În ce condiții pot rămâne polițiștii fără permis de conducere

marți, 16 martie 2021, 12:07
3 MIN
 În ce condiții pot rămâne polițiștii fără permis de conducere

Mai multe situații petrecute recent îi fac pe români să se întrebe în ce situații pot fi sancționați polițiștii pentru încălcarea regulilor de circulație. Problema nu este dacă aceștia pot sau nu rămâne fără permis în cazul acestor încălcări, ci doar cine îi va sancționa în aceste cazuri.

Polițiștii pot scăpa cu aproape orice încălcare a regulilor de circulație, cu o singură condiție simplă: să se deplaseze în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență. În plus, polițiștii pot să oprească mașinile în loc nepermis fără să fie sancționați, dar în aceleași condiții – să se afle în misiune iar semnalele luminoase să fie pornite. Caracterul și urgența misiunii sau acțiunii de intervenție trebuie dovedite, putem aprecia că polițiștii nu sunt chiar de capul lor atunci când conduc mașina de serviciu.

Ce spune legea despre situațiile în care polițiștii pot încălca regulile de circulație

Condițiile în care polițiștii (dar și alți „purtători de girofar”) pot încălca regulile de circulație sunt foarte clar stabilite în legislație. Potrivit OUG 195/2002 (Codul Rutier), art. 61, alin. 2, conducătorii autovehiculelor ce au dreptul să utilizeze girofaruri roșii sau albastre (poliția, jandarmeria, pompierii, ambulanța etc.) „pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulație, cu excepția celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență“.

Această condiție este importantă și face diferența dintre un polițist care încalcă legea (și poate rămâne fără permis) și cel care poate trece peste reguli pentru a-și îndeplini misiunea. În plus, potrivit art. 61 din Codul Rutier, pentru a avea prioritate de trecere atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență, autospeciala de poliție „trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore“.

Chiar și în aceste condiții, polițiștii aflați în misiune trebuie să se asigure că nu pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. La articolul 62, Codul Rutier prevede că polițiștii aflați în misiune, chiar și cu semnalele luminoase și acustice în funcțiune, la intrarea într-o intersecție „trebuie să reducă viteza și să circule cu atenție sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulație, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii”.

Aflați amănunte de pe promotor.ro.

Comentarii