De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii trebuie să realizeze minim 25 de credite EMC pe an

joi, 06 septembrie 2018, 01:50
2 MIN
 Medicii trebuie să realizeze minim 25 de credite EMC pe an

Conform unei decizii recente a Colegiului Medicilor din România, pentru a respecta „principiul continuităţii educaţiei medicale”, medicii trebuie să acumuleze minimum 25 de credite EMC/an, până acum, singura condiţie fiind ca un medic să acumuleze în vederea evaluării profesionale periodice 200 de credite, pe parcursul a cinci ani, fără să existe o limită minimă anuală. 

Decizia nr. 12/2018 a Colegiului, privind „reglementarea sistemului naţional de educaţie medicală continuă, a criteriilor şi normelor de acreditare a furnizorilor de educaţie medicală continuă, precum şi a sistemului procedural de evaluare şi creditare a activităţilor de educaţie medicală continuă adresate medicilor” a fost emisă la finalul lunii iunie şi a intrat în vigoare pe data de 21 august 2018. Reprezentanţii Colegiului Medicilor Iaşi susţin că schimbarea este una minoră, care nu ar trebui să pună probleme medicilor, deşi au existat discuţii cu privire la această modificare.

„Decizia este una la nivel naţional şi este o singură propoziţie adăugată în plus, care spune că un medic trebuie să facă 25 de credite într-un an. Numărul de credite care sunt necesare ca să fii recertificat este de 200 în cinci ani, diferenţa este că acum există un minim anual care trebuie făcut. Din experienţa de până acum, majoritatea colegilor noştri au un număr mai mare decât au nevoie pentru acreditare, în rare situaţii avem un medic care să fie la limită cu creditele. Dacă au existat nemulţumiri, probabil acestea au fost în cazul celor care şi-au făcut numărul de credite necesar, adică cele 200, într-un an sau doi şi se gândeau că nu mai este nevoie să facă şi alte credite în următorii ani pentru că au suficiente”, a explicat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Creditele EMC pot fi obţinute prin participarea la manifestări ştiinţifice naţionale, regionale sau locale, la cursuri, manifestări ştiinţifice internaţionale sau online, dar şi prin obţinerea titlului de medic specialist, primar, doctor în medicină, pentru acestea din urmă fiind acordate 40 de credite. De asemenea, contează şi publicarea de articole medicale în publicaţii ISI sau BDI, publicarea de cărţi sau monografii medicale, precum şi traducerea de cărţi. „Astfel se păstrează principiul continuităţii medicale, adică fiecare medic trebuie să facă anual ceva, nu cred că educaţia medicală are nevoie de pauză. Din ce am observat, medicii oricum fac mai multe cursuri decât au nevoie pentru acreditare. De asemenea, Iaşul nu este un judeţ defavorizat, cine îşi doreşte să obţină creditele nu ar trebui să aibă o problemă”, a completat preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi. 

 

 

Comentarii