Modă de sezon: sporturi albe fără pic de nea!

marți, 02 februarie 2021, 16:00
3 MIN

* Cum elevii sunt în vacanţă, mulţi părinţi au vrut să profite şi ei, să iasă cu toţii la ski, la săniuş, la coborât pe pârtie cu punga, cu făraşul sau capacul de closet de la hotel, la diverse sporturi albe în staţiuni. Din păcate, numele de "sport alb" vine de la omăt, care lipseşte în această perioadă; în ciuda situaţiei, un cabanier ne arată că se poate descurca onorabil chiar şi în condiţii de pandemie, fără zăpadă:

– Bună dimineaţa! Cum vă numiţi şi cu ce vă ocupaţi?

– Oamenii îmi spun "Nea" şi mă ocup cu căbănitul, să am grijă de turişti.

– Nea Relu, nea Fănică, nea cum, mai exact?

– Nea simplu, adică nea, cum ar veni zăpadă, omăt, fulgi de nea…

– Cum vă descurcaţi acum, când nu e zăpadă?

– Nu contează cum mă descurc eu, ci cum se descurcă turiştii. Da' se descurcă ei! Mai fac unii scandal în prima zi, dar se obişnuiesc şi încetează cu panarama…

– Chiar voiam să vă întreb de ce pe site-ul cabanei scrie că se află la înălţime şi este ideală pentru practicarea sporturilor de iarnă, de vreme ce cabana e la câmpie.

– Ba nu! Cabana chiar se află la înălţime! La 127 de metri! Noi aşa calculăm, faţă de nivelul mării. 127 de metri nu-s din drum, n-aţi dori să cădeţi de la înălţimea asta. Şi acolo scrie "sporturi de iarnă", nu sporturi de zăpadă. Există multe sporturi de iarnă care merg şi fără zăpadă; de exemplu, avem şah, table, tenis de masă de iarnă. Noi am mers pe ideea că toate obiceiurile strămoşeşti de iarnă n-au nevoie de zăpadă, care mai mult încurcă, fiindcă ursul, capra şi urătorii se împiedică prin nămeţi… Plus că, dacă ţin neapărat, turiştii se pot şi bulgări. Le închiriem noi bulgări de pământ.

– Tot pe site scrie şi că aveţi în dotare tunuri de zăpadă; înseamnă că, în mod normal, aţi putea amenaja pârtiile, nu?

– Întâi, că nu prea avem pârtii, nici n-am avea ce face cu ele… Doar când mai ninge, unii fac pârtie prin zăpadă cu lopeţile, până la bufet. Iar tunurile alea sunt din ţevi, cu carbid, de pocnit în noaptea de Revelion, să alungăm anul vechi!

–  Ce înseamnă "meniu personalizat", după scrie tot pe site?

– Înseamnă că bucătăreasa noastră e în concediu de maternitate, aşa că fiecare turist mănâncă din pacheţel, ce şi-a adus de acasă.

– V-aţi doriţi să înceapă ninsoarea, să vină turiştii la sporturi de zăpadă, cât mai ţine vacanţa asta mică a elevilor?

– Nicidecum! Dacă ninge se înzăpezeşte drumul şi nu mai ajunge aici nici maşina de la firma care aduce bere şi vin pentru fiert, care e principala noastră atracţie!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii