De Sănătate

Punem punctul pe știi

Hernia de disc se poate ţine sub control cu mişcare

miercuri, 11 noiembrie 2020, 13:10
5 MIN
 Hernia de disc se poate ţine sub control cu mişcare

Mirela Petrache: „Am 56 de ani şi de mai bine de 5-6 ani am, periodic, dureri ale coloanei vertebrale încât, uneori, nici nu mă mai pot mişca. La început erau mai rare, acum s-au îndesit şi le depăşesc tot mai greu. Primele crize le-am avut când stăteam mai mult timp în picioare, apoi am început să am dureri în timpul mersului, dureri care coboară pe picior. În anii aceştia am făcut de câteva ori fizioterapie dar, din păcate, am un program foarte ocupat şi ajung greu să fac terapie. Eu am o muncă de birou şi, recunosc, odată cu vârsta, m-am mai şi îngrăşat, pentru că, oricât m-aş strădui, nu am timp să merg la sală şi să fac mişcare. În schimb, ca să mă protejez, port doar încălţăminte fără toc. Teama mea este că voi ajunge cât de curând la operaţie şi, sincer, mă tem de intervenţia în sine dar şi de faptul că am înţeles, de la diferite cunoştinţe, că o operaţie este aproape întotdeauna urmată de o alta. Nu am ajuns până acum la un neurochirurg şi m-ar ajuta mult, în luarea unei decizii, câteva informaţii despre hernia de disc“.

 

Dr. Marius Dabija, medic primar neurochirurg, Director Medical la Spitalul Clinic de Urgenţe „Nicolae Oblu“, Iaşi: „Hernia de disc apare adesea pe măsura înaintării în vârstă, cand discurile intervertebrale îşi pierd o parte din conţinutul de apă. Acest lucru le scade flexibilitatea, expunându-le unui risc mai mare de rupere chiar şi la un efort mic sau răsucire minoră. Practic este vorba de rezultatul unei uzuri treptate, în timp, pe care o numim degenerarea discului. Un disc herniat înseamnă un fragment al nucleului unui disc care este împins de la locul său înspre canalul spinal prin intermediul unei rupturi sau crăpături a zonei respective. Discurile care se herniază sunt, de obicei, într-un stadiu precoce de degenerare. Canalul spinal are un spaţiu limitat, care este inadecvat pentru nervul spinal şi pentru fragmentul de disc herniat deplasat. Din cauza acestei deplasări, discul apasă pe nervii coloanei vertebrale, producând adesea durere, care poate fi severă. Discurile se pot hernia în orice parte a coloanei, dar sunt mai frecvente în zona lombară, dar se poate întâmplă şi în alte zone. Mi-aţi spus că, iniţial, vă durea doar când stăteaţi mai mult timp în picioare. Păi, o probă bună, în acest sens, este când mergem la biserică şi stăm acolo o oră, două, cât ţine slujba. Ei bine, acele două ore sunt pentru coloană o sarcină pe care, eu, care nu am probleme mari cu spatele o resimt. Dacă stai nemişcat, în picioare, spatelui nu-i place, pentru că el preferă mişcarea, îi place să fii cât mai slab, cât mai sportiv.

Atunci când durerile apar în timpul mersului vorbim de fenomene de stenoză spinală şi asta înseamnă că rădăcinile din zona respectivă nu mai au loc suficient în canalul spinal. Se manifestă prin ceea ce noi numim claudicaţie neurogenă, adică apariţia durerii în picioare, după un anumit perimetru de mers. Practic, după o perioadă de suprasolicitare, adică de mers, nervii nu mai primesc suficient sânge şi apar durerile. Dacă pacientul acuză aceste dureri după mai puţin de o sută de metri de mers, pentru noi, acest lucru este un factor de indicaţie chirurgicală şi, cel mai probabil, trebuie să lărgim canalul, fie că este foramenul, adică locul prin care iese rădăcina nervoasă din coloană, fie că este canalul vertebral. 

Din păcate, după operaţie, nu ai nicio garanţie că ai scăpat de boala asta, iar pacienţii care fac încă o dată hernie de disc, fie tot acolo, fie pe partea cealaltă sau la alt nivel, îi vezi că au o mare frustrare. Însă este o boală a discului, iar în timpul operaţiei scoţi doar fragmentul care a cauzat compresiunea, mai cureţi un pic din disc, ca să scadă riscul să mai iasă alte fragmente afară, dar disc rămâne. Dacă scoţi tot discul intervertebral, dispare spaţiul intervertebral, vertebrele se unesc între ele şi se închid foramenele, adică locurile prin care ies rădăcinile din coloană şi după aceea chiar nu le mai poţi recupera, sau foarte greu, cu preţul unei rezecţii osoase foarte mari. Şi-atunci trebuie să rămână disc, chiar dacă acesta este bolnav şi este predispus la herniere. Dacă apare a doua herniere la acelaşi nivel, procedăm ca şi în prima situaţie însă, la a treia intervenţie se poate pune o proteză în disc şi, ca să limiteze cât de mult mobilitatea, se mai pun şi două şuruburi în pedicul şi o tijă între ele, ca să fixeze bine nivelul respectiv şi să scadă riscul de a mai face hernie.
 
De ce nu procedează de la început în acest fel? Pentru că nu este chiar fiziologic să imobilizezi un nivel vertebral, în condiţiile în care marea majoritate a celor operaţi, circa 83%, nu vor face recidivă. Deci, dacă vreţi, mitul acesta că dacă eşti operat o dată vei mai fi operat şi ulterior, este valabil doar în 15%-17% dintre cazuri ceea ce, cred eu, nu este chiar rău. Mai ales că, acum, metodele de operaţie sunt mai puţin agresive ca înainte, iar pacienţii, dacă sunt din Iaşi, pot merge acasă şi la 2-3 zile după operaţie, iar la serviciu se pot întoarce într-o lună de zile.
 
Mi-aţi mai spus că durerea a început să coboare pe picior. Ei bine, acest lucru înseamnă că hernia de disc a devenit serioasă. Cât timp este numai în spate, înseamnă că ea împinge un ligament, dar încă nu a ieşit în canal să comprime un nerv. Când, însă, a început să comprime nervul, înseamnă că deja problema devine serioasă şi nu te mai poţi trata, din când în când, cu antiinflamatoare, şi atunci trebuie luate măsuri. Nu neapărat să mergi la un neurochirurg, dar este foarte indicat să mergi la un reumatolog şi să începi să faci fizioterapie şi kinetoterapie. Am pacienţi care şi-au făcut un program de kinetoterapie, pe care îl respectă în fiecare zi.
 
Însă, hernia poate să apară oricând, chiar când faci un gest banal sau când tuşeşti. Chiar dacă te protejezi non-stop, aceasta nu este o garanţie că nu vei face o hernie de disc care să aibă nevoie chiar de o intervenţie chirurgicală, dar acest lucru nu trebuie să devină o spaimă. Din punctul meu de vedere, a avea o hernie de disc, nu te împiedică să ai o viaţă normală. Nu te împiedică să faci un copil, nu te împiedică să faci sport, cu alte cuvinte, toate activităţile pe care vrei să le faci. Practic, avem o viaţă şi nu trebuie să o trăim cu frica asta, de a face hernie de disc.
 
Faptul că nu mai purtaţi încălţăminte cu toc, nu vă ajută foarte tare. Un studiu făcut pe dimensiunile pe care ar trebui să le aibă tocul la încălţămintea folosită de persoanele cu hernie de disc, a arătat că cel mai potrivit ar fi cel de 4 centimetri.
 
În concluzie, eu cred mult în păstrarea unei greutăţi corecte. Mai ales când ştii că ai probleme cu coloana vertebrală, trebuie să faci mişcare cât mai multă. Dacă aveţi muncă de birou, la fiecare 50 de minute faceţi câteva mişcări de relaxare. Este suficient doar să mergi 5 minute şi să deblochezi un pic spatele. Orice fel de mişcare ajută. Numai să vrei să o faci“.

Comentarii