Grădina Zen, de inspirație japoneză

joi, 01 iunie 2023, 08:43
2 MIN
 Grădina Zen, de inspirație japoneză

Într-o lume tot mai grăbită, din ce în ce mai mulţi oameni visează la un loc de odihnă cât mai intim în propria lor grădină. Grădina în stil japonez sau grădina Zen a fost, este şi va fi întotdeauna o alegere excelentă, deoarece are un efect calmant şi poate fi implementată chiar şi într-un spaţiu foarte mic.

 Acest tip de design de grădină este definit de plante verzi, pietre, zone mici de prundiş şi ochiuri de apă.

Gradina japoneză este un spațiu ce respectă principii profunde, este o reprezentare a universului, un spațiu care este creat cu grijă pentru armonia între elemente și cu atenție asupra echilibrului vizual.

Un lucru extrem de interesant legat de grădina de inspirație japoneză este că aceasta nu are întotdeauna flori, ci adoptă mai degrabă un stil auster, strict. Acest lucru este datorat respectului pe care filosofia japoneză îl acordă florilor, se consideră că acestea sunt o expresie specială a vieții și se evită asocierea lor cu un simplu rol decorativ. 


Principiile amenajării unei grădini japoneze sunt concepte ce provin din filosofia Zen și sunt de o subtilitate distinctă, caracteristică întregii culturi tradiționale japoneze. Există șapte asemenea principii:

Kanso – simplitatea
Expresia (inclusiv într-o amenajare de grădină) trebuie să fie simplă, naturală iar concepția unui spațiu de grădină trebuie să pornească de la claritate, de la curățenie.

Fukinsei – asimetria
În estetica Zen, se consideră că asimetria este modalitatea prin care se poate controla echilibrul într-o compoziție, tocmai pentru că imperfecțiunea este parte a existenței.

Shibumi – frumusețea vine din eleganța simplității
Termenul definește de fapt gustul amărui, nostalgia. În amenajări exprimă frumusețea ca un concept neintruziv și subtil, lipsit de explicații vizuale.

Shizen – naturalul 
Absența artificialului și un scop bine determinat în creație, nimic forțat sau impus. Este și mai interesant conceptul de shizen atunci când îi găsim explicația în filosofia zen: negarea naivului și a accidentalului. Se manifestă printr-o aparentă naturalețe și impresia spontaneității în amenajare.

Yugen – sugestia
Ceea ce nu se arată este mai important decât ceea ce se arată. Peisajele sunt un pic ascunse, jocul zonelor este plin de surprize, lacul reflectă anumite umbre, asocierile de texturi sugerează elemente etc.

Datsuzoku – surpriza
Principiul pornește de la sentimentul de uimire, de surpriză, atunci când se iese din convențional. Principiul ne vorbește de o creativitate fină, ieșirea din convenție se face cu respect asupra emoției privitorului.

Seijaku – liniștea
Se caută o liniște activă, un calm energizat, atent și perceptiv. Această stare este scopul grădinii, care ar trebui să transmită privitorului energia liniștii active.

Deci, de ce să creezi o grădină Zen? Pentru că o astfel de grădina te ajută să scapi de stres, să fii mai calm și îți transmite energie pozitivă. Mai mult decât atât, o astfel de grădină te duce mai aproape de natură și este ideală pentru meditație.

 

Comentarii