De Sănătate

Punem punctul pe știi

Femeile, risc mai mare de reacții adverse la vaccinul antigripal

joi, 26 octombrie 2023, 10:43
2 MIN
 Femeile, risc mai mare de reacții adverse la vaccinul antigripal

Femeile ar putea fi mai predispuse la reacții adverse la vaccinurile antigripale decât bărbații, sugerează concluziile unui nou studiu condus de cercetători de la Universitatea din Monreal. Oamenii de știință canadieni au descoperit, de asemenea, că femeile din studiu s-au confruntat cu un risc dublu de reacții severe comparativ cu bărbații.

În cadrul studiului, s-a constatat că femeile cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au fost cu 29% mai predispuse decât bărbații să experimenteze o reacție în zona în care au fost vaccinate.

În cazul femeilor de peste 65 de ani, această probabilitate a crescut la 43%.

În plus, femeile mai tinere au avut o șansă cu 25% mai mare de a se confrunta cu reacții sistemice, care afectează diverse părți ale corpului.

Pentru grupul mai în vârstă, probabilitatea a fost de 27%.

Cercetătorii de la Universitatea din Montreal au descoperit, de asemenea, că femeile din studiu s-au confruntat cu un risc dublu de reacții severe în comparație cu bărbații.

„Majoritatea reacțiilor în urma vaccinării antigripale sunt ușoare, limitate și rareori grave”, au arătat cercetătorii în studiul publicat recent în Journal of Epidemiology and Community Health.

Cu toate acestea, spun specialiștii, deoarece experiența unui eveniment advers ar putea fi o barieră pentru vaccinările ulterioare, limitarea impactului preocupărilor legate de siguranță asupra succesului programului de vaccinare este esențială, în special pentru vaccinul antigripal, care este necesar anual.

Echipa de studiu a evaluat atât reacțiile la locul de injectare, cât și reacțiile sistemice care se răspândesc în tot corpul.

Ei au evaluat simptome precum durerea, roșeața, febra, durerile de cap și durerile musculare.

De asemenea, au luat în considerare și alte simptome care au apărut la trei-patru săptămâni după vaccinare, precum și simptomele severe care au apărut în perioada de studiu, din 2010 până în 2018.

Pentru această cercetare, echipa a analizat date din 18 studii clinice de vaccinare împotriva gripei sezoniere. Aceste studii au inclus 34.343 de adulți, iar echipa a examinat efectele variate asupra fiecărui sex.

„Comunicarea transparentă a acestui risc ar putea crește încrederea în vaccinuri și ar putea limita ezitarea în privința vaccinării”, concluzionează autorii studiului.

Experții au subliniat că dovezile privind reacțiile la locul de injectare sunt slabe și moderate în cazul reacțiilor sistemice.

Aceștia sugerează că rolurile și atributele sociale de gen ar putea influența rezultatele, adăugând că femeile ar putea fi mai înclinate să raporteze problemele de sănătate.

 

Comentarii