Frontul din Ucraina: rușii au atacat iar Herson, sună alarma în Kiev, se strâng trupe la granița cu Belarus

joi, 29 decembrie 2022, 08:13
3 MIN
 Frontul din Ucraina: rușii au atacat iar Herson, sună alarma în Kiev, se strâng trupe la granița cu Belarus

La 309 zile de la începutul invaziei, orașul Kherson, recent eliberat din sudul Ucrainei, a suferit atacuri intense de mortiere și artilerie din partea forțelor rusești de peste râul Nipru, în timp ce Kremlinul a respins un plan de pace ucrainean, cerând ca Kievul să accepte anexarea a patru regiuni.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 309:

Joi dimineață au început să sune sirenele de raid aerian în capitala ucraineană Kiev, precum și în regiunile sudice Herson și Nkolaev și în regiunea vestică Jitomîr, potrivit The Guardian.

Serhii Deineko, șeful Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, a raportat că în prezent, Rusia a desfășurat un grup de 10.200 de militari în Belarus și că acest număr nu este suficient pentru un atac asupra Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

Forțele ruse au atacat pentru a doua oară Harkov pe parcursul zilei, țintind infrastructura, relatează Kyiv Independent.

Primarul Harkivului, Igor Terehov, a raportat că forțele ruse au lansat drone Shahed-136 de fabricație iraniană, dar Terehov nu a raportat pagube sau victime.

Administrația Biden a început să depună mari eforturi pentru a-i bloca Iranului capacitatea de a produce și a livra drone Rusiei – un efort care amintește de îndelungatul program vizând blocarea accesului guvernului din Teheran la tehnologia nucleară, relatează New York Times, potrivit Rador.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Oficialii ucraineni îndeamnă locuitorii să evacueze orașul Herson, în timp ce forțele ruse intensifică atacurile asupra orașului recent eliberat din sudul Ucrainei.
Trupele ruse au tras 33 de rachete asupra țintelor civile într-o serie de bombardamente aeriene și de artilerie în Herson în decurs de 24 de ore.
Ucraina a cumpărat 1.400 de drone, majoritatea de recunoaştere, şi intenţionează să-şi dezvolte modele proprii pentru luptă
Peste 200 de soldați ruși care au dezertat sunt căutați în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Ucraina a asigurat eliberarea a 1.456 de prizonieri de război de când Rusia a invadat țara, în 24 februarie
Compania militară privată Patriot (PMC) a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, care concurează cu grupul paramilitar Wagner, al lui Evgheni Prigojin, a fost văzută în apropiere de Vuhledar, în regiunea Doneţk, relatează Ukrainska Pravda.
„Doar câțiva civili” mai locuiesc în orașul Bahmut și „nu există loc din oraș care să nu fie plin de sânge”, a spus miercuri președintele Volodimir Zelenski.
Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului de la Moscova, va analiza un proiect de lege care propune confiscarea proprietăților vedetelor și altor cetățeni ruși plecați din țară precum cântăreața Alla Pugaciova, supranumită „diva” muzicii sovietice.
Armata ucraineană şi-a concentrat în ultimele ore eforturile pe recuperarea controlului asupra oraşului strategic Kreminna
Numărul de victime civile confirmate în Ucraina se apropie de 18.000, potrivit cifrelor publicate miercuri de Naţiunile Unite.
Kremlinul a insistat că orice propunere de a pune capăt conflictului din Ucraina trebuie să țină cont de ceea ce numește „realitățile de astăzi” din cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a declarat unilateral parte a Rusiei.

Sursa: hotnews

Comentarii