EXCLUSIV – Fraţii Emacu din Nicolina, în strânsă legătură cu Cordunenii. Proces de 8 ani

vineri, 30 iulie 2021, 01:58
2 MIN
 EXCLUSIV – Fraţii Emacu din Nicolina, în strânsă legătură cu Cordunenii. Proces de 8 ani

Cei doi fraţi Emacu din Nicolina, prinşi în flagrant miercuri seara la intrarea în municipiu, au legături puternice cu clanul de interlopi Corduneanu. Liderul grupării care se ocupa cu traficul de droguri ar fi chiar unul dintre cei doi fraţi Emacu, şi anume Narcis Aurel, fratele mai mare. Numele de familie Emacu este cunoscut oamenilor legii din judeţ, şi nu numai, cei doi fraţi având probleme cu legea şi în trecut.

În iulie 2010, în cadrul unui dosar penal întocmit în 2008, procurorii DIICOT au întocmit un rechizitoriu extrem de voluminos. Unul dintre volume, de aproape 650 de pagini, face referire la infracţiunile comise de mai mulţi membri ai clanului Corduneanu în străinătate. Nu mai puţin de 27 de inculpaţi sunt menţionaţi pe prima pagină a rechizitoriului la care s-a muncit vreme de peste doi ani. Aici, numele Narcis Aurel Emacu apare menţionat de zeci de ori, după ce procurorii au descris cu lux de amănunte operaţiunile ilegale în care ar fi fost implicat. Concret, rechizitoriul prezintă faptele ilegale săvârşite pe teritoriul unor ţări ca Rep. Moldova, Italia, Spania, Irlanda, Austria, Germania şi Polonia. Narcis Emacu era, la vremea respectivă, una dintre persoanele care au fost racolate, coordonate şi exploatate în activitatea de furturi din străinătate. Periodic, el trimitea, prin Western Union, conform unor date puse la dispoziţie de FBI, diferite sume de bani rezultate din furturi şi hoţii. Vreme de cinci luni de zile, Emacu a trimis în ţară o sumă totală de 7.500 de euro în 2007. Sumele transferate variau între 250 de euro şi 1.400 de euro per transfer. Din probatoriul administrat a rezultat calitatea de victimă a traficului de persoane a lui Narcis Aurel Emacu, racolat şi exploatat în perioada 2006-2009 în străinătate, fapt confirmat şi de declaraţia martorilor care au susţinut că au săvârşit infracţiuni de furt în străinătate.

Citește și: Cea mai puternică reţea de heroină din Iaşi, spartă în miez de noapte: 7 reţineri și 6 arestări

În 2004, mai mulţi membri ai clanului au fost arestaţi pentru trafic de droguri.  Un an mai târziu, în 2005, inculpaţii au fost trimişi în judecată, iar procesul a durat nu mai puţin de opt ani, perioadă în care procesul a ajuns inclusiv la Tribunalul Cluj. Abia în anul 2013 a fost anunţată o sentinţă finală, atunci când nume cunoscute ale clanului au fost găsite nevinovate, în urma deciziei definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. În schimb, alţi opt membri ai clanului au avut parte de diverse condamnări, iar perioadele de încarcerare au variat între trei şi opt ani. Unele dintre respectivele condamnări au fost aplicate cu suspendare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii