Primul eveniment major din Iaşi cu restricţii anti COVID-19

Expoziţia de crizanteme de la Grădina Botanică: mii de persoane cu certificat verde

marți, 02 noiembrie 2021, 02:58
2 MIN
 Expoziţia de crizanteme de la Grădina Botanică: mii de persoane cu certificat verde

Anul acesta, expoziţia de crizanteme de la Grădina Botanică „Anastasia Fătu” din Iaşi a fost o premieră din mai multe puncte de vedere. În primul rând, a fost primul test masiv în Iaşi al unei instituţii publice ce a presupus accesul unui număr foarte mare de persoane exclusiv cu certificatul verde care atestă trecerea prin infecţia cu COVID-19 în ultimele 6 luni sau finalizarea schemei de vaccinare.

În weekendul trecut, cu un flux constant de câteva sute de persoane pe oră, Grădina Botanică a avut organizarea necesară ca să-l treacă. A fost deschis un al doilea punct de acces pe strada Dumbrava Roşie, la câteva zeci de metri, spre Agronomie, de la intrarea principală. Se putea plăti exclusiv cu cash şi prin intrarea respectivă oamenii ajungeau direct în zona clădirii administrative, de unde era un acces rapid la serele cu expoziţia amenajată.

Iniţial, planul a fost să se verifice certificatele de vaccinare atât la intrarea principală, cât şi la intrarea de la una dintre cele trei sere expoziţionale. Însă planul a fost abandonat când coada de persoane a fost foarte mare la intrarea în zonele interioare, fiind aplicată legislaţia naţională – procent de ocupare de maximum 30% în zona interioară. Astfel că, la nivelul serelor, personalul de pază restricţiona accesul persoanelor atunci când se adunau prea multe, fiind în permanenţă maximum 50-70 de vizitatori, evitându-se aglomeraţiile.

În exterior proteste, în interior restricţii respectate

Masca a fost obligatorie inclusiv în spaţiile exterioare din Grădina Botanică. Din ce au observat reporterii „Ziarului de Iaşi” care au mers în ultimele trei zile la expoziţie, măsura a fost respectată în mare parte de către vizitatori. O parte dintre aceştia îşi dădeau în permanenţă jos măştile pentru a se fotografia, dar cazuri de persoane care să nu poarte deloc mască au fost rare.

Mai mult decât atât, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care coordonează activitatea din grădină, a suplimentat personalul de pază mai mult ca niciodată. Erau paznici la ambele intrări care verificau certificatele verzi, erau paznici la toate intrările în sere, dar şi în spaţiile centrale, ce îi avertizau pe cei care nu purtau măşti că intră în zone aglomerate şi să se protejeze.

Organizatorii au precizat că nu au existat probleme majore, însă în ziua de duminică a fost necesară intervenţia jandarmilor şi a Poliţiei Locale. Un grup de 15 protestatari au organizat o manifestaţie împotriva vaccinării şi a certificatului verde. Este vorba de aceleaşi persoane pe care reporterii „Ziarului de Iaşi” le-au identificat protestând anul trecut, când nu s-a putut intra decât cu buletinul de Iaşi la pelerinajul de la moaştele Sfintei Parascheva, dar şi luna trecută, la primul marş PRIDE, scandând lozinci la adresa comunităţii LGBTQ+.

Expoziţia poate fi vizitată până spre finalul lunii noiembrie, taxa de acces de anul acesta fiind de 15 lei, de trei ori mai mare faţă de acum doi ani, când era doar 5 lei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii