Înscrierea olimpicilor la ce liceu doresc, fără Evaluare: care este procedura şi ce nemulţumiri sunt?

sâmbătă, 18 iunie 2022, 01:50
3 MIN
 Înscrierea olimpicilor la ce liceu doresc, fără Evaluare: care este procedura şi ce nemulţumiri sunt?

Elevii olimpici vor fi admişi unde vor fără a susţine examenul de Evaluare Naţionaţă. Decizia vine prin Ordonanţa de Urgentă nr. 69 din 26 mai 2022. Normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial vineri seară. Condiţia este ca absolvenţii claselor a VIII-a să fi obţinut premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.

 

Olimpicii pot fi înscrişi în clasa a IX-a peste numărul maxim de elevi cuprins în acea clasă, dacă au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei. Absolvenţii pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a într-un singur judeţ.

Aceştia vor fi înscrişi la un profil echivalent specificului olimpiadei sau competiţiei la care au participat. Lista privind specificul olimpiadei cu profilul de liceu poate fi găsită în Ordinul de Ministru. Olimpici trebuie să depună un dosar de înscriere la inspectoratul şcolar din judeţul din care fac parte.

Profesorii ieşeni spun că este un semn de recunoştinţă pentru munca depusă pe durata anilor de elevii olimpici. Cu toate acestea, cadrele didactice consideră că ar fi trebuit implementat mai devreme deoarece elevii au trecut printr-un moment de incertitudine.

„Nu cred că era nevoie de o perioadă cu multe semne de întrebare şi de incertitudine. Ei au acumulat multă informaţie deoarece s-au pregătit cu aceeaşi intensitate şi pentru probele de la Evaluarea Naţională, dar acest lucru îi va ajuta oricum pe viitor, astfel că faptul că au învăţat nu le va strica niciodată. Orice informaţie acumulată îi va ajuta în viaţa de zi cu zi, chiar şi la liceu. Cu toate acestea, singurul lucru care putea fi diminuat ar fi fost perioada de stres şi situaţia de incertitudite. Mă bucur doar că lucrurile s-au soluţionat cu bine.”, a afirmat Cătălin Budeanu, profesor de matematică.

Părinţii spun că decizia Ministerului Educaţiei a fost o recunoaştere a eforturilor elevilor şi că au înţeles că motivele pentru care aceştia au decis să le transmită mai târziu. Cu toate acestea, recunosc că elevii au trecut prin perioade stresante pentru că nu ştiau dacă să se pregătească în continuare pentru examenele naţionale sau să îşi continue munca pentru concursurile care încă sunt în desfăşurare. „Noi am primit un mesaj oficial de la Minister în care ni s-a spus că nu mai este nevoie de examenul de evaluare. Ne-au şi felicitat, a fost un moment în care am simţit că oficialităţile au înţeles cât de importante sunt aceste competiţii şi cât de mult muncesc copii noştri. Deşi copilul meu a lucrat tot anul şi la limba şi literatura română, deşi el a fost olimpic la matematică, nu a fost neapărat o muncă de prisos”, a afirmat părintele unui olimpic.

Cu toate acestea, unii părinţi au decis să îşi trimită copii la Evaluarea Naţională deoarece nu ştiau dacă ordonanţa va intra în vigoare. Acelaşi părinte ne spune că prieteni ai fiului său au mers la examene de teamă „ Noi am luat decizia de a nu trimite copilul, am avut încredere în oficialităţi. Acelaşi lucru nu s-a întâmplat cu prietenii fiului nostru, care au mers la evaluare şi au aflat ulterior că nu a fost necesar”, completează acesta. Ordonanţa explică că olimpicii pot participa, dacă vor, şi la Evaluarea Naţională. În următoare perioadă se va realiza înscrierea şi repartizarea absolvenţilor. Această procedură se realizează până la data de 31 august 2022.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii