Mărturiile unui prizonier ucrainean eliberat din captivitate

luni, 03 octombrie 2022, 14:22
1 MIN
 Mărturiile unui prizonier ucrainean eliberat din captivitate

„Torţionarii foloseau jucăriile favorite ale ruşilor: bâte şi bastoane cu şocuri electrice pentru vaci”, scrie, azi, The Times, care a discutat cu un prizonier ucrainean recent eliberat din captivitatea rusă. Locotenentul major Serghei Straciuk povesteşte că, înainte de a fi eliberaţi, în timpul zborului spre punctul unde au fost transferaţi Kievului, prizonierii – legaţi şi cu ochii acoperiţi – au fost bătuţi cu bâte, cu patul armei şi cu bastoanele cu şocuri electrice. Straciuk este acum într-un centru de recuperare psihică, lângă Poltava. 

„La ora 6 dimineaţa în fiecare zi, un clopot suna pe coridoarele închisorii Bryansk. Era semnalul pentru soldaţii ucraineni capturaţi să coboare din paturi şi să cânte imnul naţional rus. Gardienii se uitau la ei prin ferestruica de la uşa celulei şi băteau pe oricine nu se conforma.

Bătăile aveau loc tot timpul. Erau bătuţi prizonierii care vorbeau şi, deoarece rusă era obligatorie, bătăi suplimentare pentru cei care erau auziţi vorbind în ucraineană. Erau bătăi pentru prizonierii care au îndrăznit să se întindă pe pat înainte de ora 22 şi, în unele zile, în funcţie de capriciul gardienilor, bătăi pentru cei care au îndrăznit să stea, prizonierii fiind adesea nevoiţi să petreacă perioade de 16 ore mergând în cerc”, scrie The Times.

Locotenentul Straciuk spune că perioada petrecută în captivitate a fost mult mai traumatizantă decât bătălia pentru Mariupol.

Cititi mai multe pe defapt.ro

 

Comentarii