De Business

Punem punctul pe știi

Investitorii la bursă vor plăti impozit de numai 1%, începând de anul viitor

vineri, 20 mai 2022, 19:00
1 MIN
 Investitorii la bursă vor plăti impozit de numai 1%, începând de anul viitor

Investitorii la bursă vor plăti impozit pe câștig din tranzacții de numai 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, după ce președintele Klaus Iohannis a adoptat un proiect de lege pentru scăderea acestei taxe de la 10%. 

Un consultant fiscal susține că această măsură introduce noi privilegii, în contextul în care România s-a angajat prin PNRR să elimine gradual scutirile și tratamentele fiscale preferențiale. Bursa de Valori București susține inițiativa. Măsurile se vor aplica de la 1 ianuarie 2023.

„Bursa este tot mai prezentă în universul cotidian al românilor și urmează să devină, de la începutul anului viitor, și mai accesibilă potențialilor investitori. Credem că atât adoptarea impozitării diferențiate a câștigurilor de capital, cât și reținerea la sursă a impozitelor, vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei românești. Și nu doar asupra pieței de capital, ci și asupra economiei, prin creșterea capacității de finanțare pentru antreprenorii români. Mecanismele bursiere au devenit în ultimii ani tot mai folosite, atât în mediul privat, cât și public, pentru finanțare. Acum, prin simplificarea impozitării sunt create premisele creșterii acestei capacități de finanțare”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Comentarii