De Sănătate

Punem punctul pe știi

Miracol medical la Iași: O femeie cu tumoare pe creier a primit o nouă șansă la viață

vineri, 01 septembrie 2023, 18:57
3 MIN
 Miracol medical la Iași: O femeie cu tumoare pe creier a primit o nouă șansă la viață

Se întâmplă miracole la Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iași. În urma unei intervenții chirurgicale complexe, specialiștii neurochirurgi au reușit să salveze o nouă viață. Este vorba despre o femeie în vârstă de 40 de ani, din Focșani.

O echipă de neurochirurgi, condusă de medicul Lucian Eva a abordat cazul cu o strategie inovatoare. Operația de extirpare a tumorii a fost un proces complex, dată fiind recidiva și complicațiile anterioare. Cu toate acestea, echipa medicală a reușit să îndepărteze întreaga tumoare printr-o intervenție care a durat mai multe ore.

După intervenție, femeia a prezentat semne încurajatoare de recuperare rapidă.

“Am avut o intervenție pentru o tumoare cerebrală, care a fost operată, în partea stângă frontală. Toată lumea are dureri de cap, dar în cazul meu a fost mai grav. Am căzut jos din picioare într-o zi. Am fost adus de urgență la spital în București, în timpul pandemiei. Norocul meu a fost că am fost operat de un doctor foarte bun de la Bagdasar. M-au operat cu șanse aproape nule la viață. Și prin voia lui Dumnezeu, am trăit încă doi ani.

Acum trei săptămâni, când ar fi trebuit să fiu în vacanță, am leșinat. Am fost internat la Focșani timp de zece zile. După aceste zece zile am avut timp să meditez. Am stat în spital la Focșani și am avut timp să reflectez. Domnul profesor, atunci când am mers la el în mai, mi-a comunicat că nu are mijloacele necesare să mă opereze. Deci, acesta a fost diagnosticul și verdictul (…) Am ales să vin la Iaşi și am urmat toate indicațiile necesare (…) În două zile m-am recuperat pe culoarul spitalului. În concluzie, sunt fără cuvinte”, a declarant Simona, pacienta din Focșani.

“Pacienta a fost diagnosticată acum câțiva ani cu o tumoare cerebrală. Motiv pentru care a fost operată într-un centru din țară. S-a făcut o intervenție chirurgicală la momentul respectiv. A fost diagnosticată cu o tumoare cerebrală de grad mic. De altfel, trebuie să vă spun că tumorile cerebrale, din punct de vedere al agresivității lor, se împart în patru tipuri. De la gradul unu, care sunt tumori benigne, până la gradul patru, când vorbim de tumori maligne, adică cancere. Indiferent de tipul de tumoare, acestea se încadrează în această tipologie.

Ea a fost diagnosticată la momentul respectiv cu o tumoare de grad intermediar. Evoluția a fost destul de bună o perioadă de timp, după care s-a înrăutățit. A venit la noi. S-a adresat spitalului. A fost consultată, investigată imagistic și s-a luat decizia de a reinterveni chirurgical, fiind singura ei șansă. Operația, de data aceasta, a constat într-o rezecție maximală a acelei tumori, cu scopul de a-i oferi șansa de a depăși această etapă și de a o vindeca sau, în cel mai rău caz, de a-i prelungi viața, să spunem așa. Operația a decurs bine, desfășurată de o echipă multidisciplinară, după o serie de investigații neuroimagistice laborioase. Așteptăm rezultatul final anatomopatologic. Evoluția pacientei este bună. Ea prezintă anumite simptome legate de localizarea tumorii, și anume în zona lobului frontal. Totuși, este important să menționăm latura pozitivă a lucrurilor, deoarece manifestă dezinhibiție, în timp ce în mod obișnuit, varianta contrară este reprezentată de inhibiție, depresie sau agresivitate. Acest aspect reprezintă o perspectivă optimistă, întrucât, alături de recuperare și tratamentul complementar, cu siguranță, va putea beneficia de o calitate a vieții sporită”, a declarat dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Comentarii