De Sănătate

Punem punctul pe știi

Manipulare pentru descurajarea vaccinării anti-COVID: 6 oameni ar fi murit din cauza dozelor Pfizer

miercuri, 06 ianuarie 2021, 14:52
2 MIN
 Manipulare pentru descurajarea vaccinării anti-COVID: 6 oameni ar fi murit din cauza dozelor Pfizer

EUvsDisinfo este un proiect al UE menit să identifice dezinformările care vizează Uniunea, acțiunile sale și ale țărilor membre. Pandemia de COVID a dus la creșterea numărului de minciuni și manipulări.

Două manipulări au vizat compania Pfizer, prima care, în colaborare cu Biontech, a reușit introducerea pe piață a unui vaccin anti COVID-19, care este administrat în prezent și în România.

Pe 9 decembrie, presa pro-Kremlin susținea că mai multe rapoarte americane ar fi arătat că șase persoane care au primit vaccinul Pfizer au murit în timpul studiilor sale inițiale.

„Afirmația face parte din aceeași campanie de dezinformare care vizează discreditarea oricăror vaccinuri occidentale pentru a susține imaginea vaccinului rus Sputnik V, după ce acesta din urmă a fost primit cu scepticism și critici chiar și de la specialiștii ruși.

Afirmația este parțial falsă.

Șase persoane au murit în timpul studiilor privind vaccinul Pfizer-BioNTech, dar numai două dintre au primit vaccinul.

Celelalte patru au primit o soluție placebo sigură, de sare și apă. Mai mult, nu a fost stabilită nicio relație de cauzalitate între vaccin și cele două decese, care au avut loc în conformitate cu rata normală a mortalității pentru populația generală, ambele persoane care au murit având peste 55 de ani.

Una a murit de stop cardiac la 62 de zile după vaccinare, iar cealaltă de arteroscleroză, o afecțiune în care vasele de sânge se pot întări odată cu vârsta, la trei zile după vaccinare”, menționează EuvsDisinfo.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

Comentarii