De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un virus ciudat?

Gripa: trei morţi la Iaşi. Medicii spun că nimeni nu se poate considera în siguranţă

miercuri, 30 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 Gripa: trei morţi la Iaşi. Medicii spun că nimeni nu se poate considera în siguranţă

Niciuna dintre victime nu era vaccinată antigripal, toate având şi alte patologii. Medicii atrag însă atenţia că nici tinerii foarte sănătoşi nu sunt la adăpost, virusul putând fi fatal chiar şi într-un astfel de corp, în anumite condiţii. Medicii de familie au primit o serie de recomandări, pentru cabinet. „Puneţi mască tuturor celor care tuşesc“, spune una din acestea. Şi primarul Iaşului a anunţat o serie de măsuri, dezinfectarea tramvaielor şi autobuzelor la capăt de linie fiind una dintre ele.

A doua persoană din Iaşi răpusă de gripă zilele acestea, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi. Este vorba de o pensionară care suferea de leucemie, şi pentru că sistemul imunitar nu a putut lupta cu virusul aceasta nu a supravieţuit. Primul deces a fost înregistrat în urmă cu zece zile, la un bărbat de 67 de ani, care suferea de diabet şi de o afecţiune respiratorie, şi care nu fusese vaccinat. Şi acesta se afla tot sub supravegherea medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. Un alt deces, al treilea, produs într-un spital ieşean a fost cel al unui gălăţean de 53 de ani, care era internat la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, pentru că suferea de leucemie în fază terminală. Niciuna dintre cele trei victime nu a făcut vaccin antigripal. Până în acest moment, conform ultimei informări ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului de Sănătate Publică, la Iaşi erau confirmate, la sfârşitul săptămânii trecute, 14 persoane purtătoare a virusului gripal. De la începutul acestui sezon au fost înregistrate, în România, 522 de cazuri de îmbolnăviri cu gripă. 48 de români şi-au pierdut viaţa de la apariţia virusului, 43 dintre ei avânt şi alte afecţiuni, iar restul de cinci fără să fi avut alte boli.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase spun că încă nu este prea târziu pentru vaccinare, aceasta fiind singura cale de a ne feri de virusul gripal. Cu toate acestea, perioada de care are nevoie vaccinul pentru a pregăti corpul de lupta cu viruşii este de 14 zile, astfel că acum, când virusul pândeşte pretutindeni, se menţine şansa îmbolnăvirii în intervalul de două săptămâni. Recomandat este ca vaccinul să fie făcut la începutul fiecărei perioade reci, pentru ca atunci când viru­sul îşi face apariţia să-i putem face faţă. Categoriile care sunt puse în pericol de către gripă sunt, în general, persoanele care au şi alte afecţiuni medicale, precum diabet, boli cardiace, boli respiratorii sau boli oncologice, care compromit sistemul imunitar. Aceştia ar trebui să fie, conform medicilor de la Spitalul de Boli Infecţi­oase, principalele persoane pe care medicii de familie ar trebuie să îi vizeze pentru vaccinare. Dar virusul gripal poate să afecteze şi chiar să ducă la decesul persoanelor tinere, care sunt sănătoase, aşa că vaccinul este recomandat tuturor. „Sunt şi pacienţii tineri, cu o stare imunitare bună, la care pot apărea complicaţii printr-o reacţie exagerată a organismului de a se apăra împotriva virusului. Reacţia organismului lor pentru a îndepărta virusul, de a produce anticorpi care să lupte cu acesta, este foarte puternică, şi atunci se distruge şi epiteliul alveolar al căilor respiratorii. Această hiperreacţie a organismului se numeşte hiperergie. Deci lupta împotriva virusului provoacă aceleaşi daune ca şi virusul în sine, şi de aceea avem aceste cazuri dramatice la tineri“, explică dr. Maria Grădinariu, medic primar boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Doctorii le transmit tuturor celor care au simptome precum dureri de cap, dureri ale ochilor, febră, dureri musculare şi tuse să meargă la cabinetele medicilor de familie, unde aceştia vor putea constatat dacă este vorba de gripă sau de un alt virus şi, în funcţie de asta, vor da un tratament corespunzător. De asemenea, este indicat ca în această perioadă să consumăm cât mai multe lichide, fructe şi legume, şi să aerisim cât mai bine încăperile. 

Comentarii