Ce e de făcut cu poliţa Euroins? Patronii service-urilor îşi pun mâinile în cap când aud de asiguratorul falimentar
Proprietarii service-urilor sustin ca Euroins deconteaza greu costurile din atelierele auto, î (...)
citeste totvineri, 24.03.2023
Sistemul de termoficare de la Iaşi a fost relansat în ultimii ani datorită investiţiilor semnificative cu bani europeni. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care autorităţile ieşene abordează într-o manieră relativ optimistă prognozata criză energetică din viitorul sezon rece. Investiţiile făcute la cele două centrale ale oraşului au contribuit, de exemplu, la faptul că, iarna trecută, Primăria a avut venituri mai mari din gestionarea sistemului faţă de cheltuieli, diferenţa fiind de 20 milioane lei.
Acest lucru se datorează în special producţiei şi vânzării de energie electrică. Primăria poate desfăşura o astfel de activitate în condiţii de respectare a măsurilor de protecţie a mediului, în urma investiţiilor făcute. O analiză a municipalităţii arată că asigurarea agentului termic prin utilizarea cărbunelui generează cheltuieli mai mari faţă de gaz metan, dar, în acelaşi timp, şi veniturile sunt mai mari.
La sistemul de termoficare a Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.
Modernizarea celor două centrale de la Iaşi se desfăşoară pe parcursul a cel puţin două exerciţii bugetare europene. Prima etapă a demarat în 2010 şi a fost finalizată în 2016, finanţarea fiind asigurată prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu. Celelalte două proiecte sunt finanţate prin intermediul Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM). Unul dintre proiectele POIM a fost finalizat în 2021, iar celălalt va fi implementat până la finalul anului 2023. În total, valoarea proiectelor trece pragul de 400 milioane lei, iar 85% din sumă reprezintă fonduri europene.
Principalele investiţii au vizat: retehnologizarea cazanelor de apă fierbinte şi a unui cazan de abur, montarea unei instalaţii de desulfurare, instalaţie de colectare uscată a cenuşii, retehnologizarea pompelor de transport, modernizarea magistralei dintre cele două centrale şi reabilitarea reţelelor termice din mai multe zone ale oraşului. Printre principalele beneficii ale investiţiilor se numără: reducerea noxelor şi pulberilor la jumătate, creşterea randamentului de funcţionare, creşterea eficienţei energetice şi reducerea cu 100% a pierderilor de apă pe tronsoanele reabilitate.
Modernizarea reţelelor termice s-a făcut pe un traseu de circa 40 km în cadrul celor trei proiecte, prin înlocuirea conductelor cu utilizarea de tehnologii noi care, potrivit Primăriei, permit livrarea agentului termic către consumatori „la parametrii cantitativi şi calitativi şi cu un impact minim asupra mediului, prin reducerea cantităţii de poluanţi”. Investiţiile cu bani europeni au fost completate cu proiecte derulate cu fonduri de la bugetul local sau prin intermediul unor programe guvernamentale.
Primăria îşi echilibrează cheltuielile legate de funcţionarea sistemului de termoficare prin vânzarea de energie electrică. Iaşul are două centrale: CET 1 Tudor Vladimirescu (situată în mun. Iaşi) şi CET 2 Holboca (situată la periferia Iaşului). Prima centrală funcţionează pe gaz metan, iar a doua pe cărbune. Ambele pot produce energie electrică, dar cantităţile sunt semnificativ diferite: la CET 1 se pot produce 4 MW/oră, iar la CET 2 cel puţin 50 MW/oră, potrivit reprezentanţilor societăţţ care asigură managementul sistemului (Termoservice, firmă a Primăriei). La CET 2, cantitatea poate fi dublată, dar Primăria ar ieşi din parametrii stabiliţi pentru protecţia mediului (unul dintre cazanele de abur nu a fost retehnologizat). Potrivit autorităţilor locale, iarna trecută, cheltuielile cu agentul termic ale Iaşului au fost de circa 320 milioane lei, în contextul unor venituri de 340 milioane lei. Ultima sumă cuprinde cele 50 milioane lei încasate de la consumatori, 240 milioane lei din vânzarea de energie electrică, iar 50 milioane lei sprijin financiar de la guvern.
„Prin utilizarea sistemului bazat pe cărbune noi atragem venituri importante prin producerea de energie electrică, cu care putem echilibra şi sistemul naţional. Premierul a rămas plăcut surprins de faptul că Iaşul este singurul oraş din România care mai deţine o termocentrală funcţională, validată de organismele internaţionale, în ceea ce priveşte protecţia mediului, şi care utilizează cărbune superior (CET 2 Holboca, n.r.). În momentul de faţă nu mai există în România o centrală care să mai folosească huilă energetică”, a declarat recent primarul Mihai Chirica, după o întâlnire cu prim-ministrul Nicolae Ciucă pe tema situaţiei sistemelor de termoficare existente în oraşele mari.
Pentru următorul sezon rece, primarul a estimat cheltuieli totale pentru asigurarea agentului termic la o sumă de 535 milioane lei, o sumă semnificativ mai mare faţă de cea de anul trecut. În schimb, cheltuielile ar putea fi amortizate din nou prin vânzarea de energie electrică, dar rămâne de văzut ce cantitate şi în ce măsură va vinde municipalitatea pe piaţă.
„Avem nevoie de sprijinul guvernului pentru susţinerea financiară a acestei ierni şi avem promisiunea că se va întâmpla acest lucru, după modelul iernii trecute”, a mai spus primarul Chirica. În sezonul trecut, guvernul a alocat sume importante de bani în special pentru oraşele mari care au sisteme de termoficare la care sunt racordate zeci de mii de apartamente.
Pentru asigurarea combustibilului necesar, Primăria a încheiat un contract cu Vitol SA Geneva. Preţul final al contractului va fi stabilit în cursul lunii septembrie, în funcţie de cotaţia internaţională a cărbunelui. În prezent, singurul cost cert este cel de transport (naval), descărcare, depozitare şi încărcare în vagoane, respectiv de 86 dolari pe tonă.
Este de aşteptat ca preţul pe tona de cărbune să fie de peste 400 dolari, având în vedere evoluţia pieţei. Aceste cheltuieli pentru asigurarea combustibilului sunt cumpletate cu alte 20 milioane lei pentru transportul cărbunelui pe calea ferată din portul Constanţa la CET Holboca. Nu în ultimul rând, trebuie susţinute salariile a 340 de angajaţi ai centralelor, la care se adaugă şi alte tipuri de cheltuielili care asigură funcţionarea sistemului de termoficare.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
Ministerul de Externe de la Kiev a pus “tunurile” pe senatoarea Diana Şoşoacă
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
32 de poliţişti ieşeni au fost avansaţi în grad de Ziua Poliţiei Române
Cine sunt oficialii români care îl vor arbitra duminică pe Cristiano Ronaldo
Brokerii se opun plafonării prețurilor RCA. Mulți dintre ei și-ar pierde jobul
Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru o masă cu peşte, în post
FOTO Parc superb, de agrement, la Horpaz/Miroslava. Dezbatere publică de la ora 18
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Octogenar mort pe holurile spitalului după ce a fugit din salon
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
Microbuz cu infirmiere românce, implicat într-un accident în Austria. O femeie a murit
Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul după o amenințare cu bombă
Mașină Google Street View, implicată într-un accident în Ovidiu, Constanța
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Monica Niculescu s-a califiicat în optimi la Miami Open, la dublu
Karpaten Turism aduce vacanțele All Inclusive la Iași, la Moldova Center (P)
„Marea prescripţie” loveşte din nou. Jongleriile unui executor ieşean, achitate una după alta
Calendarul consultațiilor oftalmologice la nou-născut și copilul de vârstă mică (P)
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval
Care sunt cele mai vânate clădiri de locuinţe de pe piaţa premium din Iaşi?
Proiectul de brand al Iaşului, medalie de aur, după ce a concurat cu două firme din Londra
Ce a lăudat primarul Mihai Chirica? Mai nimic bun la juniorii Politehnicii Iaşi
Primul ieşean condamnat pentru că a condus drogat scapă cu cazierul curat și cu dreptul de a conduce
Care este mecanismul din spatele jocurilor de păcănele? Iată ce trebuie să știe pasionații…
O bandă de spărgători de maşini şi-a făcut de cap mai multe luni de zile
Se reia licitaţia pentru documentaţia necesară reabilitării termice a Palatului Administrativ
A început votul în Competiţia Destinaţia Anului 2023. La ce categorie concurează Iașul
Alexandru CĂLINESCUDuşmanii democraţiei |
Neculai SEGHEDINSateliţi |
Codrin Liviu CUȚITARUJonathan Coe, un prieten al Iaşului (III) |
George ŢURCĂNAŞUBucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională |
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.