La ce mai folosește BAC-ul? De ce preferă companiile oameni cu studii?

joi, 11 iulie 2019, 07:13
2 MIN
 La ce mai folosește BAC-ul? De ce preferă companiile oameni cu studii?

Sesiunea de vară a examenului de bacalaureat a adus noi dovezi că sistemul de învățământ românesc este din ce în ce mai slab. Doar 67% dintre elevii înscriși la examen au reușit să promoveze BAC-ul, una dintre cele mai mici rate din ultimii ani. O altă informație, la fel de importantă: în peste 40 de licee tehniologice din România, nu a existat nici măcar un singur elev care să fi luat examenul. Aici poți să te întrebi, pe bună dreptate, dacă mai are vreun sens să organizezi examene, în condițiile în care este evident că tinerii de acolo nu sunt pregătiți să le susțină. Până la urmă la ce mai folosește BAC-ul?

Expertul HR Anca Vișan a spus că atunci când e vorba de multinaționale, mai ales de cele cu management străin, angajatorii preferă persoane cu bacalaureat, indiferent de nivelul job-ului. Motivul?

„Companiile preferă oameni cu studii, pentru a putea avansa în carieră. Nu poți să faci alte cursuri sau să te specializezi ulterior pe cerințele angajatorului, pentru că fiecare curs de specializare necesită o altă diplomă în spate. Iar fără aceste diplome, nu poți face carieră”, a spus Anca Vișan.

Cu alte cuvinte, un angajator serios nu-și bate capul cu tine, dacă știe că nu poți să avansezi în carieră. Chiar dacă la început nu trebuie decât să plimbi niște hârtii dintr-un birou în altul, ideea e ca în viitor să ajungi pe o poziție superioară. Este, până la urmă, în interesul ambelor părți. Dar ce job-uri poți avea în România fără bacalaureat?

„Ca muncă de birou pot lucra în call center-uri. În rest, munci sezoniere și orice presupune muncă necalificată. Din păcate, însă, tinerii care n-au obținut o diplomă de bacalaureat stau pe acasă în primii doi sau trei ani, deși ar avea posturi disponibile pe care să muncească, chiar și în condițiile astea”, a spus Oana Negru, expert HR.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii