Încălzirea centrală în Iaşi va costa peste 100 de milioane de euro. 60 de milioane se duc numai pe cărbune

joi, 06 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Încălzirea centrală în Iaşi va costa peste 100 de milioane de euro. 60 de milioane se duc numai pe cărbune

Costurile pentru achiziţia şi transportul cărbunelui necesar în această iarnă la CET trec pragul de 300 milioane lei. 

Municipalitatea a anunţat ieri că preţul final pentru care a încheiat contractul cu Vitol SA Geneva, furnizorul cărbunelui, ajunge la aproape 415 dolari/tonă, sumă care cuprinde transportul huilei în portul Constanţa (86 dolari/tonă) şi preţul mediu de achiziţie al tonei de cărbune cotat la bursele internaţionale în luna septembrie (circa 328 dolari).

Ţinând cont că Primăria a contractat o cantitate totală de 140.000 tone, rezultă fonduri necesare în valoare de aproape 60 milioane dolari. Municipalitatea a achitat deja o primă factură, de circa 25% din valoarea contractată, respectiv o sumă de 16 milioane de dolari.

Anul trecut, Primăria a achiziţionat cărbune tot de la Vitol SA Geneva, dar cantitatea a fost mai mică (75.000 tone), iar preţul de achiziţie şi transport de două ori mai mic. În decembrie 2021, preţul cărbunelui la bursele internaţionale era de aproape 130 dolari/tonă, în timp ce, ieri, ajungea la 300 dolari/tonă cu o tendinţă de scădere în perioada următoare.

Contract de transport şi cu CFR Marfă

Din portul Constanţa, cărbunele va ajunge la Iaşi pe calea ferată în cadrul unui contract distinct încheiat de către Primărie cu CFR Marfă, transportatorul urmând a încasa aproape 20 milioane lei (circa 4 milioane de dolari).

„Prima tranşă de cărbune este livrată în portul Constanţa în perioada 5 – 15 octombrie 2022”, a declarat ieri Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Toată cantitatea de cărbune trebuie livrată până la mijlocul lunii noiembrie.

Costurile enumerate mai sus nu vor fi singurele pentru asigurarea agentului termic: municipalitatea trebuie să asigure salariile a peste 340 de salariaţi şi alte cheltuieli care ţin de bună funcţionare a sistemului de termoficare.

În schimb, aşa cum „Ziarul de Iaşi” relata recent, Primăria ar putea să-şi echilibreze cheltuielile cu veniturile în urma vânzării de energie electrică: odată cu punerea în funcţiune a CET Holboca, capacitatea de producţie va creşte considerabil (de la 4 MW/oră la 50 MW/oră), iar Primăria va putea livra mai multă energie în sistemul naţional. Rămâne de văzut în ce măsură îşi va rotunji veniturile.

Dacă nivelul încasărilor poate fi greu de estimat, cheltuielile totale pentru susţinerea sistemului de termoficare pot trece pragul de 500 milioane lei, o estimare recentă a primarului Mihai Chirica fiind de 535 milioane lei.

La sistemul de termoficare a Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare. 

Comentarii