, 03:00
5 MIN
 După cinci ani, Iohannis are guvernul lui. Ponta s-a văzut trădat

Cabinetul Orban a fost învestit ieri de Parlament, cu voturi obţinute pe ultima sută de metri. După ce a trădat PSD, Ponta s-a văzut trădat de propriii parlamentari. Pentru cabinetul condus de liderul PNL au votat 240 de senatori şi deputaţi liberali, USR, UDMR, PMP, ALDE, ai minorităţilor şi câţiva dintre parlamentarii PSD şi Pro România. În total, au fost 240 de voturi „pentru“, minimul necesar fiind 233. De azi, PSD a anunţat intrarea în Opoziţie, prin vocea fostului premier Viorica Dăncilă. „Astăzi, s-a desăvârşit operaţiunea ilegitimă de confiscare a puterii legitime de către preşedintele Iohannis. E o zi neagră pentru democraţie – ziua în care Iohannis a reuşit să-şi impună locotenenţii la Palatul Victoria. Avem un preşedinte antidemocraţie şi care lucrează împotriva românilor“, a declarat Dăncilă după vot.

Potrivit numărătorii oficiale, toţi cei 240 de parlamentari prezenţi în plen au votat guvernul PNL. Deşi câţiva parlamentari PSD şi Pro România au votat pentru noul Guvern, cele două partide au boicotat şedinţa parlamentului. Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că „boicotul“ PSD şi Pro România de la plenul reunit al Parlamentului arată că cele două partide sunt interesate doar de „socotelile electorale“. El i-a felicitat pe parlamentarii USR, ALDE, PMP, UDMR, minorităţilor naţionale şi pe cei care au decis să susţină Cabinetul său.

Pentru ca Guvernul să fie învestit era nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile. Guvernul Orban a primit votul de învestitură după negocieri la sânge, purtate inclusiv ieri. Astfel, în ultimul moment, partidelor care şi-au anunţat sprijinul public s-au alăturat mai mulţi parlamentari PSD şi Pro România. Eugen Gioancă, Elena Hărătău şi Cristina Burciu de la PSD au votat pentru noul Guvern. De la Pro România au votat „pentru“ Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Georgian Pop, Emilia Meiroşu, Mircea Baniaş, Liviu Balint şi Florea Damian.

PSD a boicotat şedinţa camerelor reunite, care a fost condusă de liberala Alina Gorghiu. Mobilizarea a fost maximă în tabăra partidelor care susţin noul guvern, la şedinţă participând şi senatoarea USR Nicoleta Dinu, grav bolnavă.

Preşedintele a felicitat inclusiv ALDE

Preşedintele Klaus Iohannis a urat aseară Guvernului Orban un mandat de mare succes chiar dacă, din păcate, nu va fi un mandat întreg. „Ce s-a întâmplat astăzi este un exerciţiu democratic“, a afirmat preşedintele. „Vreau să felicit şi ceilalţ parlamentari – din USR, PMP, ALDE, UDMR, toţi care aţi votat pentru învestirea Guvernului Orban aţi făcut un lucru înţelept, aţi înţeles să lăsaţi deoparte meschinul aranjament politic într-un moment în care România era în criză“, a declarat preşedintele. El a continuat apreciind că „se termină guvernarea toxică PSD-istă care a durat aproape 3 ani de zile“.

Manda, către Ponta: Lumea urăşte trădătorii ca tine

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, susţine că fostul premier Mihai Tudose a negociat cu Claudiu Manda revenirea la PSD, iar apoi cu Ludovic Orban pentru a vota cu PNL. „Mergem mai departe – mai puţini dar fără vânzatori! Mihai Tudose a descoperit acum grija faţă de guvernare – tocmai el care a fugit de la Guvern de frica lui Dragnea şi l-a lăsat pe Premierul Japoniei singur prin Bucureşti! Şi tocmai el care a zis că rămâne alături de noi să lupte în Parlamentul României şi a plecat imediat la Bruxelles pentru 5 ani cu voturile noastre!“, a afirmat Ponta.

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda i-a transmis lui Victor Ponta, după ce acesta l-a acuzat că a negociat revenirea lui Tudose în PSD, că lumea urăşte trădătorii ca el. „Vreau să-i transmit doar că suntem în această situaţie, de a pierde guvernarea, strict din cauza trădării lui şi a negocie­rilor pe care le făcea, pe la Neptun, fie cu PNL pentru preşedinţia Camerei sau pentru comisarul european, fie cu PSD pentru locuri în guvern. Lumea urăşte trădătorii ca tine, Victor, şi oricât ai încerca acum să faci pe domnişorul de pension, nu mai păcăleşti pe nimeni! Ai căzut între scaune după ce ai încercat să fii jolly joker-ul politic şi nu ţi-a ieşit. PSD-iştii, care au făcut campanie cu poza ta pe piept şi care ţi-au oferit toate funcţiile politice posibile, nu mai vor nici măcar să audă de ţine. Dacă nu crezi, deschide frigiderul…“, a scris Manda pe Facebook.

Dăncilă: „De astăzi, PSD intră oficial în Opoziţie“

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat ieri că toţi social-democraţii care au votat pentru învestirea Guvernului Orban au fost deja excluşi din partid. „De astăzi, PSD intră oficial în Opoziţie şi ne vom asuma cu maximă seriozitate toate responsabilităţile care decurg din acest rol. Şi, dacă tot vorbim de responsabilitate şi de asumare, aş vrea să fie foarte clar că, în conformitate cu decizia luată în Comitetul Executiv Naţional, toţi cei care au trădat la acest vot au fost deja excluşi din PSD“, a subliniat Dăncilă, într-o declaraţie de presă, susţinută la sediul central al PSD.

Componenţa noului Executiv

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului Orban. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc, aseară, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni. 

Componenţa noului Guvern prevăzută în decret este:

  • Prim-ministru – Ludovic Orban
  • Viceprim-ministru – Raluca Turcan
  • Ministrul finanţelor publice – Vasile-Florin Cîţu
  • Ministrul afacerilor interne – Marcel Ion Vela
  • Ministrul afacerilor externe – Bogdan-Lucian Aurescu
  • Ministrul justiţiei – Marian Cătălin Predoiu
  • Ministrul apărării naţionale – Ionel Nicolae Ciucă
  • Ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri – Virgil-Daniel Popescu
  • Ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor – Lucian Nicolae Bode
  • Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale – Nechita-Adrian Oros
  • Ministrul mediului, apelor şi pădurilor – Costel Alexe
  • Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei – Ion Ştefan
  • Ministrul fondurilor europene – Ioan Marcel Boloş
  • Ministrul sănătăţii – Victor Sebastian Costache
  • Ministrul educaţiei şi cercetării – Cristina Monica Anisie
  • Ministrul culturii – Bogdan Gheorghiu
  • Ministrul tineretului şi sportului – Marian Ionuţ Stroe
  • Ministrul muncii şi protecţiei sociale – Victoria Violeta Alexandru

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii