Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

miercuri, 30 septembrie 2020, 01:50
3 MIN
 Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Aşadar, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, vă povesteam ieri aicea cam care ar trebui să fie concluziunile corente, trase la rece, privind alegerile de duminică de la Iaşi, şi vorbeam de situaţiunea delicată din USR Iaşi, apoi de starea mafiei din jurul dipotatului dârvar Moş Vilă ot pemepeu. 

Şi, aşa cum spuneam, rămăsesem datori să tragem concluziunile de la PNL şi Chirica&Alexe, apoi de la PSD şi Gavrilă&Popa. Haideţi, dară, să purcedem la drum, că avem cale lungă azi:

* Unu la mână – Deşi părea că primirea lui Chirica în partid şi asocierea cu el la vot urma să fie soluţia câştigătoare pentru Alexe la CJ, calculele pe tabelele cu cifre şi comparaţia diferenţelor dintre Alexe-Popa în oraş şi în judeţ arată că liderul liberal s-a subapreciat, şi că putea lejer câştiga fără premare. Posibil însă aicea ca Alexe să fi subapreciat forţa valului pe care s-a aflat partidul, ceea ce ar putea fi totuşi o scuză în faţa colegilor ce nu prea au căzut pe spate la alianţa cu Chirica. Nu mai are însă importanţă, ce-i de reţinut este că Alexe, la cei 38-29 obţinuţi cu Popa, ştie acum că nu-i datorează nimic lui Chirica. Iar asta, zicem noi, se va vedea curând între cei doi. Deci: răbdare şi tutun. A, şi seminţe…

* Doi la mână – Analiza aceloraşi diferenţe, dar de data asta cu Cozet şi Chirica în context liberal, arată, dimpotrivă, că primarul este cel vulnerabil în relaţia din interiorul PNL Iaşi, mai ales în condiţiile în care cei doi – Chirica şi Alexe – au obţinut scoruri apropiate pentru partid, unul fiind nou intrat iar celălalt vechi. În plus, procentul obţinut de Chirica, ce a avut-o în spate pe Cozetla mai puţin de o treime din voturile lui, şi în plus el obţinând mai puţin decât suma următorilor doi, arată clar că va avea o mare problemă de influenţă în noul partid adoptiv, că băieţii isteţi de acolo ştiu să citească bine cifrele şi-şi dau seama câte parale va face pe viitor, mai ales că, la rigoare şi în caz de două tururi, cum se aude că va fi pe viitor, Chirica perdea fluierând. Mai pe scurt, la o adică mai degrabă poa’ să-i arunce acum Alexe lui Chirica că l-a făcut premare luându-l în PNL, decât invers: Chirica să-i zică lui Alexe că el l-a făcut şef de judeţ. O fi de bine, o fi de rău? În fine, tura asta merge cu popcorn…

* Trei la mână – Cumulând cele de mai sus într-una singură, haideţi să vă dăm şi o cheie de lectură pentru evenimentele viitoare: urmăriţi cu atenţie, căci balanţa de care vorbeam, şi modul în care s-a creat noul echilibru, se va vedea foarte bine în numirea viitorilor şefi de derecţii, poate chiar a vicilor la Primărie, dar, mai ales, a alcătuirilor viitoarelor liste de candidaturi la parlament. Ei, aicea deja nu mai e de joacă, cu seminţe sau popcorn: bere direct!

PS: Problematica filosofică din PSD Iaşi rămâne, aşadar, pe mâine. Pa şi pusi, ura şi la gară!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii