Militarii ucraineni înaintează în Bahmut. Prigojin acuză că soldații ruși fug pe capete

joi, 18 mai 2023, 22:07
3 MIN
 Militarii ucraineni înaintează în Bahmut. Prigojin acuză că soldații ruși fug pe capete

Ucraina a declarat că a respins joi o zi de atacuri rusești în și în jurul orașului ruinat Bahmut și a făcut câștiguri de un kilometru în unele locuri, câștigând timp pentru „anumite acțiuni planificate”, relatează Reuters.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care conduce atacul rusesc asupra Bahmutului, a declarat că forțele sale au avansat până la 400 de metri, a spus el într-o înregistrare audio pe canalul său Telegram.

Ucraina a avansat un kilometru în unele zone ale orașului Bahmut

În timp ce Rusia și-a întărit forțele în oraș și a atacat suburbiile din nord și s-a angajat în lupte aprige în suburbiile sudice, forțele ucrainene au înaintat 500 de metri în nord și în unele zone din sud cu un kilometru, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe canalul ei Telegram.

„Apărarea din Bahmut și a periferiei sale își îndeplinește obiectivele militare”, a spus ea. „De acum, controlăm partea de sud-vest a Bahmutului”.

Ea a spus că Rusia a atacat Bahmut toată ziua, „întărindu-și în mod semnificativ” gruparea din Bahmut, aducând acolo majoritatea rezervelor sale.

„Toate atacurile au fost respinse de apărătorii noștri”, a adăugat ea.

Kievul vorbește de câteva zile de succese pe câmpul de luptă în jurul Bahmutului, care ar putea în cele din urmă să prindă forțele lui Wagner în interiorul orașului.

Hanna Maliar a declarat marți că forțele Kievului au recuperat aproximativ 20 de kilometri pătrați de teritoriu în jurul Bahmutului în ultimele zile.

Prigojin, care a spus în urmă cu o săptămână că flancurile forțelor sale sunt sub presiune în apropiere de Bahmut, a spus că acestea continuă să fie erodate. „Cel mai probabil, rezistența din Bahmut face parte din planul de contraofensivă (ucrainean)”, a adăugat el.

Prigojin acuză că soldații ruși fug pe capete

Oligarhul rus, care a acuzat în repetate rânduri conducerea militară a Rusiei că nu face suficient pentru a-i susţine oamenii, a cerut Ministerului Apărării să nu lase descoperite flancurile la Bahmut, după ceea ce el susţine că a fost o retragere a trupelor regulate.

„Din nefericire, unităţi ale Ministerului rus al Apărării s-au retras la 570 de metri la nord de Bahmut, expunându-ne flancurile", a declarat Prigojin într-un mesaj vocal, scrie news.ro.

„Fac apel la conducerea de vârf a Ministerului Apărării – în mod public – pentru că scrisorile mele nu sunt citite", a adăugat Prigojin, făcând aluzie la solicitări precedente ale sale făcute în scris.

„Vă rog să nu renunţaţi la flancuri", a cerut el, adresându-se ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, şi lui Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General şi comandantul operaţiunilor din Ucraina.

Moscova vede Bahmutul, un oraș de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de invazia pe scară largă a Rusiei de acum aproape 15 luni, ca o piatră de temelie spre capturarea restului regiunii Donbas.

Comentarii