Misterele cetăţeanului Wang Yan. Cum a pus mâna pe tot cuprul românesc. S-au scurs râuri de bani

joi, 05 aprilie 2018, 09:12
3 MIN
 Misterele cetăţeanului Wang Yan. Cum a pus mâna pe tot cuprul românesc. S-au scurs râuri de bani

Wang Yan, omul de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetăţenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională, a ajuns prima oară la sediul Cupru Min pe 25 noiembrie 2016, potrivit informaţiilor obţinute de HotNews.ro. "Ne-am pomenit cu ei la uşă", spune Nicolae Turdean, fost director general al companiei, referindu-se la o delegaţie chineză din care făcea parte şi Wang Yan.

De atunci, Wang Yan a făcut mai multe vizite la Cupru Min, reprezentând cel puţin trei companii străine, şi cu aprobări din partea departamentului de securitate din Ministerul Economiei, dar şi fără aprobări. Un an mai târziu, în octombrie 2017, a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producţii de concentrat de cupru, beneficiarul fiind Merlion Resources Holding Limited. Totul începe în noiembrie 2016, când Wang Yan şi o delegaţie a grupului Mercuria Energy Trading LTD, care deţine Merlion Resources, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, la sediul instituţiei. Mai exact, pe 23 noiembrie 2016. S-au întâlnit cu reprezentanţi ai Departamentului pentru Investiţii Străine "pentru a discuta despre posibilitatea parteneriatului Româno- Chinez în dezvoltarea durabilă a zonelor industriale", potrivit unui document obţinut de HotNews.ro.

Aceste detalii apar într-un mail transmis de Dan Belcea, director general al companiei Celeran Ventures, către Nicolae Turdean, director general al Cupru Min. Din mail reiese că Celeran Ventures, companie controlată de Cristian Burci, urma să intermedieze o vizită a chinezilor la Cupru Min. "Vă rog să aveţi amabilitatea de a primi delegaţia companiei Mercuria Group, precum şi să le facilitaţi o vizită în zona de extracţie în ziua de vineri, 25.11.2016". Mail-ul fusese trimis pe data de 23.11.2016.

Ce s-a întâmplat mai departe? Contactat de HotNews.ro, Dan Belcea a spus că Celeran a încercat să asiste grupul Mercuria cu programarea unei vizite la Cupru Min, însă propunerea a fost refuzată de directorul general Nicolae Turdean. "După această primă vizită în Romania, cei de la Mercuria nu au mai fost interesaţi de o colaborare cu Celeran", a precizat Dan Belcea. Într-adevăr, Nicolae Turdean i-a refuzat pe cei de la Celeran, însă aceasta nu înseamnă că vizita nu a avut loc chiar pe 25.11.2016. Turdean le-a răspuns celor de la Celeran, pe 25 noiembrie, că nu poate accepta vizita deoarece "anunţul a fost in timp scurt si nu avem posibilitatea sa obţinem aprobarile necesare".

Un document publicat de stiripesurse.ro arată că vizita a avut loc, totuşi, pe 25 noiembrie 2016. Documentul reprezintă o notă privind "discuţiile desfăşurate de reprezentanţii firmei Mercuria la sediul CupruMin SA în data de 25.11.2016". Nota, semnată şi de Nicolae Turdean, arată că "În data de 25.11.2016, la ora 12, a sosit o delegaţie din China, pentru a vizita obiectivul Roşia Poieni. Această delegaţie a fost formată din domnii Li Ping On- Director Executiv al Mercuria Group, Stephen Chui, asistent manager Director Executiv al Mercuria Group şi Hu Xiaojun, reprezentantul din România al acestui grup. Grupul a fost însoţit de domnul Wang Yan-Preşedintele Camerei de Comerţ a Chinei din România".

În notă se precizează că Turdean le-a prezentat societatea pe planşe. Chinezii au cerut şi o vizită în obiectiv, "solicitare care nu a putut fi satisfăcută în lipsa aprobărilor necesare". Vezi aici mai multe. Potrivit unor documente obţinute de HotNews.ro, cei patru au semnat angajamente de confidenţialitate prin care au declarat că au luat cunoştinţă de dispoziţiile legale cu privire la protecţia informaţiilor clasificate şi că se angajează să păstreze cu stricteţe secretul de stat şi de serviciu.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

Comentarii