Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Finala feminină de la US Open, prima de grand slam în care ambele jucătoare nu sunt favorite

GALERIE
Emma Răducanu
  • Emma Răducanu
- +

Jucătoarea britanică Emma Răducanu, 18 ani, locul 150 WTA, venită din calificări, şi sportiva canadiană Leylah Fernandez, 19 ani, locul 73 WTA, se vor întâlni, sâmbătă, nu înainte de ora 23.00, în finala US Open, ultimul grand slam al anului. Este pentru prima dată în Era Open, atât la masculin, cât şi la minin, că în ultimul act al unui grand slam se întâlnesc două jucătoare care nu sunt favorite.

De asemenea, este o premieră din 1999 când în ultimul act se întâlnesc două adolescente în finala unui grand slam. În acel an, americanca Serena Williams, o învingea, tot în finala US Open, pe elveţianca Martina Hingis, cu 6-3, 7-6 (4).

Răducanu va juca al zecelea meci la această ediţie a turneului de la Flushing Meadows, după ce în precedentele nouă nu a pierdut niciun set, nu a ajuns niciodată la tie-break, s-a impus într-un singur set cu 7-5 şi a cedat doar 43 de ghemuri, mai puţin de cinci pe partidă: 6-1, 6-2, cu olandeza Bibiane Schoofs, locul 285 WTA, 6-3, 7-5, cu Mariam Bolkvadze din Georgia, locul 167 WTA, 6-1, 6-4, cu egipteanca Mayar Sherif, locul 96 WTA, 6-2, 6-3, cu elveţianca Stefanie Voegele, locul 128 WTA, 6-2, 6-4, cu Shuai Zhang, locul 49 WTA, 6-0, 6-1, cu spaniola Sara Sorribes Tormo, locul 41 WTA, 6-2, 6-1, cu americanca Shelby Rogers, locul 43 WTA, 6-3, 6-4, cu elveţianca Belinda Bencic, locul 12 WTA şi cap de serie numărul 11, şi 6-1, 6-4, cu Maria Sakkari din Grecia, locul 18 WTA şi cap de serie numărul 17.

În urmă cu treisprezece săptămâni, Răducanu era locul 366, iar US Open este al patrulea turneu la care participă în circuitul WTA. Ea nu se confruntase niciodată cu o jucătoare din Top 40 înainte de a o întâlni pe Belinda Bencic, în sferturile de finală, şi apoi a devenit prima jucătoare din calificări care a ajuns într-o finală de grand slam în Era Open.

Dacă sportiva cu tată român şi mamă chinezoaică a impresionat prin rapiditatea cu care şi-a trimis adversarele acasă, Fernandez a uimit prin numele "grele" din circuit pe care le-a eliminat, între care trei jucătoare din Top 5 WTA: 7-6 (3), 6-2, cu croata Ana Konjuh, locul 88 WTA, 7-5, 7-5, cu estona Kaia Kanepi, locul 70 WTA, 5-7, 7-6 (2), 6-2, cu japoneza Naomi Osaka, locul 3 WTA, 4-6, 7-6 (5), 6-2, cu germana Angelique Kerber, locul 17 WTA şi cap de serie numărul 16, 6-3, 3-6, 7-6 (5), cu Elina Svitolina, locul 5 WTA şi cap de serie numărul 5, şi 7-6 (3), 4-6, 6-4, cu Arina Sabalenka din Belarus, locul 2 WTA.

Dacă Răducanu a jucat nouă meciuri, faţă de şase, Fernandez, la actuala ediţie a US Open, jucătoarea britanică a stat cu o oră mai puţin pe teren decât adversara ei din finală.

Fernandez şi Răducanu s-au mai întâlnit o dată în carieră, în turul al doilea al competiţiei de juniori de la Wimbledon, în 2018, când britanica născută la Toronto a câştigat cu 6-2, 6-4. Cu o victorie sâmbătă, Răducanu va deveni prima jucătoare din Marea Britanie câştigătoare a unui grand slam după Virginia Wade, în 1977, la Wimbledon.

Dacă Răducanu participă pe tabloul principal al unui grand slam pentru a doua oară, după ce a ajuns în optimi la Wimbledon, tot în acest an, Fernandez, de asemenea născută în Canada, la Montreal, cu rădăcini în familii de imigranţi (tatăl din Ecuador, mama din familie filipineză, dar născută în Canada), este la a şaptea participare, cu turul al doilea ce mai bună performanţă anterioară.

Sportiva canadiană, cu două luni şi o săptămână mai în vârstă decât Răducanu, s-a remarcat şi la juniori, cu o finală la Australian Open şi un titlu la Roland Garros, în 2019. Fernandez are deja un trofeu WTA în palmares, la Monterrey, în acest an, şi a ocupat, în iunie, locul 66 WTA, cel mai bun din carieră.

În clasamentul live, Leylah Fernandez este pe locul 27 şi poate urca până pe locul 18, după openul american. La rândul ei, Răducanu este pe locul 32 şi poate ajunge, luni, pe locul 23. Câştigătoarea turneului va primi 2,5 milioane de dolari şi 2.00

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri