Ce încredere putem să mai avem în secretul acestora în dosare grele, cu politicieni influenţi?

EXCLUSIV: Cine e cârtiţa? Un interlop fugar din Păcureţi dădea ponturi exacte despre percheziţii

joi, 13 septembrie 2018, 01:50
4 MIN
 EXCLUSIV: Cine e cârtiţa? Un interlop fugar din Păcureţi dădea ponturi exacte despre percheziţii

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi un caz pe cât de revoltător, pe atât de îngrijorător: mai putem avea încredere în secretul descinderilor în forţă de la Iaşi, în căutarea de probe, mai ales în cazul acuzaţilor influenţi din mediul politic sau de afaceri? Cu multe ore înainte ca autorităţile să descindă în casa unor proxeneţi, un interlop ieşean dat în urmărire internaţională îşi anunţa mama despre iminenţa percheziţiilor. „Vezi că poimâine, mamă, nu mai ţii nimic în casă, ai auzit? Poimâine dau poliţiştii toţi! Nu ţineţi nimic! Vezi şi pistoalele alea, aruncă-le, fă ceva cu ele, dă-le dracu'!“, îi spunea Raj Costache mamei sale, împreună cu care coordona o reţea transfrontalieră de trafic de carne vie. Raj, despre care voci din lumea interlopă spun că este unul dintre cei mai influenţi infractori din Iaşi, a fost în cele din urmă scăpat de procurori printre degete. De unde ştia interlopul despre iminenţa descinderilor, având în vedere caracterul ultrasecret al acestora? DIICOT a refuzat să ne furnizeze informaţii despre acest caz, deşi ziarul a trimis o solicitare oficială în acest sens. Dacă astfel de infractori află de percheziţii cu zile înainte, mai putem fi siguri că infractorii mult mai influenţi din mediul politic sunt surprinşi de acestea?

Raj Costache este descris deopotrivă de surse judiciare, cât şi de voci din mediul infracţional ca unul dintre cei mai influenţi interlopi ieşeni. Spre deosebire de alţi exponenţi ai lumii interlope din oraş, Raj a preferat să rămână în anonimat, conducându-şi afacerile cu ajutorul fraţilor şi al câtorva apropiaţi. Cel mai mare sprijin pentru interlop, care în prezent este dat în urmărire generală, a venit însă chiar de la mama sa, pe care a transformat-o într-o adevărată „contabilă“ şi manager de resurse umane pentru grupul infracţional transfrontalier specializat în traficul de carne vie. „Ziarul de Iaşi“ a obţinut o serie de interceptări telefonice secrete, în care unul dintre interlocutori este Raj Costache. Din documente reiese că Raj nu avea legături strânse doar cu cei din Crima Organizată ci, aparent, şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice.

Cine-i dădea ponturi lui Raj? DIICOT tace

DIICOT Iaşi a reuşit să trimită în judecată mai mulţi fraţi de-ai interlopului ieşean, dar şi pe mama acestuia, obţinând, recent, condamnări dure la Tribunal, care a fost prima instanţă. Procesul s-a reluat la Curtea de Apel Iaşi şi este unul complicat, mai ales că multe dintre fetele care s-au prostituat pentru Raj Costache şi familia sa le-au luat apărarea interlopilor. O serie de documente din dosarul familiei de proxeneţi din Păcureţi scoate la iveală o ipoteză revoltătoare: interlopii beneficiau de informaţii secrete.

Astfel, în data de 29 septembrie 2015, aproape de miezul nopţii, Raj Costache îşi sună mama şi îi spune acesteia să ascundă pistoalele şi săbiile din casă pentru că urmează ca imobilul să fie „vizitat“ de Poliţie. „Vezi că poimâine, mamă, nu mai ţii nimic în casă, ai auzit? Nu mai ţineţi nimic! Poimâine dau poliţiştii toţi“, începe Raj Costache convorbirea telefonică cu mama sa. „Nu ţineţi nimic! Vezi şi pistoalele alea, aruncă-le, fă ceva cu ele, dă-le dracu’ (…) Ascunde tot!“, continuă interlopul. După ce mama sa îl întreabă dacă să ascundă şi săbiile, Raj continuă: „Dă-le că nu e cum… să le ascund şi pe alea, dă-le la cineva să le ţină (…) Că până mâine după-amiază, o să vezi pe la vreo şapte opt după-masă dă peste voi“, îi zice interlopul mamei sale, care nu pare deloc impresionată de informaţie: „Ei, bine, dacă dau, hai, bine!“, spune şi femeia. Discuţia a avut loc în limba romani, potrivit unor surse judiciare. După o jumătate de oră de la această convorbire are loc o alta: Ana Neagu, mama lui Raj, îl sună pe Sorin Neagu, un alt fiu al ei, şi îi spune ce tocmai aflase de la Raj.

Raj, cercetat în continuare de DIICOT

Acum câteva zile, printr-o solicitare oficială adresată Biroului de Presă, am întrebat reprezentanţii DIICOT dacă au investigat sau investighează posibilele informaţii secrete obţinute de Raj Costache referitor la acţiunile oamenilor legii. În ciuda gravităţii cazului, până ieri, la închiderea ediţiei noastre, direcţia nu ne-a furnizat niciun răspuns. Surse judiciare ne-au precizat însă că, după ce i-au trimis în judecată pe fraţii lui Raj, DIICOT Iaşi a disjuns cercetările în cazul temutului interlop. Acesta ar fi arestat, în prezent, în Italia. El este urmărit internaţional pentru o infracţiune de fals.

În iunie 2018, Tribunalul Iaşi a condamnat-o pe mama lui Raj, Ana Neagu, la 12 ani şi 4 luni de închisoare. Robert şi Nixen Neagu au primit 14 ani şi 11 ani de închisoare în timp ce verişorul Andrei Costache Roman a primit şi el 11 ani de închisoare. Tribunalul a decis, de asemenea, confiscarea de la interlopi a peste 100.000 de euro, bani ce ar fi fost câştigaţi din trafic de carne vie. 

„Amploarea deosebită a activităţii de exploatarea sexuală, caracterul transfrontalier al acesteia, numărul mare al membrilor grupării infracţionale, legăturile pe care aceştia le aveau cu alte clanuri interlope, care avea aceleaşi scopuri ca şi cea iniţiată de către Costache Raj, stabilirea clară a etapelor de acţiune – racolare, pregătire, transfer în Italia, metodele de acţiune, întinderea mare a activităţilor infracţionale, continuarea activităţii infracţionale chiar având cunoştinţă că oamenii legii îi urmăresc, preocuparea constantă de a împiedica descoperirea grupului şi, mai ales, de a-şi asigura păstrarea banilor obţinuţi din exploatarea «strâmbelor» (n.r. – aşa erau denumite prostituatele), fluxul constant de noi victime racolate de către membrii grupării, sumele mari de bani trimise în ţară de către inculpaţi  – direct sau prin interpuşi – toate sunt indicii temeinice că activitatea infracţională constituia pentru inculpaţi un «modus vivendi, a way of life» (mod de viaţă)“, scria, în rechizitoriu, procurorul DIICOT Iulia Diaconu, care a instrumentat acest caz înainte de a se pensiona

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii