De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ieșenii pot afla în farmacii dacă au sau nu risc de diabet de tip 2

joi, 18 mai 2023, 07:08
4 MIN
 Ieșenii pot afla în farmacii dacă au sau nu risc de diabet de tip 2

Federația Internațională de Diabet vorbește în noul Atlas al Diabetului de cifre care te pot pune serios pe gânduri: 1 din 10 adulți de pe glob suferă de o formă de diabet sau pre-diabet, iar cifrele sunt în creștere.

Cei de la Federație spun că jumătate dintre persoanele care au diabet, ceea ce înseamnă  aproximativ 240 de milioane de adulți, sunt nediagnosticate, iar alte 319 milioane au un tip de prediabet. Creșterile au fost cele mai mari în cazul diabetului de tip 1 și s-au înregistrat la adulții și la tinerii cu diabet de tip 2.

Peste 75% dintre toți adulții cu diabet zaharat trăiesc acum în țări cu venituri mici și medii. Medicii spun că la fiecare 5 secunde, în lume, moare 1 pacient, iar aproximativ 6,7 milioane de decese în 2021 pot fi legate de diabet iar o treime dintre aceste decese s-au raportat la persoane sub 60 de ani.

Se estimează că numărul total de persoane cu diabet zaharat va crește la 643 milioane (11,3%) până în 2030 și la 783 milioane (12,2%) până în 2045.

În acest context, Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), cu sprijinul Forumului Român de Diabet, au inițiat un proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 care se va derula în farmacii, cu scopul de a contribui la prevenția și depistarea precoce a acestei afecțiuni, prin intermediul serviciilor farmaceutice.

”Cu toții am pornit de la ideea că este momentul să prevenim și nu doar să tratăm. Cu atât mai mult cu cât diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet întâlnit. Iar partea bună este că, pe lângă tratament, schimbări minime în stilul de viață al acestor pacienți – dietă care să cuprindă fructe și legume, mișcare, scădere în greutate, analize specifice dacă ai ascendenți cu diabet în familie – pot ajuta foarte mult în a controla acest tip de diabet. Dar multe persoane, care aparent nu au simptome, nu conștientizează că prezintă o serie de riscuri care îi pot aduce în situația de a fi candidați pentru a face această boală. Noi acestora ne adresăm. Practic, este un screening care se va face la nivel național, în farmacii, pe baza unui chestionar”, a explicat Conf. Dr. Gabriela Tătărîngă, farmacist primar, Președinte al Colegiului Farmaciștilor din Iași.

Proiectul pilot se va derula începând cu luna mai 2023, adresându-se tuturor persoanelor de peste 18 ani care doresc să afle dacă sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani. Farmaciștii vor acorda persoanelor evaluate informații despre: factorii de risc implicați în apariția diabetului zaharat, simptomele specifice, ce înseamnă pentru sănătate riscul de diabet zaharat, precum și intervențiile preventive recomandate pentru un stil de viață sănătos.

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică a cărei prevalență este în creștere, reprezentând una din bolile cronice cu impact major la nivel mondial. Această afecțiune poate fi însă prevenită și depistată precoce, ceea ce înseamnă că identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 este, cu certitudine, o prioritate.

Această acțiune de screening a diabetului zaharat de tip 2 beneficiază, pe de o parte, de sprijinul voluntar al farmaciștilor, inclusiv al celor din mediul rural, iar pe de altă parte se adresează doar persoanelor care chiar doresc să-și identifice eventuali factori de risc în ce privește diabetul de tip 2. 

”Farmaciile care își doresc să participe voluntar la acest screening vor trebui, în primul rând, să afișeze un anunț în incinta unității. Apoi, împreună cu farmacistul, care va completa on-line chestionarul, persoanele doritoare vor răspunde la 10 întrebări care, la final, prin intermediul unui program, se vor cuantifica într-un scor. Dacă scorul va fi mai mic de 7, atunci vorbim de un risc scăzut de a face diabet zaharat de tip 2. Însă, dacă scorul va fi mai mare de 20, atunci vorbim despre un risc crescut și persoana respectivă va fi consiliată de farmacist în a-și schimba stilul de viață dar, de asemenea, atunci când este cazul, i se va recomanda să ia legătura cu medicul de familie sau cu un medic diabetolog”, a mai adăugat Președintele Colegiului Farmaciștilor Iași.

Potrivit informațiilor oferite de Conf. Dr. Gabriela Tătărîngă, chestionarul pornește de la stabilirea unor parametri, respectiv sexul participantului, vârsta – și aici este vorba de intervalul de vârstă în care se încadrează acesta -, și indicele de masă corporală (IMC), care se stabilește pe baza unei formule de calcul care implică sexul, greutatea în Kg și înălțimea în centimetri.

În cazul în care participanții nu își cunosc IMC-ul, acesta se poate stabili în farmaciile înscrise în program, acestea având obligația să fie dotate cu un instrument de măsurare, un cântar și un tensiometru.

Restul întrebărilor țin de stilul de viață, și se referă, printre altele, dacă faci activitate fizică, dacă ai în dieta zilnică fructe și legume, dacă iei medicație pentru hipertensiune arterială, dacă la ultimele seturi de analize ai avut o glicemie crescută sau ai rude cu diabet. 

În acest fel, persoanele interesate, vor avea o dimensiune mai clară a posibilului risc de a face diabet zaharat de tip 2 și vor primi, atunci când este cazul, recomandări din partea farmacistului pentru a reduce aceste riscuri.

 

Comentarii