De Sănătate

Punem punctul pe știi

Durerile menstruale pot fi normale doar până la un punct

miercuri, 08 martie 2023, 10:19
3 MIN
 Durerile menstruale pot fi normale doar până la un punct

Corina Petrescu, Iași: ”Fiica mea are 15 ani și are ciclu menstrual de la vârsta de 13 ani. De câteva luni, însă, atunci când are ciclu, se plânge de dureri foarte mari în zona genitală. Nici eu nici mama mea nu am avut astfel de probleme, de aceea nu înțeleg ce i se întâmplă. Știu că unele femei au dureri dar nu pot să nu mă gândesc la tot felul de scenarii deloc liniștitoare. Cu atât mai mult cu cât antispasticele doar ameliorează durerea. M-ar ajuta foarte mult să înțeleg ce se întâmplă”. 

Dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Universitar Cuza Vodă, Iași: ”Durerile menstruale, cunoscute sub termenul medical de dismenoree, reprezintă o problemă cu care se confruntă majoritatea femeilor. Dumneavoastră sunteți o norocoasă că nu v-ați confruntat cu astfel de probleme. În general, dismenoreea începe să se manifeste la câțiva ani de la prima menstruație și este întâlnită mai ales în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani.

Intensitatea durerilor menstruale poate varia de la un organism la altul și de la o zi a menstruației la alta. În general, dismenoreea este mai intensă în primele zile ale menstruației, dar există și situații în care dismenoreea se manifestă chiar cu câteva zile înaintea menstruației. 

Dismenoreea apare ca o consecință a eliberării, în perioada menstruației, a unor substanțe chimice naturale. Aceste substanțe poartă denumirea de prostaglandine. Prostaglandinele sunt responsabile de contracția mușchilor din peretele uterin, provocând crampe dureroase, asemănătoare cu contracțiile din timpul travaliului.

Astfel de contracții sunt firești, dar unele dintre ele pot fi atât de puternice, încât pot pune presiune asupra vaselor de sânge din zonă, oxigenul nemaiputând fi transportat către țesutul muscular al uterului, lipsa de oxigen duce, în cele din urmă, la apariția dismenoreei.

Principalii factori incriminați în durerile menstruale sunt: vârsta mai mică de 30 de ani; prima menstruație la o vârstă de cel mult 11 ani; sângerările menstruale neregulate; fumatul; stresul.

Dismenoreea se împarte în două categorii, primară și secundară.

Majoritatea femeilor se confruntă cu dismenoreea primară în perioada menstruației sau cu o zi-două înainte. Aceasta se declanșează în general după unul sau doi ani de la prima menstruație și devine mai puțin dureroasă odată cu înaintarea în vârstă. Multe femei constată că durerea menstruală nu mai este o problemă atât de mare după naștere.menstruale se resimt în partea inferioară a abdomenului, la nivelul spatelui sau la nivelul coapselor și poate fi însoțită de simptome precum stare de greață, vărsături, dureri de cap, dureri la nivelul sânilor, stare de oboseală.

Dismenoreea secundară este întâlnită la una din zece femei și este cauzată de o afecțiune a sistemului reproducător sau de o infecție. Spre deosebire de dismenoreea primară, dismenoreea secundară apare la o vârstă mai înaintată și se agravează în timp. Durerile menstruale pot apărea înainte de menstruație, pot dura pe toată perioada acesteia și pot continua și după terminarea menstruației.

Dismenoreea secundară poate fi însoțită de simptome precum: dureri și sângerări în timpul actului sexual, secreții vaginale urât mirositoare, sângerări între menstruații, dureri de cap, dureri la nivelul genunchilor, stare de epuizare, durata menstruației mai mare de șapte zile, ciclu menstrual neregulat.

Principalele cauze ale dismenoreei secundare sunt: endometrioza – endometrul (țesutul care căptușește uterul) se dezvoltă în afara uterului: în cavitatea abdominală, pe peretele vaginal; fibroamele uterine – fiind prezente pe pereții uterului, acestea pot cauza dureri; adenomioza – țesutul care căptușește uterul se dezvoltă în interiorul mușchiului acestuia; stenoza cervicală – deschiderea cervixului este extrem de îngustă sau cervixul este complet închis.

La majoritatea femeilor, durerile din timpul menstruației sunt firești și dispar, de obicei, după câteva zile. Cu toate acestea, este bine să luați legătura cu medicul ginecolog în cazul în care durerea menstruală nu este calmată de medicamente și vă afectează serios viața personală sau activitatea profesională. Pe de altă parte, agravarea durerii, odată cu înaintarea în vârstă, ar putea fi un semnal că există o altă cauză pentru durerea menstruală în afară de ciclul menstrual normal.

De asemenea, dacă aveți sângerări între menstruații sau dacă aveți secreții vaginale urât mirositoare, este indicat să vă consultați cu medicul ginecolog”.

 

Comentarii