anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

De ce ieşenii nu stau cu frică atunci când se gândesc dacă vor avea sau nu căldură şi apă caldă, cum stau mulţi bucureşteni ploieşteni sau locuitori ai altor oraşe din ţară? Iată secretul!

Criză energetică? Iaşul face profit din vânzarea de energie. Cărbunele ne va salva la iarnă

GALERIE
cet_1_tudor
 • cet_1_tudor
- +

Sistemul de termoficare de la Iaşi a fost relansat în ultimii ani datorită investiţiilor semnificative cu bani europeni. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care autorităţile ieşene abordează într-o manieră relativ optimistă prognozata criză energetică din viitorul sezon rece. Investiţiile făcute la cele două centrale ale oraşului au contribuit, de exemplu, la faptul că, iarna trecută, Primăria a avut venituri mai mari din gestionarea sistemului faţă de cheltuieli, diferenţa fiind de 20 milioane lei.

CET Iasi

Acest lucru se datorează în special producţiei şi vânzării de energie electrică. Primăria poate desfăşura o astfel de activitate în condiţii de respectare a măsurilor de protecţie a mediului, în urma investiţiilor făcute. O analiză a municipalităţii arată că asigurarea agentului termic prin utilizarea cărbunelui generează cheltuieli mai mari faţă de gaz metan, dar, în acelaşi timp, şi veniturile sunt mai mari.

 

La sistemul de termoficare a Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.

Trei proiecte majore de investiţii în sistemul de termoficare

Modernizarea celor două centrale de la Iaşi se desfăşoară pe parcursul a cel puţin două exerciţii bugetare europene. Prima etapă a demarat în 2010 şi a fost finalizată în 2016, finanţarea fiind asigurată prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu. Celelalte două proiecte sunt finanţate prin intermediul Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM). Unul dintre proiectele POIM a fost finalizat în 2021, iar celălalt va fi implementat până la finalul anului 2023. În total, valoarea proiectelor trece pragul de 400 milioane lei, iar 85% din sumă reprezintă fonduri europene.

CET Iasi

Principalele investiţii au vizat: retehnologizarea cazanelor de apă fierbinte şi a unui cazan de abur, montarea unei instalaţii de desulfurare, instalaţie de colectare uscată a cenuşii, retehnologizarea pompelor de transport, modernizarea magistralei dintre cele două centrale şi reabilitarea reţelelor termice din mai multe zone ale oraşului. Printre principalele beneficii ale investiţiilor se numără: reducerea noxelor şi pulberilor la jumătate, creşterea randamentului de funcţionare, creşterea eficienţei energetice şi reducerea cu 100% a pierderilor de apă pe tronsoanele reabilitate.

CET Iasi

Modernizarea reţelelor termice s-a făcut pe un traseu de circa 40 km în cadrul celor trei proiecte, prin înlocuirea conductelor cu utilizarea de tehnologii noi care, potrivit Primăriei, permit livrarea agentului termic către consumatori „la parametrii cantitativi şi calitativi şi cu un impact minim asupra mediului, prin reducerea cantităţii de poluanţi”. Investiţiile cu bani europeni au fost completate cu proiecte derulate cu fonduri de la bugetul local sau prin intermediul unor programe guvernamentale.

Cheltuieli de peste 500 milioane lei iarna viitoare

Primăria îşi echilibrează cheltuielile legate de funcţionarea sistemului de termoficare prin vânzarea de energie electrică. Iaşul are două centrale: CET 1 Tudor Vladimirescu (situată în mun. Iaşi) şi CET 2 Holboca (situată la periferia Iaşului). Prima centrală funcţionează pe gaz metan, iar a doua pe cărbune. Ambele pot produce energie electrică, dar cantităţile sunt semnificativ diferite: la CET 1 se pot produce 4 MW/oră, iar la CET 2 cel puţin 50 MW/oră, potrivit reprezentanţilor societăţţ care asigură managementul sistemului (Termoservice, firmă a Primăriei). La CET 2, cantitatea poate fi dublată, dar Primăria ar ieşi din parametrii stabiliţi pentru protecţia mediului (unul dintre cazanele de abur nu a fost retehnologizat). Potrivit autorităţilor locale, iarna trecută, cheltuielile cu agentul termic ale Iaşului au fost de circa 320 milioane lei, în contextul unor venituri de 340 milioane lei. Ultima sumă cuprinde cele 50 milioane lei încasate de la consumatori, 240 milioane lei din vânzarea de energie electrică, iar 50 milioane lei sprijin financiar de la guvern.

CET Iasi imagini din interior

„Prin utilizarea sistemului bazat pe cărbune noi atragem venituri importante prin producerea de energie electrică, cu care putem echilibra şi sistemul naţional. Premierul a rămas plăcut surprins de faptul că Iaşul este singurul oraş din România care mai deţine o termocentrală funcţională, validată de organismele internaţionale, în ceea ce priveşte protecţia mediului, şi care utilizează cărbune superior (CET 2 Holboca, n.r.). În momentul de faţă nu mai există în România o centrală care să mai folosească huilă energetică”, a declarat recent primarul Mihai Chirica, după o întâlnire cu prim-ministrul Nicolae Ciucă pe tema situaţiei sistemelor de termoficare existente în oraşele mari.

Operatori din cadrul CET Iasi

Pentru următorul sezon rece, primarul a estimat cheltuieli totale pentru asigurarea agentului termic la o sumă de 535 milioane lei, o sumă semnificativ mai mare faţă de cea de anul trecut. În schimb, cheltuielile ar putea fi amortizate din nou prin vânzarea de energie electrică, dar rămâne de văzut ce cantitate şi în ce măsură va vinde municipalitatea pe piaţă.

CET Iasi

„Avem nevoie de sprijinul guvernului pentru susţinerea financiară a acestei ierni şi avem promisiunea că se va întâmpla acest lucru, după modelul iernii trecute”, a mai spus primarul Chirica. În sezonul trecut, guvernul a alocat sume importante de bani în special pentru oraşele mari care au sisteme de termoficare la care sunt racordate zeci de mii de apartamente.

Primăria a încheiat deja contract pentru furnizarea de cărbune

Pentru asigurarea combustibilului necesar, Primăria a încheiat un contract cu Vitol SA Geneva. Preţul final al contractului va fi stabilit în cursul lunii septembrie, în funcţie de cotaţia internaţională a cărbunelui. În prezent, singurul cost cert este cel de transport (naval), descărcare, depozitare şi încărcare în vagoane, respectiv de 86 dolari pe tonă.

Retele de termoficare

Este de aşteptat ca preţul pe tona de cărbune să fie de peste 400 dolari, având în vedere evoluţia pieţei. Aceste cheltuieli pentru asigurarea combustibilului sunt cumpletate cu alte 20 milioane lei pentru transportul cărbunelui pe calea ferată din portul Constanţa la CET Holboca. Nu în ultimul rând, trebuie susţinute salariile a 340 de angajaţi ai centralelor, la care se adaugă şi alte tipuri de cheltuielili care asigură funcţionarea sistemului de termoficare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.