De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ieşeanul care a venit acasă cu malarie din Africa îşi riscă viaţa din cauza unei mici scăpări

vineri, 23 iulie 2021, 02:01
3 MIN
 Ieşeanul care a venit acasă cu malarie din Africa îşi riscă viaţa din cauza unei mici scăpări

Medicii spun că acesta şi-a făcut toate vaccinurile cerute de vizita pe continentul african, dar a omis un tratament suplimentar care se face şi înainte, şi după. El a plecat acolo în interes de serviciu.

Alertă la Iaşi după ce la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ un pacient a primit diagnosticul de malarie, boală infecţioasă adesea fatală. Bărbatul, în vârstă de 59 de ani, are istoric de călătorie pe continentul african. Mai exact, acesta a călătorit în Africa la începutul lunii iunie, în interes de serviciu.

„Pacientul a fost într-o ţară din Africa atât în 2019, cât şi anul acesta. La ceva timp de la revenire, a început să prezinte frisoane, febră şi o stare de oboseală care s-a accentuat. A venit cam la două săptămâni de la primele simptome“, a declarat Florin Roşu, managerul spitalului.

Mai exact, bărbatul s-a prezentat la spital abia pe 20 iulie. Ţinând cont de zona unde a călătorit şi simptomele prezentate, pacientului i s-a făcut testul pentru malarie, iar dignosticul a fost confirmat.

„Pentru mai multă siguranţă în privinţa diagnosticului şi pentru confirmare, probele au fost trimise şi la Institutul Cantacuzino, la Bucureşti“, a subliniat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

După cum au precizat medicii, bărbatul îşi făcuse vaccinurile obligatorii înainte de a pleca în călătorie, dar nu a luat şi tratamentul antimalarie. Acesta se administrează cu cel puţin o săptămână înainte de a pleca în zona periculoasă, pe parcursul şederii, dar şi o săptămână după întoarcerea în ţară.

Managerul Florin Roşu a precizat că starea pacientului este stabilă din punct de vedere hemodinamic şi respirator, iar acum se află sub tratament şi monitorizare permanentă.

DSP a demarat în acest caz o anchetă epidemiologică, dată fiind perioada lungă de şedere acasă a pacientului, timp în care a intrat în contact cu mai multe persoane.

Malaria este o boală infecţioasă frecvent întâlnită în multe zone tropicale şi subtropicale şi constituie o problemă prioritară de sănătate publică, situându-se printre primele cinci boli care au impactul cel mai înalt la mortalitatea globală. Parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel.

Malaria se manifestă prin febra apărută la şapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (rareori mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Aceste simptome apar, de obicei, la un interval de zece şi până la cincisprezece zile din momentul înţepării. La acele persoane care nu au fost tratate în mod corespunzător, boala poate recidiva câteva luni mai târziu.

Există forme mai severe de malarie, care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţă renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces.

Specialiştii au ajuns la concluzia că nicio schemă de profilaxie împotriva malariei nu oferă protecţie completă.

Comentarii