De Business

Punem punctul pe știi

Guvernul crede că la stat nu sunt destui șefi și angajează. Bonusuri pentru angajații de la companiile de stat în pierdere

joi, 28 martie 2024, 20:58
1 MIN
 Guvernul crede că la stat nu sunt destui șefi și angajează. Bonusuri pentru angajații de la companiile de stat în pierdere

Guvernul a dat undă verde pentru angajări. În instituțiile de stat poate fi mărit numărul posturilor, inclusiv pentru funcții de conducere.

Iar angajații, chiar și cei din companiile cu pierderi, primesc beneficii salariale, precum bonuri de masă, tichete de vacanță și prime.

Ordonanța aprobată joi prevede că angajații din companiile de stat cu salarii mai mici de 8.000 de lei net primesc bonuri de masă, vouchere de vacanță, dar și prime, chiar dacă lucrează pentru o societate care are pierderi.

Motivul, spun oficialii, este să oprească migrarea acestor angajați către sectorul privat. Iar cei care lucrează la companii pe profit și au salarii de peste 8.000 de lei net pot primi tichete de masă cu o valoare de până la 2.800 de lei.

Sunt beneficii care au fost restricționate la finele anului trecut. Tot atunci, Guvernul a anunțat că va reduce cheltuielile la buget, prin restructurări de posturi, însă acum decizia e alta.

Concret, și companiile de stat care sunt pe pierderi pot face anumite majorări salariale, în funcție de inflație. Bugetele pentru salarii pot crește per total cu până la 10%.

Mai mult, se pot face angajări în instituțiile publice, inclusiv pentru funcții de conducere. Sunt puse și condiții – ca respectiva instituție să fie întâi reorganizată, ori sa aibă un plan de reorganizare, să primească de lucru în plus și să aibă în derulare angajamente care fac parte din proiectele cu bani europeni.

Sursa: Pro TV

Comentarii