La un pas de război! Trump a aprobat inițial un atac armat din partea SUA împotriva Iranului

vineri, 21 iunie 2019, 08:51
2 MIN
 La un pas de război! Trump a aprobat inițial un atac armat din partea SUA împotriva Iranului

Președintele american Donald Trump ar fi aprobat inițial lansarea rachetelor militare în Iran, ca răspuns la faptul că Teheranul a doborât o dronă americană, însă a retras comanda în ultimul minut, scrie The Guardian, preluat de hotnews.ro.

Aeronavele se aflau în aer iar navele erau pe poziții, însă rachetele nu erau încă lansate când au fost primite ordinele de retragere, a declarat un oficial anonim, citat de New York Times. Nu este clar dacă atacul a fost doar amânat sau anulat, potrivit publicației americane.

Oficialii militari și diplomații americani se așteptau la un răspuns armat din partea SUA, după ce oficialii securității naționale ai președintelui și liderii Congresului s-au întâlnit la Casa Albă joi noapte. Una dintre ținte ar fi fost sistemul de apărare antiaeriană S-125 Neva/Pechora, potrivit unei surse de la Pentagon. SUA ar fi suspectat că acesta a fost sistemul folosit în atac, deși Teheranul a declarat că a fost vorba de sistemul de apărare 3rd Khordad.

Trump a părut inițial să dorească aplanarea situației, spunând că drona US Global Hawk ar fi putut să fie doborâtă de un ofițer iranian "prost și scăpat de sub control", fără autorizație de la Teheran.

Administrația Federală a Aviației a emis un ordin de urgență prin care anunță că toate operațiunile aeriene deasupra apei în regiunea Golfului Persic și a Golfului Oman sunt interzise temporar deoarece tensiunile politice și activitățile militare "reprezintă un risc pentru operațiunile de aviație civilă americană".

Joi noapte, liderii democrați au insistat asupra colaborării cu aliații. Purtătorul de cuvânt Nany Pelosi a afirmat că aministrația trebuie să facă tot posibilul să scadă tensiunile, în timp ce liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, a spus că este îngrijorat că administrația va provoca un război.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii