Justiţia îi trage pământul de sub picioare milionarului Zapodeanu: 5 ani cu executare

marți, 03 martie 2020, 02:50
3 MIN
 Justiţia îi trage pământul de sub picioare milionarului Zapodeanu: 5 ani cu executare

Sentinţă-şoc venită ieri, de la Curtea de Apel Iaşi. Omul de afaceri ieşean Ioan Zapodeanu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă, procesul urmând a ajunge la Bucureşti, la Curtea Supremă. Avocaţii lui Zapodeanu au catalogat sentinţa ca fiind una „de râsul curcilor”.

Decizia de ieri a Curţii de Apel Iaşi a venit la finalul unui proces ce a durat aproape trei ani. Ioan Zapodeanu fost găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, pedeapsa finală după contopire fiind de cinci ani, cu interzicerea unor drepturi.

Ionel Nechita, avocatul lui Zapodeanu, a catalogat sentinţa ca fiind una „de râsul curcilor”.

„Este o execuţie în piaţa publică, fără a înţelege niciun raţionament din cercetarea judecatorească. E ca şi acum nu a existat cercetare judecatorească, ci un rechizitoriu căruia i s-a dat o soluţie. Norocul nostru este că vom pleca cu acest doar la Curtea Supremă şi acolo sunt judecători care se apleacă cu maxim profesionalism spre astfel de infracţiuni privitoare la aşa-zisul abuz în serviciu”, a declarat Ionel Nechita.

Avocatul a mai spus că e un paradox faptul că avocaţii care l-au reprezentat pe Zapodeanu înainte de obţinerea terenului au primit clasare, iar acesta şi registratoarea de la Cadastru au fost condamnaţi.

Prin sentinţa de ieri a mai fost condamnat şi avocatul Lucian Drîmbă, care a primit patru ani de închisoare cu executare. Pedepse similare au primit Gineta Roman şi Mariana Popa.

Judecătorul de caz, Liviu Niculiţă, a mai decis ca statul român să primească despăgubiri civile de 884.000 de lei. Suma e mult mai mică decât cea stabilită de DNA, prin rechizitoriu, respectiv 1,6 milioane de euro.

Care au fost acuzaţiile DNA

Procesul a vizat modul în care omul de afaceri a obţinut un teren din Tătăraşi, de 6.700 de metri pătraţi, de pe strada Platoul Abator nr. 3, pe care se aflau clădiri de 1.500 de mp.

Doi experţi independenţi au stabilit că valoarea terenului şi a clădirilor de acolo, la momentul când acestea au ajuns la Zapodeanu, adică în 2008, era de aproximativ 350.000 de euro. Rămâne de văzut, în motivarea sentinţei, care a fost raţionamentul judecătorului de a stabili prejudiciul adus statului la 884.000 de lei, adică sub 200.000 de euro.

În rechizitoriu, DNA a menţionat că, la data de 29 ianuarie 2008, inculpata Gineta Roman, împreună cu consilierul juridic Lucian Drîmbă şi la solicitarea lui Ioan Zapodeanu, a dispus, printr-o decizie, restituirea în natură a unui teren de 6.708,64 metri pătraţi, pe care se aflau clădiri de aproape 1.500 de metri pătraţi.

„Decizia a fost dispusă de inculpată în condiţiile în care aceasta, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, nu avea niciun fel de prerogative legate de suprafaţa de teren respectivă, întrucât societatea pe care o conducea avea doar drept de superficie, proprietar fiind statul român. În acelaşi context, inculpata a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulat”, au arătat anchetatorii.

Aceştia au arătat că, în modalitatea în care au dispus restituirea în natură, inculpaţii Roman Gineta şi Drîmbă Lucian au acceptat posibilitatea ca inculpatul Zapodeanu Ioan să încheie acte translative de proprietate cu privire la suprafaţa de teren în cauză, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

„Astfel, la data de 08 martie 2010, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator la O.C.P.I. Iaşi, a dispus, cu încălcarea prevederilor legale, intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea inculpatului Zapodeanu Ioan”, au mai precizat procurorii DNA.

După ce a obţinut terenul, Zapodeanu ar fi cedat dreptul de proprietate pe o parte din el unei alte persoane, după care ar fi transferat construcţiile şi terenul integral, contra unei sulte de 20.000 de euro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii