De Sănătate

Punem punctul pe știi

Netratat, glaucomul poate duce la orbire

miercuri, 03 mai 2023, 09:43
5 MIN
 Netratat, glaucomul poate duce la orbire

Maria Petcu, Iași: ”Fratele meu are 48 de ani, locuiește în Pașcani și, în urmă cu o lună a fost diagnosticat cu glaucom. El este singur și se plânge că îi scade vederea și că vede tot mai rău și este speriat că ar putea orbi. Nu știm ce să facem, cum să-l ajutăm, pentru că nu știm nimic despre această boală, nu știm care sunt cauzele apariței ei, nu știm dacă se poate trata și cum anume. În familia noastră au mai fost cazuri  – bunicul și un unchi – care și-au pierdut vederea, dar acest lucru s-a întâmplat la vârste mult mai înaintate, ei aveau peste 70 de ani”.

Șef lucrări Dr. Ciprian Danielescu, medic primar oftalmolog, Șef Clinică Oftalmologie, Spitalul Clinic de Urgență ”Prif. Dr. N. Oblu”, Iași: ”Faptul că fratele dvs. a fost diagnosticat cu glaucom înseamnă că este deja în îngrijirea unui oftalmolog și s-a inițiat un tratament, iar cel mai important mesaj al meu este să urmeze cu strictețe tratamentul și să se prezinte la toate controalele programate, întrucât cel mai adesea lupta cu glaucomul durează toată viața.

Sub “umbrela” numelui de glaucom stau un număr mare de mecanisme de apariție a bolii, care au în comun creșterea presiunii intraoculare – PIO (în mod normal este între 10 și 21 mmHg) – ca să fie și mai complicat, există și un subtip de glaucoame cu presiune normală… Cauza creșterii PIO este blocarea fluxurilor normale ale lichidului intraocular, blocare care poate să apară în diverse locații și poate fi primară (necauzată de o altă boală) sau secundară (unei alte boli oculare – vedeți și ilustrația). Creșterea PIO va afecta la rândul ei funcționarea normală a nervului optic (cel ce duce informația vizuală de la ochi la creier) și cauzează moartea treptată a celulelor care alcătuiesc nervul. Această moarte celulară nu este reversibilă, neuronii nu mai învie, deci ne străduim să păstrăm situația nervului optic și nu să o ameliorăm. Netratat, glaucomul poate duce la orbire.

Cel mai frecvent tip de glaucom, care poate afecta 1% dintre adulți este glaucomul primar (sau “primitiv”) cu unghi deschis (GPUD), de aceea voi scrie aici despre această formă de boală. Cei care au rude de gradul întâi (părinți sau frați) cu glaucom au un risc ceva mai mare decât restul populației (deci ar trebui să efectuați și dvs. un consult oftalmologic). 

La începutul bolii (și în perioada ei de evoluție, care poate fi de ani de zile), GPUD este asimptomatic: nu doare, nu scade vederea… În consecință, diagnosticul este efectuat cel mai adesea de către medicul oftalmolog în cursul unui control de rutină, probabil în cadrul prescrierii de ochelari. Medicul nu se va mărgini să dea rețeta de ochelari, ci va căuta și semne ale diverselor boli oculare, printre care și glaucomul. Un indiciu extrem de important îl oferă examinarea fundului de ochi – în glaucom nervul optic apare afectat, “excavat” spunem noi, cu atât mai mult cu cât boala este mai avansată. O altă informație pe care o căutăm este presiunea intraoculară (care însă este variabilă în cursul zilei). Dacă medicul suspectează un glaucom, va efectua apoi alte examene mai amănunțite pentru confirmare și pentru a afla tipul de afectare.

Examinarea câmpului vizual necesită colaborarea și atenția pacientului, cam ca la un joc video. Afectarea câmpului vizual este crucială în glaucom, de exemplu mulți pacienți citesc toate literele panoului, dar au câmp vizual foarte îngustat, ceea ce este o formă de invaliditate. Câmpul vizual poate să se înrăutățească lent, iar scopul nostru este să stopăm sau să încetinim foarte mult această evoluție. 

Un examen modern, rapid și util este OCT (tomografia în coerență optică), care ne dă informații despre subțierea nervului optic (respectiv reducerea fibrelor care formează acest nerv).

Gonioscopia este examinarea unghiului situat între cornee și iris. Astfel vom clasifica glaucoame cu unghi deschis sau închis (cele cu unghi închis evoluează adesea acut și sunt urgențe oftalmologice).

Tratamentul GPUD se face de regulă cu picături antiglaucomatoase, cele care scad PIO. Adesea, o picătură instilată seara în ambii ochi este singurul tratament necesar. Medicul va verifica periodic PIO timp de ani de zile pentru a se asigura că medicamentul reușește să mențină boala sub control.

Probabil că la fiecare 6 luni se vor repeta examinarea câmpului vizual și OCT-ul, pentru a avea mai multe dovezi că afectarea nervului optic nu evoluează în mod negativ. La nevoie, se pot adăuga alte medicamente. În mod particular, dacă fratele dvs. locuiește singur, este important să știți dacă își poate pune corect picăturile. Majoritatea oamenilor, chiar cu vedere scăzută, își pot instila singur picături în mod corect, dar rareori unii au nevoie să le administreze altcineva tratamentul.

Există și opțiunea tratamentului laser, pe care medicul o poate lua în considerare. Unul din multele tipuri de laser utilizate în oftalmologie poate scădea pe termen lung PIO, astfel reducând necesarul de picături.

În sfârșit, există cazuri în care boala progresează în ciuda tratamentului cu mai multe medicamente antiglaucomatoase  (PIO a fost foarte mare de la începutul bolii, sau nervul optic nu e de loc rezistent la PIO). Atunci se va discuta cu pacientul despre posibilitatea unei operații antiglaucomatoase, care urmărește să scadă eficient și durabil PIO (dar nu e lipsită de riscuri).

Trebuie să repet din nou faptul că toată această descriere se referă la glaucomul primar cu unghi deschis (GPUD), care este cea mai frecventă formă. În GPUD, acuitatea vizuală scade foarte târziu, când nervul optic este compromis în cea mai mare parte. Întrucât neuronii care dispar din nervul optic nu mai pot fi înlocuiți, noi nu putem să ameliorăm câmpul vizual. De fapt, prin strategia modernă de tratament urmărim să nu ajungem niciodată în acest stadiu, iar pacientul să păstreze o vedere normală și un câmp vizual cât mai aproape de normal, toată viața. 

Faptul că îmi scrieți că fratelui dvs. îi scade vederea mă îngrijorează. Este deja un glaucom avansat? Sau poate vederea scade din alte cauze, un început de cataractă de exemplu? Cred că ar trebui să aflați răspunsul de la medicul curant, care luptă împreună cu fratele dvs. pentru a stopa boala și a-i păstra vederea!”

 

 

Comentarii