Iaşul într-un top 5 ruşinos: Numărul şcolilor cu toalete pe „câmp”

miercuri, 24 ianuarie 2018, 19:09
3 MIN
 Iaşul într-un top 5 ruşinos: Numărul şcolilor cu toalete pe „câmp”

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, spune că 2.418 unităţi şcolare au încă toaletele în curte, la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cele mai multe sunt în Vaslui (389), Suceava (219), Botoşani (207) şi Iaşi (207), iar cele mai puţine în Ilfov (o singură unitate), Mureş (două), Giurgiu (opt) şi Covasna (10).

PUNCT DE VDERE ISJ IASI: Prin Legea Educaţiei Naţionale, Legea nr. 1/2011, au fost stabilite clar atribuţiile tuturor factorilor responsabili în domeniul educaţiei: Ministerul Educaţiei Naţionale, prin inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ, asigură calitatea procesului educaţional, iar responsabilitatea exclusivă cu privire la asigurarea calităţii infrastructurii şcolare revine autorităţilor locale.

În anul şcolar 2017 – 2018 în judeţul Iaşi funcţionează 614 unităţi de învăţământ – unităţi cu personalitate juridică şi structurile acestora. Dintre acestea, 207 unităţi au toaletele în exteriorul clădirii. În cele două etape ale Programului Naţional de Dezvoltare Locală  au fost cuprinse un număr de 260 de şcoli din judeţul Iaşi, cea mai mare parte a unităţilor cu toalete în exterior regăsindu-se în acest program. La unele obiective de investiţii corespunzătoare acestor şcoli lucrările au fost începute din anul precedent, dar nu sunt încă finalizate.

Precizăm că în perioadele anterioare, la nivelul judeţului Iaşi s-au derulat programe de reabilitare a unităţilor de învăţământ, cu fonduri de la bugetele locale şi de la bugetul de stat, precum şi cu fonduri externe, prin care au fost modernizate/ construite grupuri sanitare exterioare cu racordare la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare sau cu fose septice. Prin programele de investiţii în şcoli derulate prin Banca Mondială au fost reabilitate 56 de grupuri sanitare exterioare care dispun de condiţii igienico – sanitare optime (apă curentă, fose septice).

Conducerile unităţilor de învăţământ reiau anual demersurile, punând la dispoziţia reprezentanţilor  comunităţii locale datele statistice pentru fundamentarea solicitării fondurilor  necesare în vederea asigurării unor condiţii optime de desfăşurare a procesului educaţional. De asemenea, în perioada vacanţei de vară a elevilor, în toate unităţile de învăţământ se desfăşoară lucrări de igienizare, reparaţii şi amenajări ale spaţiilor şcolii, pentru începerea în cele mai bune condiţii posibile a anului şcolar următor. Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi monitorizează în permanenţă unităţile de învăţământ şi consiliază directorii în vederea asigurării tuturor condiţiilor necesare derulării procesului didactic. 

TEXT INITIAL: „La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române avem 2418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior. Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autorităţile locale, judeţene şi centrale vor face ca toate unităţile şcolare din România să aibă condiţii decente pentru educaţia elevilor şi preşcolarilor”, a scris ministrul Educaţiei, Liviu Pop, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Cele mai multe unităţi şcolare care au grupuri sanitare în exterior sunt în Vaslui (389), Suceava (219), Botoşani (207) şi Iaşi (207), iar cele mai puţine în Ilfov (o singură unitate), Mureş (două), Giurgiu (opt) şi Covasna (10).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii