De Sănătate

Punem punctul pe știi

Femeile cu sânii denși au risc crescut de cancer mamar

joi, 03 noiembrie 2022, 08:30
4 MIN
 Femeile cu sânii denși au risc crescut de cancer mamar

”Nu înțeleg de ce femeile nu fac un minim efort de a-și autoexamina sânii, pentru a putea preveni formele severe de cancer mamar. Sunt tulburat și furios când văd femei tinere, sub 35 de ani, care sunt diagnosticate cu cancer mamar în stadii avansate. Să mai spun că și medici, asistente medicale – unele lucrează chiar în maternități! – neglijează să-și autoexamineze sânii lunar și să-și facă o mamografie sau ecografie de sân, anual, și ajung la spital cu cancere de sân în diferite stadii. Este atât de simplu să te protejezi! Practic, prin inconștiența lor, unele femei ajung să își pună viața în pericol major, uneori fără putința de a le mai putea ajuta”,  și-a exprimat dezamagirea Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu, medic primar ginecolog la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași. 

Practic, până nu demult, screening-ul mamar trebuia realizat, o dată pe an, de femeile de peste 40 de ani. Acum, spun medicii ginecologi, ca urmare a depistării de cazuri de cancer mamar la tinere sub vârsta de 35 de ani, se recomandă ca acest lucru să se facă încă de la 30 de ani sau chiar mai devreme.

”Niciodată nu este prea devreme. Îți poți autoexamina sânii atunci când faci duș sau în fața oglinzii, atunci când te îmbraci. De exemplu, un semn de îngrijorare, pe care nu ai cum să-l ratezi,  ar trebui să fie atunci când observi că unul dintre sâni este mai mare decât celălalt. Femeile trebuie să știe că acest lucru nu este normal și trebuie să meargă la medic”, a explicat Prof. Dr. Mircea Onofriescu.

Din păcate, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește screeningul mamar în cazul femeilor de peste 50 de ani. Din această cauză, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar. Însă, atunci când cancerul de sân este depistat în stadiul incipient, rata de vindecare este de peste 95%, arată statisticile. 

Până în urmă cu câțiva ani, mamografia era considerată standardul de aur în depistarea unui cancer la sân. De circa 3 ani, în România, medicii ginecologi recomandă, în anumite situații, ca femeile să facă și un RMN cu substanță de contrast. Acest lucru este recomandat, cu precădere, pesoanelor cu sânii denși. 

"Femeile cu sânii denși au mai mult țesut mamar decât adipos", explică Dr. Robyn Birdwell, profesor titular de radiologie la Facultatea de Medicină Harvard și șeful Departamentului de Imagistică a Sânului de la Clinica de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Brigham din Boston. Astfel, în cazul în care mai mult de 50 % din sânii unei femei reprezintă țesut conjunctiv și glandular mamar (în detrimentul țesutului adipos), atunci aceasta are sânii denși.

Aproximativ 40 % dintre femei au sânii denși.

De ce este importantă densitatea sânilor? Femeile cu sânii denși au o șansă ușor crescută de dezvoltare a cancerului de sân. Iar dacă dezvolți cancer de sân, sânii denși împiedică vizualizarea celulelor canceroase, pentru că atât țesutul glandular mamar cât și tumorile apar de culoare albă pe mamografie.

Aproape 26% dintre cazurile de cancer la femeile aflate la menopauză au fost depistate la cele cu sâni denși.

Practic, screeningul efectuat cu ajutorul mamografului nu a putut reliefa existența unui nodul canceros din cauza țesutului mamar dens și există riscul unei subdiagnosticări. Din această cauză, Societatea Europeană de Imagistică a Sânului (EUSOBI) recomandă ca, în situația unui sân glandular foarte compact, în locul mamografiei clasice, să fie făcut un RMN de sân.

”În străinătate se apelează, demult, atunci când este cazul, la RMN mamar. Și în România se face această recomandare, de circa 3-4 ani. Dacă înainte se făcea doar mamografie, acum femeile pot beneficia și de ecografie și de RMN mamar. Nu se recomandă toate odată. Dacă mamografia, de exemplu, ridică suspiciuni sau nu este suficient de relevantă, atunci este bine să continui investigațiile. Eu le recomand doamnelor care vin să își facă un control mamar să alterneze ecografia cu RMN-ul mamar. Într-un an una, în anul următor cealalată investigație. Niciuna dintre cele 3 investigații nu sunt invazive și nu implică o expunere sau o toxicitate nocivă”, a mai menționat Prof. Onofriescu.

De aceea, în noul ghid de screening elaborat de Societatea Europeană de Imagistică a Sânului se recomandă, în cazul femeilor cu sânul dens, efectuarea unei investigații de rezonanță magnetică nucleară cu substanță de contrast, ce permite depistarea inclusiv a unui țesut tumoral de mici dimensiuni.

Potrivit noului ghid european, screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului de sân cu ajutorul RMN-ului ar trebui să se realizeze, în funcție de situație, o dată la doi-patru ani, la grupa de vârstă 50-70 de ani. Totodată, se recomandă ca pacientele să fie informate despre densitatea sânului.

 

Comentarii