De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ecoendoscopia, un instrument util în evaluarea tumorilor pancreatice

miercuri, 16 noiembrie 2022, 10:12
2 MIN
 Ecoendoscopia, un instrument util în evaluarea tumorilor pancreatice

Corina Lepădatu, Iași: ”Tatăl meu are 63 de ani și pentru că de ceva timp se simțea tot mai rău a mers la Spitalul din Suceava, acolo unde locuiește, unde  i s-a descoperit o tumoră la pancreas. În momentul aflării diagnosticului, impactul emoțional a fost important. Deși era și mama cu el, niciunul dintre ei nu a reținut mare lucru. Tatăl meu este în continuare foarte afectat, de aceea toate informațiile medicale, puține de altfel, le am de la mama. Cert este că pe documentele medicale li s-a spus că tata ar trebui să ajungă la un medic chirurg. Am luat legătura cu un medic din Spitalul Județean care ne-a indicat că am putea ajunge în Iași pentru o puncție endoscopică în scopul obținerii unei biopsii. Scenariul pe care și-l imaginează ei nu este deloc unul optimist. Nu știm nici dacă ar trebui să se opereze sau nu. Medicul de la Suceava i-a recomandat tatălui meu să vină la Iași, la Institutul de Gastroenterologie să facă acele investigații și apoi să decidă pașii următori”.

Dr. Gheorghe Bălan, medic specialist gastroenterologie – endoscopie digestivă diagnostică și intervențională, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon”, Iași: ”Stimată doamnă Lepădatu, într-adevăr, multe din tumorile pancreatice pot fi actualmente biopsiate folosind o tehnică endoscopică, minim invazivă, numită ecoendoscopie. Deși nu am toate informațiile necesare, este posibil ca medicii din Suceava să fi considerat necesar acest lucru întrucât tumora este avansată și va avea nevoie de chimioterapie înainte de operație. Având în vedere faptul că pentru a beneficia de chimioterapie este nevoie de o confirmare a tumorii prin biopsie, este necesar ca tatăl dumneavoastră să fie îndumat către un centru în care se realizează puncția-biopsie  ecoendoscopică a tumorilor pancreatice. Acest lucru se poate realiza și în Spitalul Sfântul Spiridon în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie. 

Procedura este una minim invazivă. Este o procedură endoscopică în care cu ajutorul unui tub flexibil dotat cu un detector ecografic în vârf se poate obține o puncție-biopsie eco-ghidată a tumorilor pancreatice. Procedura se realizează cu sedare profundă și necesită supraveghere. Totodată, este necesară o evaluare complexă a cazului înainte de puncție întrucât trebuie pregătite toate dispozitivele necesare pentru realizarea acestei puncții. În urma acestei proceduri se poate obține o probă din tumoră care să descrie cu exactitate tipul tumorii. Funcție de aceste aspecte, se va putea decide mai departe care este cea mai bună opțiune terapeutică. Vă spun acest lucru deoarece există mai multe tipuri de cancer pancreatic – fiecare prezentând alternative terapeutice și perspective de control diferite. 

În general procedura este una bine tolerată, complicațiile care pot apărea sunt rare, însă toți pacienții beneficiază de o pregătire optimă înaintea procedurii și de o monitorizare atentă după aceasta. Ulterior, este posibil ca medicul chirurg să îi recomande tatălui dvs o perioadă de tratament oncologic – chimioterapic. Totodată, este posibil ca pe parcursul evoluției bolii să fie nevoie și de o nouă procedură endoscopică de această dată în vederea inserției unei proteze la nivelul căilor biliare. Toate acestea sunt proceduri minim invazive menite să asigure cel mai bun tratament în cazul în care operația va trebui amânată. Indiferent de opțiunile de tratament oncologic și chirurgical, în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași există o echipă de medici cu experiență în acest tip de afecțiuni și vă vom putea ajuta în obținerea celor mai bune îngrijiri”. 

 

Comentarii