De Sănătate

Punem punctul pe știi

Fracturi de șold diagnosticate cu ajutorul inteligenței artificiale

joi, 19 mai 2022, 09:24
1 MIN
 Fracturi de șold diagnosticate cu ajutorul inteligenței artificiale

Combinarea învățării profunde cu o abordare avansată a datelor poate duce la diagnosticarea urgentă a fracturii de șold și îi poate ajuta pe radiologii fără experiență să detecteze leziuni mai subtile. Astfel cu ajutorul inteligenței artificiale poate fi făcut mai rapid triajul urgențelor radiologice.

O platformă care utilizează inteligența artificială folosește peste 9.000 de imagini care prezintă fracturi femurale și poate face diferențierea între radiografii cu și fără fracturi, identificând inclusiv leziunile greu de diagnosticat.

,,Cu un set de date extins și cu o perfecționare suplimentară, tehnica ar putea avea un impact major asupra trierii fracturilor femurale, care sunt o sursă „majoră” de morbiditate și mortalitate la pacienții vârstnici”, a precizat dr. Simukayi Mutasa, de la Centrul Medical Universitar Irving din Columbia.

În cercetările sale, un radiolog a examinat peste 1000 de radiografii de șold. Platforma a făcut la fel, având o performanță bună în identificarea fracturilor și a cazurilor de non-fractură, precizia fiind de 92%.

Autorii studiului sunt de părere, potrivit siteului HealthImaging.com, că o rețea realizată în mod corespunzător ar putea spori munca radiologului în efectuarea anumitor diagnostice, inclusiv a fracturilor subtile.

Pacienții cu fracturi de col femural sunt în proporția cea mai mare, peste vârsta de 65 de ani. În 1990, în întreaga lume erau estimate circa 1,66 milioane de fracturi ale șoldului. În urma unor proiecții epidemiologice, s-a estimat că în jurul anului 2050 vor exista peste 6,2 milioane de noi cazuri de astfel de fracturi.

 

Comentarii