Huawei l-a concediat pe angajatul din Polonia care a fost arestat pentru spionaj

duminică, 13 ianuarie 2019, 11:58
2 MIN
 Huawei l-a concediat pe angajatul din Polonia care a fost arestat pentru spionaj

Grupul chinez de telecomunicaţii Huawei a anunţat sâmbătă că l-a concediat pe angajatul din Polonia care a fost arestat vineri pentru spionaj, într-un caz care ar putea amplifica îngrijorările occidentale legate de securitate, transmite Reuters.

Ministrul polonez al Afacerilor Interne, Joachim Brudzinski, a cerut Uniunii Europene şi NATO să adopte o poziţie comună pentru o posibilă excludere a Huawei de pe pieţele lor, în urma arestării, vineri, a angajatului chinez şi a unui oficial polonez din domeniul securităţii. Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este urmărit îndeaproape în Occident, în legătură cu relaţia strânsă pe care o are cu guvernul de la Beijing şi acuzaţiile americană că dispozitivele sale pot fi folosite pentru spionaj.

Nu a fost prezentată public vreo dovadă, iar Huawei a negat acuzaţiile, dar mai multe state occidentale au restricţionat accesul Huawei pe pieţele lor. În luna august, preşedintele american Donald Trump a semnat un proiect care interzice guvernului SUA să folosească echipamente Huawei şi analizează semnarea unui ordin executiv care ar interzice şi companiilor american să le utilizeze. Brudzinski a afirmat că Polonia vrea să colaboreze în continuare cu China, dar că este necesară o discuţie referitoare la excluderea sau nu a Chinei de pe unele pieţe.

”Există îngrijorări referitoare la Huawei şi în cadrul NATO. Ar fi justificat să avem o poziţie comună în rândul statelor membre ale UE şi statelor NATO”, a declarat Brudzinski la postul de radio RMF FM.

Pentru a se distanţa de acest incident, Huawei a anunţat într-un comunicat că l-a concediat pe angajatul Wang Weijing, ”ale cărui fapte de care este acuzat nu au nicio legătură cu compania”. ”Huawei respectă toate legile şi reglementările aplicate în ţările în care operează şi cerem fiecărui angajat să respecte legile şi reglementările în ţările unde se află”, potrivit unui comunicat al companiei.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate poloneze au declarat Reuters că acuzaţiile au legătură cu acţiuni individuale şi nu au o legătură directă cu Huawei Technologies. Orice decizie a guvernelor occidentale privind excluderea Huawei de pe pieţele lor ar trebui să ţină cont de posibilul impact asupra vitezei şi costurilor dezvoltării serviciilor 5G, potrivit analiştilor. Ministerul chinez de Externe şi-a exprimat îngrijorarea provocată de acest caz şi a cerut Poloniei să trateze corect acest caz.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii